"Back to the Matrix" από τη Σπυριδούλα Πολίτη στο Κέντρο Τεχνών

Την περασμένη Παρασκευή, 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης της Σπυριδούλας Πολίτη με τίτλο, "Back to the Matrix", στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας. Πρόκειται για την 4η έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Exploding - Δυναμιτίζοντας την εικόνα, μετά από εκείνες των Γιάννη Φωκά (28/2-23/3), Γιώργου Σκυλογιάννη (2-25/5) και Ξενοφώντα Σαχίνη και θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου.

Η Σπυριδούλα Πολίτη, με σπουδές

στην Α.Σ.Κ.Τ. στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή, έχει υλοποιήσει 8 ατομικές και συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α.. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής ομάδας «INDOORS» και "INDOORS PLUS". Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, Μουσεία και Τράπεζες.

Η καλλιτέχνης εκθέτει έργα της (1994-2013) μέσω των οποίων διαχειρίζεται μερικά από τα σοβαρότερα ζητούμενα του ύστερου Μοντερνισμού. Το στοιχείο της παραμόρφωσης που κυριαρχεί, αποτελεί βασική οπτική πληροφορία σε συνδυασμό με την ένθεση λέξεων, ως λετρισμό και δομικό κομμάτι των συνθέσεων. Οι επιφάνειες που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις, από τα τεράστια σεντόνια, ή τα στοκαρισμένα τελάρα, είναι προσεκτικά επιλεγμένες. Το συνολικό αποτέλεσμα αποζημιώνει τον επισκέπτη και του δίνει έναυσμα δημιουργικού θετικού προβληματισμού.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της του προγράμματος Exploding, Ρεγγίνα Αργυράκη, "είναι ένα υφέρπον, όμως επίμονο ερώτημα που αγκιστρώνει τον θεατή. Όχι το «πώς βλέπω;» με το οποίο ο Μοντερνισμός στοχεύει στην ενεργητική όραση, αλλά το «πώς σχηματίζω σκέψεις;» με το οποίο δημιουργοί, όπως η Πολίτη, συνδέουν αναπόδραστα τα αντιληπτικά εισερχόμενα (perceptual inputs) με τα εννοιακά εξερχόμενα (conceptual outputs) ως ποιητικό τους αίτιο (causa ponens) και δωρίζουν μια νέα διάσταση στο γνωστικό πεδίο της Νευροαισθητικής. Και μόνον αυτό αρκεί για να κατατάξη την Σπυριδούλα Πολίτη ανάμεσα στους σημαντικώτερους εκπροσώπους της γενιάς της."

Το πρόγραμμα eXploding - Δυναμιτίζοντας την Εικόνα, θα συνεχιστεί με τους καλλιτέχνες: Άγγελο Αντωνόπουλο (29/8-21/9), Δημήτρη Ζουρούδη & Γιώργο Χαρβαλιά (26/9-19/10), Τάκη Ζερδεβά & Κυριάκο Μορταράκο (5/12-28/12)

Επιμελήτρια προγράμματος eXploding: Ρεγγίνα Αργυράκη
Συνεπιμελητές: Βασίλης Γκοιμήσης, Άννα Ντινοπούλου, Δρ Ηλίας Κορομηλάς

Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, τηλ.: 210 72 24 028 (ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Μουσικής)

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη - Δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης

Keywords
Τυχαία Θέματα