Fitch: Προειδοποίηση σε Ισπανία

Τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για την ανόρθωση της οικονομίας της, με επιστέγασμα τον προϋπολογισμό λιτότητας του 2013 και την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών της, δεν πρόκειται να επηρεάσουν την κατάταξη του αξιόχρεού της στο επίπεδο ΒΒΒ, που είναι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Καθώς μάλιστα αυξάνονται οι πιέσεις στη χώρα να προσφύγει

σε δανειακή σύμβαση για να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, ο έτερος οίκος αξιολόγησης Moody's θα μπορούσε, στο εγγύς μέλλον, ακόμη και να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ισπανίας στο επίπεδο των επικίνδυνων δανειοληπτών.

«Τα πρόσφατα νέα που προέρχονται από την Ισπανία, ο προϋπολογισμός του 2013, οι νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η εκτίμηση των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού της τομέα δεν αλλάζουν τις αξιολογήσεις μας», που είχαν οδηγήσει στην απόφαση να μειωθεί στις 7 Ιουνίου το αξιόχρεο της χώρας στο ΒΒΒ, τονίζει ο Fitch.

Τότε ο οίκος είχε συναρτήσει την αξιολόγησή της με τις αρνητικές προοπτικές στην ιεράρχηση της Ισπανίας, αφήνοντας μεσοπρόθεσμα ανοικτό το ενδεχόμενο για μία νέα υποβάθμιση.

Ο οίκος εκτιμά πως ο συμπεφωνημένος με τις Βρυξέλλες στόχος της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 4,5% το 2013 «κατά πάσα πιθανότητα θα μείνει ανέφικτος» και προβλέπει πως το έλλειμμα θα φθάσει το 5%.

Η υποχώρηση του ΑΕΠ της Ισπανίας θα κινηθεί στο 1,5% το 2013, προστίθεται στην ανακοίνωση του Fitch, του οποίου οι προβλέψεις κινούνται σε πολύ χαμηλότερο σημείο από το 0,5% που προϋπολογίζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί για έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό των ισπανικών Αυτόνομων Περιφερειών, εκτιμώντας πως αυτές οφείλουν «να λάβουν κι άλλα μέτρα για να φθάσουν το στόχο τους για έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2012».

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα