History Zero στην Βενετία

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τα ξένα ΜΜΕ το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου "History Zero", που συμμετέχει στην 55η Μπιενάλε Βενετίας.

Εφημερίδες, όπως η Independent, σημαντικά περιοδικά τέχνης και διαδίκτυο, φιλοξένησαν φωτογραφίες από το έργο, που έχει ως σημείο αναφοράς την Ελληνική, αλλά και την παγκόσμια κρίση, καθώς και συνεντεύξεις του καλλιτέχνη.

Η Μπιενάλε ανοίγει επίσημα τις πόρτες της το Σάββατο 1 Ιουνίου,
με περισσότερα από 80 περίπτερα από όλο τον κόσμο, ενώ για πρώτη φορά φέτος, συμμετέχει και το Βατικανό.

Την επιμέλεια του πολυδιάστατου έργου του Στέφανου Τσιβόπουλου υπογράφει η Συραγώ Τσιάρα, η οποία μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου.

«Το κλίμα είναι ήδη πάρα πολύ θετικό και, μάλιστα, πριν ανοίξει το έργο για το κοινό. Πρόκειται για ένα φιλμ το οποίο αποτελείται από τρεις ιστορίες, σε συνδυασμό με ένα αρχείο εικόνων και κειμένων. Είναι τρεις ιστορίες που αφορούν την κατάσταση στη σύγχρονη Ελλάδα, στη σύγχρονη Αθήνα. Την ιστορία ενός Αφρικανού μετανάστη που συλλέγει άχρηστα μέταλλα, την ιστορία ενός καλλιτέχνη που επισκέπτεται την Αθήνα και συγκεντρώνει εικόνες από το αστικό περιβάλλον και την ιστορία μιαςηλικιωμένης συλλέκτριας που πάσχει από Αλτσχάιμερ και περνάει την ώρα της κατασκευάζοντας λουλούδια με χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ευρώ, διότι πλέον τα λεφτά για εκείνη έχουν μόνο διακοσμητική κι όχι ανταλλακτική αξία. Αυτή είναι και η ουσία του έργου. Η σχέση που μας συνδέει με το χρήμα αυτή την εποχή. Γι αυτό και το αρχείο επικεντρώνεται σε εναλλακτικά νομίσματα και σε εναλλακτικά μοντέλα συναλλαγών, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στη Γαλλία, στην Αγγλία, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από στην Αφρική, την Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία. Ιστορίες ανθρώπων και κοινοτήτων που προσπάθησαν να αλλάξουν τη ζωή τους, να αντιπαρέλθουν την χρηματική ανεπάρκεια με έναν άλλο πιο επινοητικό και δημιουργικό τρόπο. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το θέμα του έργου. Είναι εικόνα, είναι και ήχος είναι τρεις ταινίες πολύ υψηλής ποιότητας, με προδιαγραφές εικαστικού κινηματογράφου, είναι και το σύνολο των 32 ιστοριών με τα αρχειακά ντοκουμέντα που είναι κείμενα και εικόνες νομισμάτων».
Keywords
Τυχαία Θέματα