Ο Η. Μόσιαλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στις 30/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κίνηση της "Δημιουργικής Ελλάδας" προς τη Δημοκρατική Αριστερά για διάλογο επικοινωνίας με θέμα την κεντροαριστερά:

«Πάμε σε μια σύγκλιση του χώρου της κεντροαριστεράς. Χρειάζονται αυτή την στιγμή οι συγκλίσεις. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα κόμματα -κατά τη γνώμη μας-, έχουμε
αρκετά. Άρα ο πληθωρισμός των κομμάτων δεν μπορεί να συμβάλει, πιστεύω, σε μεγαλύτερες συγκλίσεις. Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε επομένως για ένα κοινό πρόγραμμα, για ένα κεντροαριστερό περιεχόμενο στην υπάρχουσα κυβέρνηση. Πρέπει να σηματοδοτηθεί αυτό. Όχι μόνο με την κοινή κατάθεση του νομοσχεδίου για το αντιρατσιστικό, αλλά και περαιτέρω. Και παράλληλα διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια κεντροαριστερή πρόταση στις επόμενες εκλογές. Χρειάζεται αρκετή δουλειά».

Και πρόσθεσε: «Είναι μια σύμπραξη η οποία φαντάζομαι θα πάρει και διαφορετικές μορφές το επόμενο διάστημα, με κοινές εκδηλώσεις και προγραμματικές συγκλίσεις. Αυτά θα δούμε πώς θα προχωρήσουν κι εμείς ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν κι άλλες κινήσεις σε αυτές τις διεργασίες και προσωπικότητες από τον χώρο της κεντροαριστεράς. Θεμιτό θα είναι από τη δική μας μεριά να συμμετέχει στις διεργασίες και το ΠαΣοΚ...
Αν το ΠαΣοΚ θέλει συνεννόηση με κινήσεις και προσωπικότητες της κεντροαριστεράς, καλό θα είναι να δίνει και τα ανάλογα σήματα προς αυτό το χώρο, που δεν θα εκπέμπουν επιθετικότητα ταυτόχρονα... Για να υπάρχει ένα περιεχόμενο σύγκλισης, θα πρέπει πρώτα και κύρια να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα και στην επιθετική ορολογία που χρησιμοποιείται πολλές φορές, αλλά και στις προσωπικές επιθέσεις που γίνονται. Από παντού. Αυτά θα πρέπει να σταματήσουν. Θα πρέπει να βλέπουμε το πολιτικό περιεχόμενο. Υπάρχει ένα κενό στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αυτό θα πρέπει να διαμορφώνεται σιγά σιγά σε μια νέα κεντροαριστερή πρόταση».

Δημοσιογράφος: Αυτό, ενδεχομένως, αν εκβάλει και σε εκλογική συνεργασία, θα ήσασταν ανοιχτός σε μια τέτοια συζήτηση;

Ηλ. Μόσιαλος: «Δεν μιλάμε για προσχώρηση και δεν μιλάμε για προσωπική μου ένταξη. Εμένα με ενδιαφέρει η σημαία της κεντροαριστεράς και όχι η δική μου προσωπική ένταξη σε μια εκλογική διαδικασία ή σε μια συγκεκριμένη θέση που θα προκύψει από αυτές τις διεργασίες. Μπορεί να υπάρχουν εκλογικές συνεργασίες στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόγραμμα της κεντροαριστεράς... Να δούμε τα πολιτικά ζητήματα και αν συμφωνήσουμε στα πολιτικά ζητήματα, τότε προφανώς υπάρχουν και περαιτέρω βήματα. Δεν μπορεί να τα αποκλείσει κανείς, όταν μπαίνει σε μια συζήτηση».

Δημοσιογράφος: Πότε βλέπετε να έχουμε μια σοβαρή εκκίνηση αυτού του διαλόγου χρονικά;

Ηλ. Μόσιαλος: «Νομίζω ότι μετά το καλοκαίρι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις πρώτες προτάσεις που θα έχουν και κάποια μορφή συνεύρεσης κινήσεων, κομμάτων και προσώπων, γιατί πολλά πρόσωπα δεν εντάσσονται σε κινήσεις, ούτε σκοπεύουν να δημιουργήσουν κινήσεις. Καλό είναι όλα αυτά να συγκλίνουν προς κάπου, όσο το δυνατό περισσότερο -κατά τη γνώμη μου-, χωρίς αποκλεισμούς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα