«Εγχείρημα Τελαίθριον» στη Β. Εύβοια

Μια κοινωνία αυτάρκειας και βιωσιμότητας σχεδιάζεται και στήνεται μέρα με την μέρα, περίπου 3 ώρες μακριά από την πολύβουη πρωτεύουσα, στην Βόρεια Εύβοια. Βασίζεται στην ανιδιοτελή προσφορά μεταξύ των μελών της, την αυτοδιαχείριση και γενικά σε ό,τι έχει να κάνει με μια δημιουργική και αυτόνομη διαβίωση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ την αρχή. Όλα ξεκίνησαν το 2008, οταν μια παρέα τεσσάρων νεαρών ανθρώπων με στόχο να γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο, ξεκίνησαν κάποιες συναντήσεις με άλλους

ανθρώπους, που μοιράζονταν τις ίδιες αντιλήψεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η δημιουργία το 2009 της μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωση "FREE & REAL - Αληθινά Ελεύθερα", με έδρα την Αθήνα.

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη του "Free & Real" ο Αποστόλης Σίανος μίλησε στον Αθήνα 9,84 για την κοινότητα και το "Εγχείρημα Τελαίθριον".

Ερ: Τι είναι το "Εγχείρημα Τελαίθριον"?

ΑΤ: Ο στόχος του είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας, όπου ο οποιοσδήποτε να μπορεί να έρθει και να εκπαιδεύεται σε θέματα σε ότι αφορά την υγεία, την τεχνολογία, την ενέργεια, την εκπαίδευση, τις καλλιέργειες, την κοινωνία, την ψυχαγωγία και την ενσυναίσθηση (πνευματισμό). Επίσης, όποιος θέλει θα μπορεί να το αντιγράψει και να το κάνει κοινότητα.

Ερ: Μιλήστε μας για την κοινότητά σας, που βρίσκεται?

ΑΤ: Έχουμε τρεις μεγάλους και διαφορετικούς χώρους, που δουλεύουμε. Ο ένας βρίσκεται μέσα στο χωριό του Άγιου, λίγο μετά την Αιδηψό. Το μέρος, που δημιουργείται το σχολείο αυτάρκειας βρίσκεται πάνω στο όρος Τελαίθριον, όπου φτιάχνεται ένας δασόκηπος και ο τρίτος χώρος βρίσκεται στον Αγιόκαμπο, όπου κάνουμε όλα τα πειράματα μας, έχουμε φτιάξει πολλά οικολογικά σπιτάκια, σύστημα διαχείρισης νερού, έχουμε κήπο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κλπ.

Ερ: Μπορεί κάποιος να σας επισκεφθεί?

ΑΤ: Δεχόμαστε επισκέπτες όλο το χρόνο, από κάθε γωνιά του κόσμου. Επίσης, όποιος θέλει μπορεί να έρθει στα εργαστήρια αυτάρκειας, κάνουμε δύο ή τρία το μήνα, τριήμερα, με πάρα πολλά διαφορετικά θέματα απ το να μαθαίνει κάποιος να φτιάχνει σαπούνι ή ψωμί μέχρι το δικό του οικολογικό σπίτι.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για τα εργαστήρια όσο και για τις επισκέψεις στην κοινότητα στην ιστοσελίδα info@freeandreal.org.


Η συνέντευξη παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Μαρίας Παύλου «Παραλλαγές».

Βίκυ Παπαστεφάνου

Keywords
Αναζητήσεις
εγχείρημα τελαίθριον που βρίσκεται
Τυχαία Θέματα