Moody's: Κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης

Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα έχει πιθανόν αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, των ελληνικών τραπεζών και ορισμένων άλλων ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με ειδικό σχόλιο που δημοσιοποίησε σήμερα ο οίκος Moody's.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή
του, ο Moody's διερεύνησε πιθανά σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις για το αξιόχρεο της Ελλάδας, τις συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες και την πιθανή μετάδοση του πιστωτικού ντόμινο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο οίκος δεν σχολιάζει την πιθανότητα ή το επιθυμητό μίας αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά επικέντρωσε την ανάλυσή του στις πιστωτικές συνέπειες των διαφόρων σεναρίων χρεοκοπίας.

"Είναι φανερό", αναφέρει, "ότι όσο περισσότερο διατηρείται η τρέχουσα κατάσταση αβεβαιότητας που επηρεάζει την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο πειρασμός από την πλευρά των αρχών της χώρας και της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης - με άλλα λόγια, να επιτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας". Η χρεοκοπία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, αναφέρει ο οίκος, στις οποίες περιλαμβάνονται οι αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις, ο επιλεκτικός ανασχεδιασμός (reprofiling) και μεγάλης κλίμακας "εθελοντικές" επαναγορές χρέους με μεγάλη έκπτωση της αξίας του, τις οποίες ο Moody's θεωρεί ότι αποτελούν επίπονες συναλλαγές.

Η επίπτωση στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Moody's, θα εξαρτηθεί από την έκταση, στην οποία μία ενδεχόμενη χρεοκοπία θα βελτιώσει την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί το χρέος της - μειώνοντας την ονομαστική αξία του ανεξόφλητου χρέους. Μία χρεοκοπία θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στη βαθμίδα Ca η C και η αξιολόγηση θα διατηρηθεί μεταξύ των βαθμίδων Ca και Caa για μία μακρά περίοδο μετά τη χρεοκοπία, εκτός από το απίθανο ενδεχόμενο ότι η μείωση του χρέους θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα γίνει αρκετά μικρός ο κίνδυνος μίας δεύτερης αναδιάρθρωσης.

Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν, αναφέρει ο οίκος, να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους για να αντισταθμίσουν τις ζημιές τους από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, καθώς και συνεχή στήριξη ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι δύσκολη η πρόσβαση του ελληνικού κράτους στις κεφαλαιαγορές. Αν η στήριξη αυτή υπάρξει, προσθέτει ο Moody's, οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη βαθμίδα Β. Πιο πιθανό θεωρεί ο οίκος το σενάριο, κατά το οποίο μία χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου θα συνοδευθεί από κάποια μορφή αθέτησης πληρωμών για τα χρέη τραπεζών, περίπτωση στην οποία οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν επίσης υποβάθμιση πολλών βαθμίδων, πιθανόν τόση όσο και το ελληνικό δημόσιο.

Κατά την άποψη του Moody's, οι συνέπειες στις αγορές κεφαλαίων της Ευρώπης από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δύσκολο να προβλεφθούν και ακόμη δυσκολότερο να ελεγχθούν. Συνέ
Keywords
Τυχαία Θέματα