«Στον πάγο» οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών δανείων

«Στον πάγο» έχουν μπει οι ρυθμίσεις επιχειρηματικών χρεών, καθώς το αρχικό κύμα υποβολής αιτήσεων προς τις τράπεζες αναχαιτίστηκε από τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, ενώ αρχικά υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις, πλέον οι ίδιοι οι αιτούντες έχουν ζητήσει από τις τράπεζες να παγώσουν τα αιτήματά τους μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό
περιβάλλον.

Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου για τη ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων τον περασμένο Νοέμβριο, η δουλειά των τραπεζών στο συγκεκριμένο τομέα είχε εικοσαπλασιαστεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, καθώς πολλοί οφειλέτες είχαν σπεύσει να τακτοποιήσουν οφειλές τους προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου κατόπιν να προχωρήσουν στο διακανονισμό με τις τράπεζες. Τώρα, ενόψει των εκλογών, το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων έχει πέσει στο μηδέν.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η επιτάχυνση των ρυθμίσεων των «κόκκινων» δανείων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων επείγει, καθώς με το 30% των επιχειρήσεων να έχουν ήδη κατεβάσει ρολά από την κρίση, είναι άμεσο και γενικότερο το συμφέρον να ενισχυθούν όσες επιχειρήσεις είναι κατά βάση υγιείς και έχουν «τσακίσει» από τις επιπτώσεις της κρίσης και τον υψηλό δανεισμό.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Μονομελές Πρωτοδικείο. Προηγουμένως όμως πρέπει να συμφωνήσουν με τις τράπεζες το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανασυγκρότησής τους, έστω και αν με αυτό συμφωνούν με οριακή πλειοψηφία οι πιστωτές τους. Δηλαδή αν συμφωνήσουν οι πιστωτές που κατέχουν το 50,1% των οφειλών μιας επιχείρησης, η επιχείρηση μπορεί να ρυθμίσει τις οφειλές της. Και η ρύθμιση είναι υποχρεωτική για όλους τους πιστωτές, δηλαδή και για τους πιστωτές που κατέχουν το άλλο 49,9% οι οποίοι δεν έχουν προσυπογράψει τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που ασχολούνται με αναδιαρθρώσεις δανείων μεγάλων επιχειρήσεων, η ασυμφωνία των πιστωτριών τραπεζών ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό για το ότι δεν προχώρησαν κατά το παρελθόν ουσιαστικές ρυθμίσεις των χρεών μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών οι ρυθμίσεις έχουν οριζόντιο χαρακτήρα. Σε αυτές μπορούν να ενταχθούν μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που στις 31/12/2013 είχαν πωλήσεις μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ. Μπορούν να ζητήσουν διαγραφή οφειλών εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις: δεν έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξή τους στον νόμο Κατσέλη, δεν έχουν νομικώς λυθεί ως εταιρείες ούτε έχει σταματήσει η δραστηριότητά τους, δεν έχουν υποβάλει αίτηση για πτώχευση και δεν έχουν καταδικαστεί τελεσιδίκως για φοροδιαφυγή ή απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Οι διαγραφές των απαιτήσεων και των τόκων θα γίνονται εφόσον οι οφειλέτες την 30ή Ιουνίου του 2014 είχαν προς την τράπεζα οφειλή σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, είτε επίδικη είτε ρυθμισμένη, δεν είχαν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή είχαν ενημερότητα λόγω ρύθμισης και είχαν μία ή περισσότερες οφειλές προς την τράπεζα συνολικού ύψους 500.000 ευρώ.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα