H ρευστότητα κίνδυνος για το ΕΣΠΑ

Οι κίνδυνοι που απειλούν την ομαλή εκτέλεση του ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως, πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα προβλήματα ρευστότητας τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων αφορά έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το ΠΔΕ του 2012 ύψους 7,7 δισ. ευρώ, που αφορούσε κατά 80% συγχρηματοδοτούμενα με την ΕΕ έργα, ήδη με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Φεβρουαρίου 2012 μειώθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ, αναφέρει η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών

και Προβλέψεων της Eurobank, σε ανάλυση της με τίτλο «Ευρωπαϊκοί διαρθρωτικοί πόροι για την Ελλάδα: κίνδυνοι και δυνατότητες».

Όπως και το 2010 και το 2011, έτσι και τώρα, οι δημοσιονομικές πιέσεις και οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων καλύπτονται εν μέρει με το πάγωμα των δαπανών του ΠΔΕ. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του Κρατικού προϋπολογισμού, το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2012 οι δαπάνες του ΠΔΕ ήταν 2,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,8 δισ. ευρώ.

Επιπλέον κίνδυνος υπάρχει από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση έργων που η χρηματοδότησή τους ξεκίνησε από το Γ' ΚΠΣ 2000-2006. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς τα έργα θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον τέλος του 2008. Όμως για να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο δόθηκαν μια σειρά από παρατάσεις και επιπλέον επιτράπηκε η χρηματοδότηση και από τα δύο προγράμματα. Σύμφωνα με την Έκθεση της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Μάρτιος 2012) κίνδυνος επιστροφής ευρωπαϊκών κονδυλίων υπάρχει για 872 έργα ύψους 3 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για περίπου τα μισά λήγει το Σεπτέμβριο 2012 και για τα υπόλοιπα το Μάρτιο του 2013.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει, σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank, το πρόγραμμα Ενίσχυσης της Προσπελασιμότητας (κατασκευή οδικών αξόνων, λιμάνια κτλ.). Τα έργα που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο της παραχώρησης και απαιτούν και ιδιωτική χρηματοδότηση αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Η κατασκευή των μεγαλύτερων αυτοκινητοδρόμων έχει ουσιαστικά σταματήσει λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και η εκταμίευση της εκκρεμούς δόσης του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας δημοσίου και ιδιωτών. Επίσης μια σειρά από εξαγγελθέντα διοικητικά μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του προγράμματος για να ληφθούν υπόψη οι νέες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αλλά και να ανακατανεμηθούν κονδύλια από προγράμματα που εμφανίζουν μεγάλες καθυστερήσεις σε προγράμματα που εμφανίζουν πρόοδο, αναμένεται να δώσει εκ νέου ώθηση στο πρόγραμμα. Ειδικά όσον αφορά τους αυτοκινητοδρόμους, κρίσιμες είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δημοσίου, τραπεζών και κατασκευαστών που διεξάγονται αυτή την περίοδο. Σημαντική εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Επιμερισμού Κινδύνου (Risk Sharing Instrument) μέσω του οποίου με εγγύηση πόρους του ΕΣΠΑ η Ευρ

Keywords
Τυχαία Θέματα