«Eraritjaritjaka» @Στέγη

Η παράσταση μουσικού θεάτρου «Eraritjaritjaka- Το μουσείο των φράσεων», η οποία είναι βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέττι, παρουσιάζεται από απόψε στις 8.30 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107-109, σε σκηνοθεσία Χάινερ Γκαίμπελς.


Το θέαμα και το ακρόαμα, η περφόρμανς και η συναυλία, τα multimedia και τα εικαστικά, ο κινηματογράφος και το live video, η «ποιητική της καθημερινότητας και η περιπέτεια της ευρωπαϊκής σκέψης» γίνονται «ένα σώμα» στο

«Eraritjaritjaka, το μουσείο των φράσεων», που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004, στο Théâtre Vidy-Lausanne στην Ελβετία.

Μια εμβληματική παράσταση μουσικού θεάτρου, βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα συγγραφέα Ελίας Κανέττι, από τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και συνθέτη Χάινερ Γκέμπελς, με τον βετεράνο ηθοποιό Αντρέ Βιλμς να πλαισιώνεται από το φημισμένο Mondriaan Quartet που παίζει ζωντανά επί σκηνής.

«Νόστος για ό,τι χάθηκε» σημαίνει στη γλώσσα των Αβοριγίνων Αυστραλών ο δυσπρόφερτος τίτλος και ένα «μουσείο φράσεων» απαρτίζει το κείμενο της παράστασης, συντεθειμένο από σκέψεις και αφορισμούς του Ελίας Κανέτι. Όλα ξεκινούν με το Mondriaan Quartet να ερμηνεύει το 8ο Κουαρτέτο του Σοστακόβιτς και εξελίσσονται με τον αινιγματικό και ονειρικό τρόπο του υπερρεαλισμού: μηχανές-ρομπότ και ένα κανονικό σπίτι εμφανίζονται στη σκηνή, ενώ ο πρωταγωνιστής, Αντρέ Βιλμς, εγκαταλείπει ξαφνικά το θέατρο. Μια χειροκίνητη κάμερα τον ακολουθεί στους δρόμους της Αθήνας και, έπειτα, σε ένα διαμέρισμα του κέντρου, όπου η παρασκευή μιας... ομελέτας συγχρονίζεται άψογα με το Κουαρτέτο για έγχορδα του Ραβέλ.

Βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1981, ο ισπανο-εβραϊκής καταγωγής συγγραφέας, στοχαστής και θεωρητικός Ελίας Κανέτι (1905-1994), συνέδεσε αναπόσπαστα στο έργο του το μοντερνισμό, τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αναλύοντας πρωτίστως το θέμα της ψυχολογίας της μάζας.

Έχοντας σαν σημεία-αναφοράς το έργο του συνθέτη Χανς 'Αισλερ και του δραματουργού Χάινερ Μύλλερ, ο Χάινερ Γκέμπελς (γεν. 1952) είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου. Από το 2012 έχει αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της περίφημης Ruhrtriennale, του Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βόρειας Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Μάλιστα, είναι παλιός γνώριμος του ελληνικού κοινού. Το 2008 ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η παράσταση του, με τίτλο «Μαύρο πάνω σε άσπρο», ένα είδος μουσικοθεατρικού ρέκβιεμ για τον Χάινερ Μύλλερ, το οποίο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996, απέφερε στον δημιουργό της τη διεθνή αναγνώριση.

Όσο για το «Eraritjaritjaka», είναι το τελευταίο μέρος μιας τριλογίας που δημιούργησε ο Γκέμπελς με πρωταγωνιστή τον Αλσατό ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου Αντρέ Βιλμς, γνωστό κυρίως από πρωταγωνιστικούς ρόλους στις ταινίες του Ακι Καουρισμάκι, όπως το πολυβραβευμένο «Λιμάνι της Χάβρης» (2011).

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της Στέγης, Κάτια Αρφαρά μίλησε για την παράσταση.

Εισιτήρια από 15 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα