Ο Γ. Γιακουμάτος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, μίλησε στις 2/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τα τρία θέματα συζήτησης με την τρόικα:

«Τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου μας έχουν λήξει. Το πρώτο ήταν η ανάπτυξη της πλατφόρμας για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων -μέχρι τώρα οι Έλληνες δαπανούσαν φόρους υπέρ τρίτων της τάξης των 2 δισ. ευρώ, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν-, η οποία δόθηκε στη τρόικα
και έχει τελειώσει από εμάς. Το δεύτερο είναι η υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές και το τρίτο αφορά το να μένουν ανοικτά τα καταστήματα σε κάποιες περιοχές της χώρας και την Κυριακή. Αυτό υπάρχει και είναι νόμος του κράτους, ν' ανοίγουν, δηλαδή, τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους. Ο νόμος ορίζει τρεις περιοχές της Ελλάδος, πιλοτικά, μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2015... Έχουμε κάνει διαβούλευση με όλους και μένει ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ. Τελειώνουμε την Παρασκευή και μετά από εκεί θα υπογραφεί η απόφαση σχετικά με το σε ποιες περιοχές θ' ανοίγουν όλες τις Κυριακές του έτους. Βέβαια αυτό είναι προαιρετικό, όποιος θέλει ανοίγει. Αν μια περιοχή μας πει ότι "εγώ θέλω ν' ανοίγω" και μιλήσει στο εμπορικό και στο επαγγελματικό επιμελητήριο, τότε θα το εφαρμόσουμε και εκεί. Μπορεί να είναι τρεις, μπορεί και πέντε οι περιοχές, εξαρτάται. Μόλις τελειώσει η διαβούλευση, θα είμαστε σε θέση να σας πω ακριβώς».

* Για τη μείωση των τιμών:

«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παζλ. Το θέμα είναι ότι πρέπει να επέμβουμε καίρια όπου πρέπει. Είμαστε στο στάδιο που έχει γίνει μια επιτροπή και λειτουργεί ο τηλεφωνικός αριθμός 1520, όπου ο καταναλωτής μπορεί να καταγγείλει την ακρίβεια σε κάποιο κατάστημα. Καταγράφουμε όλα αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε τις τιμές και θα έρθει η ώρα να επέμβουμε. Δεν είναι ώρα ακόμα... Κάθε μέρα γίνεται αξιολόγηση. Όσον αφορά στους φόρους υπέρ τρίτων καταγράφονται και αξιολογούνται τα στοιχεία και στέλνονται στο υπουργείο Οικονομικών. Όσον αφορά στις λαϊκές αγορές υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν -δεν αξιολογούνται, έχει τελειώσει ο νόμος- και όσον αφορά τις Κυριακές -επτά Κυριακές ήδη ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα-, η επιτροπή μελετάει τα πορίσματα της, θα μελετήσουμε και για όλη την Ελλάδα που θα ανοίξουν τώρα και θα δούμε μέχρι τις 15 Μαρτίου τι συμπεράσματα θα βγάλουμε και ανάλογα θα ληφθεί απόφαση για όλη την Ελλάδα ή όχι... Ο προκάτοχος μου είχε κάνει πάρα πολλά και σημαντικά. Υπάρχει συνέχεια και όποια μέτρα του κου Σκορδά ήταν αρκετά καλά ισχύουν και σήμερα και προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε».

* Για το ενδεχόμενο ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας:

«Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της πολιτικής σύνθεσης. Εφόσον η χώρα βρίσκεται σ' έναν εθνικό οικονομικό κίνδυνο, θα έπρεπε να υπάρχει η σύνθεση. Μετά και από την δήλωση του κου Αβραμόπουλου, η οποία ήταν πάρα πολύ σωστή, λέω ότι πρέπει να βρούμε σημεία σύγκλισης με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α -δεν μπορούμε σήμερα όπως είναι να συνεργαστούμε, αν ο ένας είναι στο ευρώ, ο άλλος στο ρούβλι, ο ένας στο ΝΑΤΟ, ο άλλος έξω από το ΝΑΤΟ-, τουλάχιστον σε μερικά θέματα για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε. Από εμάς είναι εφικτό. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ θα καλέσω για συζήτηση τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α πριν ξεκινήσω τα σχέδια μου. Σε όλα τα θέματα που άπτονται πολιτικής που πρέπει να πάρω αποφάσεις καλώ διαβούλευση όλα τα κόμματα... Η κρίσιμη εποχή που θα χρειαστεί ευρύτερη πολιτική συνεργασία στην Ελλάδα θα είναι αυτό που επιβάλλει το σύνταγμα, δηλαδή η Προεδρία της Δημοκρατίας. Το σύνταγμα προβλέπει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας όχι για να κάνουμε το κομμάτι μας και να δούμε τις δυνάμεις μας, αλλά για να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα. Άρα, η πρώτη συναίνεση θα φανεί στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί και στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του χρέους;

Γ. Γιακουμάτος: «Αποτελεί ένα προαπαιτούμενο. Πιστεύω ότι θα πρέπει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο να έχει... Το χρέος δεν είναι βιώσιμο -να συμφωνήσουμε κάπου- και χρειάζεται διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση νομίζω ότι έχει ήδη ξεκινήσει, εκτιμώ ότι είναι σε καλό δρόμο και μέχρι τον Μάρτιο που είναι η εκλογή του Προέδρου, θα έχουμε απτά αποτελέσματα. Είχε καλέσει ο κ. Βενιζέλος τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε μια εθνική επιτροπή για όλα αυτά τα ζητήματα, αλλά δεν δέχτηκε. Είναι κάθετα αντίθετος».

* Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Είναι εθνική ευθύνη και χρέος προς τη πατρίδα και έτσι κάθε βουλευτής θ' αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι απαραίτητο ο προτεινόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτική προσωπικότητα. Πρέπει να είναι μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής και να έχει διεθνές κύρος. Αυτό χρειάζεται».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα