O Tύπος στον κόσμο

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία το σκάνδαλο παρακολουθήσεων εκ μέρους της NSA τριών Γάλλων προέδρων και απασχολεί ως πρώτο θέμα τον διεθνή Τύπο. Το ελληνικό ζήτημα παραμένει “ψηλά” στα πρωτοσέλιδα ενόψει και των κρίσιμων διαβουλεύσεων, που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.Για

Ελλάδα: “Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες για να τερματισθεί η εμπλοκή” αναφέρει το Reuters. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στις Βρυξέλλες στη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα πραγματοποιηθεί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, με στόχο να τερματισθεί η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, μεταδίδει το Reuters. Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να επανέλθουν και να ζητήσουν περαιτέρω εξοικονομήσεις πόρων, αυξήσεις φόρων ή μεταρρυθμιστικά μέτρα για κλείσει η συμφωνία αύριο το βράδυ, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης, σημειώνει το πρακτορείο.

“Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες καθώς εκπνέει η διορία για τη συμφωνία” αναφέρει η DW. O Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των Ελλήνων πιστωτών στις Βρυξέλλες. Ενόψει της διορίας της 30ης Ιουνίου για να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ ευρώ αναμένεται να έχει έναν τελευταίο καθοριστικό κύκλο επαφών με τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε χθες μια σειρά επώδυνων μέτρων που πρότεινε στις συνομιλίες με τους πιστωτές της, καθώς αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Τα προτεινόμενα μέτρα ύψους 8 δισ ευρώ περιλαμβάνουν αυξήσεις σε φόρους για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν απόψε το βράδυ για να συζητήσουν τα μέτρα αυτά ενώ αύριο θα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής.

“Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας για έκτακτες συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας” αναφέρει ο Guardian. O Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει προς τη Βελγική πρωτεύουσα για να επιλύσει τις διαφορές με τους πιστωτές προκειμένου να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της χώρας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “η ήπια ευφορία μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας σύντομα εξανεμίστηκε την Τρίτη καθώς αποκαλύφθηκε ότι η Λαγκάρντ δεν συμφωνεί με τα προτεινόμενα μέτρα και πως η Άγκελα Μέρκελ επίσης έχει δεύτερες σκέψεις. Ο πρόεδρος της Κομισιόν όμως θέλει συμφωνία αλλά όλοι γνωρίζουν πως είναι απλά ο μεσολαβητής και πως δεν διακινδυνεύει καθόλου χρήματα.

“Το Βερολίνο επιμένει να περάσουν πρώτα τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο έως τη Δευτέρα” αναφέρουν οι FT. Σύμφωνα με πηγές από το Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της ύστερα από 5 μήνες άκαρπων διαβουλεύσεων και επομένως οι Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν κρίσιμο να εγκριθούν πρώτα τα μέτρα από το ελληνικό κοινοβούλιο προτού ληφθεί η παράταση για το σχέδιο διάσωσης, που θα παρουσιαστεί στη Μπούντεσταγκ, προτού λήξει την Τρίτη. Οι ελληνικές αρχές ήδη προετοιμάζονται για μια σκληρή συζήτηση στο κοινοβούλιο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι τα μέτρα που προτείνει ο Τσίπρας προκαλούν σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Ήδη μια σειρά σημαντικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων ενώ χθες βρέθηκαν στους δρόμους συνταξιούχοι.

Υπάρχει ξεχωριστό ρεπορτάζ στους FT για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο “Βγήκαν τα μαχαίρια καθώς οι σκληροπυρηνικοί του ΣΥΡΙΖΑ αρνούνται να ψηφίσουν τα μέτρα”. Πιστεύουν ότι προτείνει μέτρα, που ο ίδιος είχε καταδικάσει ως αντιπολίτευση.

Σε άλλο θέμα η βρετανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει πως “η ΕΚΤ κρατάει το χαλινάρι στην κόντρα με την Ελλάδα”. «Η οικονομία είναι το όπλο. Η πολιτική είναι να ξέρεις πότε θα τραβήξεις την σκανδάλη», είχε γράψει ο Μάριο Πούζο, ο συγγραφέας του Νονού. Μέχρι τώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο τους απολύτως απαραίτητους πόρους για να την βγάλουν ως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί ώστε να αποφύγει “να βάψει τα χέρια της με αίμα”. Αυτήν την εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εγκρίνει οποιαδήποτε αύξηση στον ELA, πραγματοποιούσε κάθε ημέρα τηλεδιάσκεψη. Μέχρι τώρα έδωσε το πράσινο φως για να αυξηθεί το όριο κατά 2 δισ. ευρώ την Δευτέρα και λίγο κάτω από 1 δισ. ευρώ την Τρίτη. Η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται τώρα στα 89 δισ. ευρώ. Νέα τηλεδιάσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με το Συμβούλιο να βασίζεται στην επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές στο Eurogroup. Η απόφαση να προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες ανακούφιση σε καθημερινή βάση δεν είχε σαν στόχο μόνο να πιέσει τους πολιτικούς. Καθώς η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε να μετατραπεί σε μαζική φυγή, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα. (...) Τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουν συνταχθεί με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, στις εκκλήσεις να επιβάλλει η ΕΚΤ κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα μέσω της άρνησης μιας αύξησης του ορίου για τον ΕLA, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πολύ ακραίο σενάριο. Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει κανονισμούς που υπονομεύουν την ενιαία αγορά παρά μόνο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης. Αν βρεθεί μια συμφωνία την Τετάρτη, οι νομισματικοί φρουροί της ευρωζώνης θα γλυτώσουν από την ανάγκη να τραβήξουν την σκανδάλη. Αλλά κάποια από τα «γεράκια» του Συμβουλίου είναι απαισιόδοξοι για το κατά πόσον μια συμφωνία μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη λύση. Υποστηρίζουν πως η θεωρητικά ανεξάρτητη ΕΚΤ θα καταλήξει σύντομα σε αυτό που ένα πρόσωπο που είναι κοντά στις διαβουλεύσεις περιέγραψε ως μια «απελπιστική» θέση.

“Ανικανοποίητο το ΔΝΤ από τα μέτρα που προτείνει η Αθήνα” αναφέρει η WSJ. To ΔΝΤ εκτιμά πως η ελληνική οικονομία είναι ήδη υπερφορολογημένη και η επιβολή νέων βαρών θα έπληττε τόσο την ανάπτυξη όσο και την αποπληρωμή του χρέους. Παράλληλα, το Ταμείο φέρεται να είναι δυσαρεστημένο με διάφορες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η Αθήνα, καθότι πιστεύει πως δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη αναμόρφωση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Το ελληνικό σχέδιο είναι ακόμα ανεπαρκές σε σχέση με ό,τι περιμένει το Ταμείο, δήλωσε τη Δευτέρα η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τροποποιήσει τις προτάσεις της προκειμένου να διασφαλίσει τη στήριξη του Ταμείου.

“Aντιμέτωπος με αντάρτικο ο Α. Τσίπρας για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, που προτείνει αναφέρει η Daily Telegraph. Το αριστερό κόμμα βρίσκεται υπό πίεση λόγω των σκληρών μέτρων, που προτείνει με τον κίνδυνο να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός.

“Οι Βρετανοί τουρίστες θα πληγούν από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ” αναφέρει η Daily Telegraph. Φυσικά, ο φόρος δεν επιβάλλεται βάσει της εθνικότητας, απλώς το δημοσίευμα ανήκει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph που είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για τους δικούς της αναγνώστες-τουρίστες. Το σίγουρο είναι ότι το θέμα της κατάργησης της φορολογικής απαλλαγής σε ορισμένα νησιά, ειδικά στα μεγάλα και πλέον ονομαστά, δεν διχάζει μόνο το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά έχει επίδραση και στο εξωτερικό – από εκεί άλλωστε αναμένουμε το κύμα των τουριστών αυτό το καλοκαίρι. Όπως αναφέρει το άρθρο, αν τελικά οι σκέψεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε οι τουρίστες στα μεγάλα νησιά θα κληθούν να πληρώσουν 30% πάνω σε υπηρεσίες και αγαθά. “Τα ελληνικά νησιά έχουν ωφεληθεί, ιστορικά, από τα χαμηλά επίπεδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αυτά τα προνόμια, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να τα ανατρέψει σε μια εκστρατεία για να αντλήσει έσοδα και να κρατήσει τη χώρα στη ζωή. Βρίσκει, όμως, πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε αυτά τα σχέδια”, αναφέρει το άρθρο. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός εταίρος, αντιδράει με σφοδρότητα σε αυτή την κατάργηση και θεωρεί το θέμα τόσο σοβαρό που θα μπορούσε ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση μόνο και μόνο για αν μην περάσει. Οι αρχές των νησιών, από τη δική τους πλευρά, αντιδρούν και ήδη σκέφτονται να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για να δείξουν την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

“Guardian: Γιατί η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μειώνει τις στρατιωτικές δαπάνες”. Η βρετανική εφημερίδα θέτει αυτό το ερώτημα καθώς πρόκειται για μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορούσε να δρομολογήσει ακόμη πιο δραστικές μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες έτσι ώστε να κάνει λιγότερη βασανιστική την επιβολή άλλων φόρων που θα πλήξουν τους Έλληνες. Η μέχρι τώρα κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση στο θέμα των αμυντικών δαπανών δείχνει μια μετριοπαθή στάση ως προς τις μειώσεις. Το αξιοπερίεργο είναι, σημειώνει το άρθρο, ότι η Ελλάδα ούτως ή άλλως συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και κατά ειρωνικό τρόπο, η ελληνική αριστερή κυβέρνηση δαπανά -αναλογικά- περισσότερα για την άμυνα της χώρας από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Σύμφωνα, με εξειδικευμένους αναλυτές περίπου το 2.2% του ΑΕΠ (για το 2014) πήγε σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο οι οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών κάθε χώρας. Ο Θάνος Ντόκος, αναλυτής και γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, δίνει μια άλλη πτυχή του θέματος: “Ο αμυντικός προϋπολογισμός έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εξακολουθεί να είναι υψηλός λόγω της συναίνεσης εντός της χώρας ότι υπάρχει μια απειλή από την Τουρκία, επομένως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο ή Πορτογαλία”. Όπως αναφέρει το άρθρο, μεγαλύτερες μειώσεις θα ήταν δύσκολο να υπάρξουν και να κατατεθούν στο σχέδιο μέτρων του Αλέξη Τσίπρα. Οι λόγοι δεν είναι μόνο αμυντικοί, αλλά και πολιτικοί και έχουν να κάνουν με την παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενός πολιτικού που διαθέτει αρκετά εθνικιστικά στοιχεία στο προφίλ του.

Σύμφωνα με την Die Welt “Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να είναι ο πραγματικός νικητής”. Μια συμφωνία προκαλεί σεισμό στο κυβερνών κόμμα. Η αριστερή πτέρυγα αρνείται να υποχωρήσει και ένα περίπου 30% των βουλευτών φαίνεται απρόθυμο να στηρίξει την ρεαλιστική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα. Δύο είναι λοιπόν τα σενάρια: Είτε θα προκηρυχθούν εκλογές, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επεκτείνει με έναν ακόμα εταίρο τον κυβερνητικό συνασπισμό του. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πιο ισχυρός αλλά και πιο μετριοπαθής εάν για παράδειγμα “συμμαχήσει” με το Ποτάμι. Μια τέτοια συμμαχία θα μπορούσε να ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή που χρειάζεται η χώρα σε αυτή ακριβώς την δύσκολη κατάσταση.

Για το ίδιο θέμα και οι NYTimes σημειώνουν “Ψυχρή υποδοχή από την Αθήνα για τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για μια συμφωνία”. Υπάρχει ισχυρή αντίσταση εναντίον των μέτρων από αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Για την El Pais “Μια συμφωνία για την Ελλάδα αντιμέτωπη και με την εχθρότητα στη Γερμανία”. Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεπεραστούν οι ισχυρές αντιδράσεις εντός του κόμματός της για μια επικείμενη συμφωνία με την Ελλάδα, που θα πρέπει να περάσει και από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της η Figaro “Ελληνικό χρέος: ένας συμβιβασμός στις Βρυξέλλες απέχει ακόμα από την υπογραφή”. Υπό την πίεση του ΔΝΤ και της Άγκελα Μέρκελ και της χρεοκοπίας ο Α. Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τα σκληρά μέτρα, που πρότεινε.

Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στην Tribune ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρει πως “Τα μέτρα που προτείνουμε είναι αντίθετα με τη λογική μας”. Συμφωνήσαμε σε δημοσιονομικά μέτρα που είναι αντίθετα με τη λογική μας, αλλά το κάναμε από ανάγκη» τονίζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος. “Πρόκειται για σκληρά μέτρα, αλλά δεν είναι μια επιστροφή στα παλαιά προγράμματα λιτότητας. Τα μνημόνια επιδίωκαν να απορρυθμίσουν την ελληνική κοινωνία και να εφαρμόσουν μια νεοφιλελεύθερη ατζέντας με τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Εμείς, έχουμε την πρόθεση να διατηρήσουμε αυτά τα δικαιώματα. Αυτό είναι σημαντικό, και έχουμε ένα νόμο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο” αναφέρει ο κ. Κατρούγκαλος. Παράλληλα υποστηρίζει ότι “φέτος θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε τις κρατικές δαπάνες από το δικό μας εισόδημα, το οποίο είναι ο λόγος που χρησιμοποιούμε ένα φόρο που δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, ιδίως επειδή δεν είχαμε χρόνο για να αλλάξουμε μας φορολογικό σύστημα.

Το επόμενο έτος, θα λάβουμε άλλες αποφάσεις”.

Για Γαλλία: “Οι ΗΠΑ είχαν υπό παρακολούθηση τρεις προέδρους: Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ” αναφέρει η Figaro στο πρώτο της θέμα.

Η Liberation προέβη χθες σε αυτές τις αποκαλύψεις προκαλώντας ισχυρότατες αντιδράσεις στο Παρίσι. Ο Λευκός Οίκος όπως αναφέρουν οι NYTimes επιχείρησε να ρίξει τους τόνους αναφέροντας πως “δεν είχε και δεν θα έχει ποτέ στόχο τις επικοινωνίες του Ολάντ” όπως τουλάχιστον ανέφερε στο Γαλλικό πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks και επικαλέστηκαν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart και η εφημερίδα Liberation, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ κατασκόπευε τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ τουλάχιστον από το 2006 ως τον Μάιο του 2012, τον μήνα κατά τον οποίο ο Ολάντ ανέλαβε την προεδρία από τον Σαρκοζί. Τα έγγραφα αυτά, τα οποία έχουν διαβάθμιση “άκρως απόρρητο”, συμπεριλαμβάνουν πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις υποκλοπές των επικοινωνιών των τριών προέδρων της Γαλλίας οι οποίες προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της κοινότητας των πληροφοριών” των ΗΠΑ, σημειώνει η Liberation.

“Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks” αναφέρει στο βασικό του θέμα και ο Guardian.

Για Ελλάδα: Μια από τις ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις βάσει των Wikileaks στις οποίες προχώρησε χθες η Liberation είναι πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο τον Μάιο του 2012 για να συζητήσει τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Ολάντ, που ήταν στην εξουσία μόλις μερικές ημέρες, είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με τη συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), κυβερνητικού εταίρου του CDU της ΜέρκελWikiLeaks γράφει ότι η Γαλλία ήθελε την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ότι υποστήριζε την υποχρέωση της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, αλλά υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική. “Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική”, αναφέρεται και συμπληρώνεται ότι ήθελε να συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. “Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση”, αναφέρει ο ιστότοπος. Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε “νίψει τας χείρας της” για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. “Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012”. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από τη γαλλική προεδρία για τις αποκαλύψεις αυτές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
αλέξης τσίπρας, daily telegraph, die welt, el pais, γαλλια, nsa, τσιπρας, βρυξέλλες, ελλαδα, reuters, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ιουνίου, υπουργοι, guardian, χρεοκοπια, μερκελ, συριζα, τραπεζες, φως, νέα, λύση, wsj, αθηνα, telegraph, καλοκαιρι, καμμενος, δημοψηφισμα 2015, αεπ, νατο, ηπα, προυπολογισμος, εκλογες, nytimes, figaro, χρεος, σαρκοζι, liberation, wikileaks, spd, cdu, πηγη, απε-μπε, εθνικη τραπεζα, wikileaks greece, μετρο, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ανεξαρτητοι ελληνες, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, χωρες, το θεμα, αεπ, βελγιο, βερολινο, γνωση, δανεια, ηπα, θεμα, καθημερινη, κοντρα, νησια, οικονομια, πιεση, πρωτο θεμα, πρωτοσελιδα, φως, ωρα, el pais, guardian, nsa, nytimes, reuters, wsj, αγορα, αυξηση, αρθρο, αμυνα, απε, απε-μπε, απλα, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, δευτερα, δικη, δειχνει, διορια, εγγραφα, ευρω, υπαρχει, εκθεσεις, εκστρατεια, εβδομαδα, επενδυσεις, ετος, ευφορια, εφημεριδα, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κυμα, κομμα, λύση, μαχαιρια, μηνες, μειωση, νατο, μπε, οικος, παρισι, περιβαλλον, προγραμματα, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμενα, συζητηση, συντομα, σειρα, σκεψεις, σχεδια, σχεδιο, τι ειναι, τουρκια, τριτη, ισχυρος, φυγη, φυσικα, φυσικο, φορα, ανηκει, cdu, daily telegraph, die welt, δικαιωματα, ελληνικα, figaro, ηγετες, χωρα, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, κρυφα, liberation, μεινει, μια φορα, πηγες, πληροφοριες, spd, telegraph, τραπεζα, θανος, χερια
Τυχαία Θέματα