O Tύπος στον κόσμο

Στις παροτρύνσεις των ηγετών της G7 να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επικεντρώνονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου ενώ οι γερμανικές εφημερίδες δίνουν έμφαση στην πρόταση του Γ. Βαρουφάκη να απευθύνει “ομιλία ελπίδας” η 'Αγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα στο πρότυπο το πρότυπο της ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς

το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ.Για Ελλάδα: “Οι δανειστές προτείνουν επέκταση του προγράμματος έως το 2016” αποκαλύπτει η WSJ. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πρότειναν επέκταση του προγράμματος της χώρας έως το τέλος Μαρτίου 2016 αλλά οι διαφωνίες για τους όρους της συνεχιζόμενης στήριξης και οι κίνδυνοι για το τι θα συμβεί μετά υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν στην εφημερίδα τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των πιστωτών έγινε την περασμένη εβδομάδα, με αντάλλαγμα περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και άλλα μέτρα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται η WSJ, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα «ξεμείνει» από χρήματα μέχρι το τέλος του Μαρτίου, θα αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια που είχαν διατεθεί για τον τραπεζικό κλάδο, από το πρώτο πακέτο διάσωσης, τα οποία ανέρχονται στα 10,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πηγή, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η προσφορά αυτή θα καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τον Μάρτιο του 2016.

Κατά την συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Έλληνα πρωθυπουργού, και του προέδρου του Eurogroup, της περασμένης εβδομάδας, προσφέρθηκε στην Ελλάδα επέκταση του προγράμματος και επιπλέον χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα την εφαρμογή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων, καθώς και περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις. Αλλά ο κ. Τσίπρας απέρριψε αυτούς τους όρους ως “απαράδεκτους”, αναφέρει η πηγή της WSJ. Η αποτυχία να υπάρξει μια συμφωνία σχετικά με τους όρους που συνδέονται με τη νέα βοήθεια, υπονομεύει τώρα την όποια συμφωνία μπορεί να υπάρξει κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, αναφέρουν οι πηγές. Η κατάσταση μάλιστα επιδεινώνεται, καθώς κάθε επιπλέον ημέρα εκροής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει λιγότερα χρήματα στη διάθεσή της, καθώς θα πρέπει να διατεθούν περισσότερα για τη σταθεροποίηση του κλάδου. Ένας ακόμη παράγοντας που εμποδίζει μία συμφωνία είναι η αβεβαιότητα για το τι θα συμβεί μετά το Μάρτιο, δεδομένης της εκφρασμένης επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θέλει ένα τρίτο πρόγραμμα, κάτι το οποίο πολλοί μεταξύ των πιστωτών πιστεύουν πως είναι απαραίτητο.

“Ο Ομπάμα λέει πως ήρθε η ώρα ο Τσίπρας να πάρει κάποιες σκληρές αποφάσεις”. Σε ρεπορτάζ των Peter Spiegel και Stefan Wagstyl διαπιστώνεται ότι στη σύνοδο των G7 πιο θετική στάση απέναντι στους Ευρωπαίους κράτησε στην G7 ο Ομπάμα και ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες Ελλήνων αξιωματούχων για καταλυτική παρέμβαση από ΗΠΑ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να κάνει γρήγορα δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Πρόκειται για το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι η Ελλάδα απομονώνεται στο διεθνές στερέωμα, εξαιτίας της μαχητικής της στάσης απέναντι στους δανειστές. Ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν στην συνάντηση της G7 στην Γερμανία, αισθάνθηκαν ότι είναι επείγον να υπάρξει γρήγορα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της για την απελευθέρωση των 7,2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα. Αλλά σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκκλήσεις και προς τις δύο πλευρές να κάνουν παραχωρήσεις, ο κ. Ομπάμα απέδωσε την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως έχει έρθει η ώρα «για σκληρές αποφάσεις». (...)

Κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ο κ. Ομπάμα έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει τις συγκεντρώσεις των ηγετών της G7 και της G20 για να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους – ειδικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ – να είναι πιο γενναιόδωροι στην χρήση των πόρων τους για την βοήθεια των πιο αδύναμων οικονομιών.

Πράγματι, ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι ο Λευκός Οίκος θα παρέμβει στην “αναμέτρηση” Ελλάδας-δανειστών, για να κρίνει την έκβαση υπέρ τους. Ο κ. Ομπάμα κάλεσε τους δανειστές την Δευτέρα να δείξουν κάποια «ευελιξία». Αλλά δίνοντας έμφαση δημόσια στις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε μια τόση κρίση καμπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομπάμα έκλεισε μια από τις τελευταίες πιθανές εξόδους διαφυγής για την Αθήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της G7 με γνώση των συζητήσεων που έγιναν για την Ελλάδα στην συνάντηση, όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες πως μια χρεοκοπία της Ελλάδας και μια έξοδος από την ευρωζώνη θα προκαλούσε οικονομική αστάθεια. Ωστόσο, παραδέχτηκαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος σε παγκόσμιο επίπεδο. (....) Η Αθήνα φάνηκε να προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με τους πιστωτές και να κλείσει μια συμφωνία, μετά την επιδείνωση του κλίματος την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έστειλε την Δευτέρα τρία από τα πιο έμπιστα στελέχη στις Βρυξέλλες, για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ αυτών ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θεωρείται ο πιο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος επιλέχτηκε ως επικεφαλής των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα και ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euro Working Group. Kαι οι τρεις τους θεωρούνται πραγματιστές από τους διαπραγματευτές της ευρωζώνης και είναι υπεύθυνοι για την επανεκκίνηση των συνομιλιών μετά από μήνες αδιεξόδου. Παρά τα σημάδια ότι η Αθήνα προσπαθεί να μειώσει τις διαφορές με τους πιστωτές, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αντιμετώπισε με σαρκασμό την πρόταση που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν.

Και για το Time o Ομπάμα δεν προσέφερε τίποτα για να επιλυθεί το θέμα της Ελλάδας. Πέραν της οικονομικής συνεισφοράς των ΗΠΑ στο ΔΝΤ, η Ουάσιγκτον δεν προσφέρει στην πραγματικότητα τίποτα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τίποτα που να έχει πραγματική αξία και να μειώνει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με την ανεξαρτησία της Αμερικής και που είναι σαν να λέει στους Ευρωπαίους “λύστε μόνοι σας το πρόβλημα”. Όπως θυμίζει ο Μπρέμερ, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή ενότητα και, τελικά, αυτή η ιστορία δεν ανήκει στην Ουάσιγκτον. Μεμονωμένα, όλοι οι προσεγγίσεις των ΗΠΑ έχουν κάποιο νόημα. Αν, όμως, προσπαθήσει κάποιος να τις συνδυάσει σε μια ad hoc βάση, τότε η εξίσωση δεν βγαίνει.

“G7: η Μέρκελ λέει πως ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα” αναφέρει το BBC, ενώ τον ίδιο τίτλο φέρει και σχετικό δημοσίευμα της DW. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη. Μιλώντας στη Σύνοδο των G7 στη Γερμανίδα δήλωσε ότι η Ευρώπη θα δείξει αλληλεγγύη μόνο εάν “η Ελλάδα προχωρήσει με προτάσεις και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις”. Νωρίτερα, χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει πως ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες και να βρεθεί ένας κοινός τόπος για συμφωνία.

Για το ίδιο θέμα: “Ο Βαρουφάκης λέει πως χρειάζεται άμεσα συμφωνία – Ο Ομπάμα παροτρύνει τις εμπλεκόμενες πλευρές για άμεσα δράση” αναφέρει ο Guardian. Καθώς αυξάνεται η πίεση στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης λέει πως η κρίση δεν μπορεί να λυθεί σε μια νύχτα. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμα ο Guardian Σε ομιλία του με θέμα “Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ “στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε την πρόταση για την εκφώνηση μιας “ομιλίας ελπίδας” από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ´ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων. «Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (...) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (...) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά η DW στο άρθρο της “κοινή κατανόηση του προβλήματος” σημειώνει πως σε αντίθεση με τον Έλληνα ομόλογό του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέφυγε να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο ουσιαστικός λόγος για να μη μιλήσει στα ΜΜΕ είναι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν θέλησε να σχολιάσει δημόσια το ελληνικό ζήτημα λίγο πριν τη συνέντευξη τύπου της καγκελαρίου στη σύνοδο των G7 στο Έλμαου. Οι ίδιες πηγές δεν αποφεύγουν όμως να τονίσουν ότι ο υπουργός εξακολουθεί να είναι της άποψης ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει βραχυπρόθεσμα λύση.» Με άλλα λόγια, ο κ. Σόιμπλε θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή την παράταση του ελληνικού προγράμματος παρά την άμεση ολοκλήρωση του. Όπως ακόμη τονίζεται, η όποια απόφαση θα πρέπει να είναι συμβατή με τους όρους και τη λογική του προγράμματος. Σε περίπτωση που υπάρξουν ουσιαστικές παρεκκλίσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ποια στάση θα τηρήσουν οι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές. Από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι ενάντια σε μια συμφωνία με την Ελλάδα.

“Βαρουφάκης: Επιτρέψτε μας τις μεταρρυθμίσεις” αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. O Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει τις προτάσεις των πιστωτών για επίλυση του χρέους. Αντ' αυτού προωθεί τις προτάσεις της κυβέρνησής τους. Και απευθύνει προσωπική πρόσκληση προς την Μέρκελ.

Από την πλευρά της η Handelsblatt αναφέρει πως ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε αντίθετος σχετικά με τις αυξήσεις φόρων, που απαιτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δημιουργώντας προβλήματα στη διαπραγμάτευση. Ειδικότερα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει πως για πρώτη φορά στη Γερμανία υπήρξε ένα θερμό καλωσόριμα στον 'Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Βαρουφάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο Γερμανικό Οικονομικών Ερευνών με μια εικονική ευημερία της ελληνικής οικονομίας από την εισαγωγή της χώρας στο ευρώ μέχρι τη στιγμή που έσκασε η «φούσκα» στη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επέμεινε για ακόμη μία φορά πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει όχι να σώσει τη χώρα αλλά για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Το συνταξιοδοτικό πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, διότι δεν είναι βιώσιμο όπως επίσης και η αγορά εργασίας. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο... Για το φορολογικό σύστημα επίσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως πρέπει να μεταρρυθμιστεί αλλά επισήμανε με έμφαση πως «δεν χρειαζόμαστε αυξήσεις φόρων» απορίπτοντας τις προτάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Από την άλλη μεριά η κ. Μέρκελ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G7 προειδοποίησε πως δεν υπάρχει χρόνος και πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αν λάβει σοβαρά τις διαπραγματεύσεις, αναφέρει η Handelsblatt...

“Ο Βαρουφάκης λέει πως θέλει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες” αναφέρει η Die Welt.

Ο Βαρουφάκης συζήτησε με τον Σόιμπλε σε ιδιαίτερα φιλικό τόνο. Επιπρόσθετα, η Αθήνα προσπαθεί να φτιάξει τις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες. Αλλά δεν είναι πια και τόσο εύκολο.

“Γιούνκερ: Προσπαθώ να χτίσω μια γέφυρα αλλά λείπει το ελληνικό κομμάτι”. Συνέντευξη του προέδρου της Κομισιόν στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι αναμένει από τη Ελλάδα να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη.
“Προσπαθούσα πάντα να δείχνω σεβασμό στην Ελλάδα” δήλωσε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε αν έχει χάσει την υπομονή με την Ελλάδα, μετά τις πληροφορίες ότι αρνήθηκε να λάβει κλήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. “Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι, όπως ορισμένοι πιστεύουν, το πώς θα χειριστεί κανείς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που διακυβεύεται είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και πολλοί Έλληνες δεν περνούν καλά λόγω των προγραμμάτων (λιτότητας). Έτσι πάντα προσπαθούσα να χτίσω γέφυρες. Αλλά αναμένω ακόμα από την Ελλάδα να χτίσει το δικό της κομμάτι της γέφυρας”, είπε.
Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να οικοδομήσει “το δικό της κομμάτι”, ο Γιούνκερ απάντησε: “Τότε δεν θα υπάρξει γέφυρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το Eurogroup δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια ατέρμονη γέφυρα (never-ending bridge)”.

“Η Ελληνική παγίδα” γράφει ο Roger Cohen στους NYTimes. “Η Ελλάδα είναι όχι απλώς στο χείλος του γκρεμού αλλά κάθε μέρα είναι και πιο κοντά στη χρεοκοπία και αυτό το γνωρίζουν οι περισσότεροι Ελληνες”. “Η προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα έχει γίνει συνώνυμη με τον παραλογισμό, καθώς δεν πρόκειται ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της, όσες συμφωνίες κι αν βγάλουν από το καπέλο τους οι πιστωτές”. Η χώρα, όπως σημειώνει ο Cohen κυβερνάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου οι υπουργοί δεν έχουν καμία εμπειρία διακυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα έλλειψης διπλωματικής εμπειρίας είναι η λέξη που επέλεξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή, προκειμένου να χαρακτηρίσει τις προτάσεις των δανειστών, “παράλογες”. Αυτή ακριβώς η λέξη ήταν, κατά τον Cohen, και το κλειδί της αντίδρασης του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Δεν βγήκε στο τηλέφωνο στον Έλληνα πρωθυπουργό την επομένη, αλλά και την Κυριακή δήλωσε ότι αν και το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο δεν μπορεί να βγάζει λαγούς από το καπέλο του σαν ταχυδακτυλουργός.

(...) Για τον αρθρογράφο “ένα είναι σίγουρο: Αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα, το μόνο που θα επιτύχει είναι να προλογίσει την επόμενη κρίση σε λίγους μήνες από τώρα”.

Κατά τη γνώμη του, “οι πιστωτές πρέπει να πουν στον ΣΥΡΙΖΑ: Εχετε έναν αιώνα να αποπληρώσετε το χρέος, αλλά τώρα είστε μόνοι σας. Φτιάξτε τη χώρα, είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ. Κάντε συμμαχίες με ξένους για να μπει χρήμα στην Ελλάδα. Θέλετε να δοκιμάστε την οδό του Πούτιν, με τη Gazprom μέσα στο ΔΝΤ, κάντε το! Εμείς δεν είμαστε στην πλάτη σας πια, για αυτό βρείτε έναν τρόπο να κάνετε τους Ελληνες να πιστέψουν ξανά στην Ελλάδα χωρίς να είναι έτοιμοι να ρίξουν τις ευθύνες στο Βερολίνο ή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Για το σεισμό: “Ελλάδα – σεισμός μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Αθήνα” αναφέρει ο Guardian. Σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών “ταρακούνησε” την πρωτεύουσα της Ελλάδας ξημερώματα Τρίτης αλλά δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημίες ή για τραυματισμούς. Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας εντοπίστηκε στον κόλπο της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με την Αρχή Πολιτικής Προστασίας δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές στην πόλη της Χαλκίδας. Οι σεισμοί είναι συχνοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην γειτονική Τουρκία, σημειώνει το ρεπορτάζ.

Για Τουρκία: “Οι εκλογές στην Τουρκία: Μια καταστροφή για τον Ερντογάν” αναφέρει η DW. Για πρώτη φορά το AKP από το 2002 χάνει την απόλυτη πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Baha Güngör “οι Τούρκοι ψηφοφόροι έκαναν χρήση της δημοκρατικής τους δυνατότητας: υπήρξαν δύο προφανείς ηττημένοι και ένας ξεκάθαρος νικητής σε αυτές τις εκλογές. Οι ηττημένοι ήταν ο πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του. Το Κουρδικό κόμμα, HDP κατόρθωσε για πρώτη φορά να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι μια καταστροφή για τον Ερντογάν. Οι φιλοδοξίες του να μετατρέψει την Τουρκία σε μια προεδρική δημοκρατία δεν ευοδώθηκαν. Έκανε ο ίδιος εκστρατεία για το AKP σε όλη την Τουρκία για εβδομάδες, παραβιάζοντας την ουδετερότητα του προέδρου του εθνους. Και δεν απέφυγε τις λεκτικές επιθέσεις σε άλλα κόμματα και επικριτές του σε βαθμό συκοφάντησης. Τελικά όμως τιμωρήθηκε από το εκλογικό σώμα κυρίως γιατί έκανε κακή χρήση της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς.

Τρολάρουν... τον Ερντογάν! Πόσες ώρες έχει ο Ερντογάν να εμφανιστεί στην τηλεόραση; Το ερώτημα αυτό απασχολεί την αγγλική έκδοση της Hurriyet, η οποία σημειώνει ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει να εμφανιστεί σε τηλεοπτικό κανάλι εδώ και περισσότερες από 24 ώρες. Σημειώνοντας τις συνεχείς εμφανίσεις του σε τηλεοπτικά δίκτυα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -οι οποίες δεν φαίνεται, πάντως, να λειτούργησαν υπέρ του-, ο Ερντογάν περιορίστηκε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών και την απώλεια της αυτοδυναμίας για το κόμμα του AKP να εκδώσει μία λιτή ανακοίνωση.

Για τον Ερντογάν “κανένα κόμμα δεν έλαβε την αυτοδυναμία ώστε να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ” αναφέρει ο Guardian. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επισήμως ότι κανένα κόμμα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία ώστε να δικαιούται άμεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Κάλεσε παράλληλα όλα τα κόμματα να διατηρήσουν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σταθερότητας στη χώρα. “Η γνώμη του έθνους μας είναι πάνω από κάθε τι άλλο”, ανέφερε ο κ. Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

“Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα, τα οποία δεν δίνουν δυνατότητα σε κανένα κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα κριθούν υγιώς και ρεαλιστικά από όλα τα κόμματα”, πρόσθεσε. Η επιδίωξη του προέδρου της Τουρκίας να αλλάξει το σύνταγμα προς την κατεύθυνση μιας προεδρικής δημοκρατίας ηττήθηκε κατά κράτος, αφού το πρώην κόμμα του όχι μόνο δεν κέρδισε την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειαζόταν γι' αυτό τον σκοπό, αλλά έχασε και την απόλυτη πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
διεθνές νομισματικό ταμείο, die welt, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, μερκελ, wsj, προσφορες, τσιπρας, νέα, τραπεζες, σημαίνει, spiegel, ηπα, αθηνα, χρεοκοπια, βρυξέλλες, euro, working, group, ΕΚΤ, ΔΝΤ, time, hoc, bbc, guardian, μνημονιο, σόιμπλε, μμε, λύση, αντ, υπουργοι, συριζα, cohen, nytimes, βουλη, χρεος, σεισμος, εκλογες, akp, hurriyet, συνταγμα, πηγη, απε-μπε, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, σεισμος τωρα, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, δραση, βαρουφακης, ομπαμα, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, νεο μνημονιο, το θεμα, βερολινο, γερμανια, γνωμη, γνωση, δημοκρατια, δουλεια, εξοδος, ηπα, θεμα, μμε, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, σεισμοι, τηλεφωνο, ωρα, bbc, guardian, hurriyet, nytimes, time, wsj, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αρθρο, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, απε, απε-μπε, απωλεια, αφορμη, βγαινει, εβδομαδες, βοηθεια, βρειτε, βρυξέλλες, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γεφυρα, γινει, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωσεις, διεθνές νομισματικό ταμείο, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκστρατεια, εβδομαδα, ερντογαν, ευημερια, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, εφημεριδα, ιδιο, υπομονη, θυμιζει, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λειπει, λύση, λογια, λογο, μεμονωμενα, μηνες, νυχτα, νοημα, μπε, ξημερωματα, παντα, οικος, ουασιγκτον, περιβαλλον, πηγη, πουτιν, προβληματα, σιγουρο, σημαδια, σόιμπλε, σωμα, σχεδιο, σχεδιο μαρσαλ, τουρκια, τρια, ισχυρος, φορα, χασμα, χρημα, χρονος, ωρες, group, akp, ανηκει, cohen, die welt, εφαρμογη, εμφανισεις, εμφαση, ενωση, euro, ηγετες, hoc, χωρα, ιδιαιτερα, κληση, κομματι, κυριακη, μεινει, μια φορα, πακετο, πηγες, πληροφοριες, ριχτερ, σημαίνει, spiegel, working, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα