Steinbrueck: "Όχι" σε νέα διαγραφή ελληνικού χρέους

Στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη αναφέρθηκε ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία, Peer Steinbrueck απορρίπτοντας ταυτόχρονα την εμμονή της Γερμανίας στη λιτότητα αλλά και μια νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα.

"Η θεραπεία [που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel] είναι λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα", δηλώνει ο Steinbrueck

σε συνέντευξη στη Wall Street Journal. "Αλλά αυτός δεν είναι ο τρόπος για να ανακάμψουν οι χώρες".

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι θα ήταν αντίθετος στη διαγραφή ενός μέρους του χρέους της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το σημείο που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί βιώσιμο.

Το πρόβλημα, αναφέρει, είναι ότι η διαγραφή χρέους θα οδηγούσε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να επωμιστούν ζημιές και θα αποθάρρυνε τους ιδιώτες επενδυτές από το να δανείσουν ξανά χρήματα στην Ελλάδα στο μέλλον.

Ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών κάνει λόγο για ένα "Σχέδιο Μάρσαλ Β" για τη νότια Ευρώπη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος από τη θέση του καγκελάριου θα πίεζε πιο εντατικά για μέτρα που θα ενίσχυαν τις οικονομίες του νότου και θα επιδίωκε να στηρίξει της επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν νέους ανθρώπους στις χώρες με υψηλή ανεργία στους νέους.

Η δημοσιονομική εξυγίανση εξακολουθεί να είναι απαραίτητη, αναφέρει ο Steinbrueck, αν και φαίνεται να προτείνει έναν ηπιότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις υφιστάμενες πολιτικές της γερμανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα και αλλού.

Εκτιμά παράλληλα ότι τα κεφάλαια για να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα μπορούσαν να προέλθουν από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από τον φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Για την πολιτική της αντιπάλου του σημειώνει ότι η Angela Merkel "διαμορφώνει την ευρωπαϊκή της πολιτική σε μεγάλο βαθμό με βάση τις επιθυμίες των ψηφοφόρων που λένε δεν θέλουμε να γίνουμε ο ταμίας της Ευρώπης".

"Αυτό είναι πολύ δημοφιλές. Αν είναι όμως σωστό να το γίνεται αυτό σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο είναι για μένα ένα μεγάλο ερωτηματικό", προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα