Bloomberg: Η αλλαγή στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς «μυρίζεται» εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «μασάζ» στους στόχους του για την εξωτερική πολιτική, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «που κάποτε τασσόταν υπέρ της εξόδου από το ΝΑΤΟ και ζητούσε να φύγει η αμερικανική βάση ναυτικού
στην Κρήτη, κινείται τώρα προς μια mainstream εξωτερική πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τις πιο επαναστατικές του φιλοδοξίες για την επίτευξη καλύτερων όρων στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας. Καθώς το κόμμα διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ακόμη και η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιστρέψει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Η Ειρήνη Καραμούζη, λέκτορας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, τονίζει πως «η σημαία τα πολιτικής τους είναι η ελάφρυνση του χρέους, και η κύρια ασχολία τους θα είναι εγχώρια. Δεν υπάρχει διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή για να ηγηθεί στα κύρια μέτωπα εξωτερικής πολιτικής».

Μια λίστα επιθυμιών του κόμματος από τα μέσα του 2013, υπόσχεται να μην συμπεριλαμβάνονται ελληνικά στρατεύματα σε ξένες αποστολές και να ευθυγραμμιστεί πιο στενά με τη Ρωσία και την Κίνα, και όλα αυτά για να χτυπήσει την «νεοφιλελεύθερη» Ευρωπαϊκή Ένωση και τις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ.

Τώρα, οι ηγέτες του επαναστατικού κόμματος, τονίζει το Bloomberg, υποχωρούν από τις προηγούμενες ρητορικές τους. Είναι μια μεταστροφή που έχει παρατηρηθεί ήδη στην οικονομική σφαίρα, καθώς ο Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζει την δέσμευσή του για δημοσιονομική σύνεση. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που εκτινάχθηκαν το περασμένο έτος εξαιτίας της προοπτικής μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν έκτοτε υποχωρήσει καθώς η απειλή εξόδου από το ευρώ φαίνεται να υποχωρεί.

Το πρώτο τεστ για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στάση του σε σχέση με τις κυρώσεις της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας. Τα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν μειώσεις της χρηματοδότησης για τις ρωσικές κρατικές τράπεζες και απαγόρευση των εξαγωγών εξοπλισμού για εξερεύνηση ενέργειας, θα ακυρωθούν τον Ιούλιο εκτός κι αν ανανεωθούν ομόφωνα και από τις 28 κυβερνήσεις.

Καθώς η Ελλάδα δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, το συμφέρον της στις business με την Ρωσία είναι αναμφισβήτητο. Η Ρωσία είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Οι κυρώσεις και η πτώση του ρουβλίου έχουν μειώσει τα ταξίδια από τους Ρώσους, πλήττοντας τον μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης της Ελλάδας, τον τουρισμό.

Υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επί των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, σε ανακοίνωσή του την 1η Σεπτεμβρίου χαρακτήρισε την κλιμάκωση των κυρώσεων ένα παράδειγμα της «νεοαποικιακής βουλιμίας της ΕΕ», και χαιρέτισε τις «εντυπωσιακές αντεπιθέσεις» των υποστηριζόμενων από τους Ρώσους αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία. Κατηγόρησε δε την φιλοευρωπαία ουκρανική κυβέρνηση για ανοχή των νεοναζί.

Ερωτηθείς σε τηλεφωνική συνέντευξη στις 7 Ιανουαρίου για το εάν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε μόνη της στο να εμποδίσει την παράταση των κυρώσεων, ο Κ. Ήσυχος δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο». Αυτό που είναι πέραν αμφιβολίας, δήλωσε, είναι ότι η Ελλάδα «βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση και με την ιδιαίτερα υψηλή ανεργία, υπέστη ακόμη ένα πλήγμα από αυτές τις κυρώσεις».

Στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ελιγμό εντός των αξιών της ΕΕ. Όπως και η τρέχουσα κυβέρνηση της Αθήνας, θα προάγει μια «ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με υποχρεώσεις και δικαιώματα» και θα αναζητήσει περισσότερο βοήθεια για να διαχειριστεί τα «πορώδη» σύνορα της Ελλάδας, τόνισε σε συνέντευξή του στις 13 Ιανουαρίου ο Δ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, «θα συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».

Επίσης, ο Κ. Ήσυχος τόνισε πως ενώ το ΝΑΤΟ «δεν έχει λόγο να υπάρχει, δεν είναι στις προτεραιότητας του ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση να εγείρει το ζήτημα για μια πιθανή έξοδο από το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή». Ούτε το να φύγει η αμερικανική βάση από την Κρήτη είναι «μέρος των άμεσων προτεραιοτήτων μας», δήλωσε.

«Αυτή η κρίση είναι πολύ περισσότερο μια κρίση της ευρωπαϊκής πολιτικής, και του εάν ιδιαίτερα οι λαοί της Νότιας Ευρώπης είναι πρόθυμοι να μείνουν σε αυτό το project, εάν αυτό σημαίνει σχεδόν ατελείωτη λιτότητα», δηλώνει ο Ian Kearns, διευθυντής του European Leadership Network. «Αυτά όλα μπορεί πιθανώς να συμβάλουν σε μια λιγότερο συνεκτική Ευρώπη, σε μια ασθενέστερη Ευρώπη».

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα