Aποπομπή των απείθαρχων από την Ευρωζώνη

Την αμφιλεγόμενη και επικρινόμενη πρότασή του για τη δημιουργία μηχανισμού «αποπομπής» από την Ευρωζώνη, χωρών που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Αυτό επανέλαβε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, μιλώντας σε συνδιάσκεψη του κόμματός του.

Επαναλαμβάνοντας την πρότασή του για σκληρότερες κυρώσεις, μέχρι και αποπομπή, απέναντι σε «απείθαρχες» χώρες, ο κ. Σπίντελεγκερ επισήμανε ότι όπως σε έναν σύλλογο που αποκλείει ένα μέλος του, το οποίο δεν αντιδρά σε προειδοποιήσεις και κυρώσεις, έτσι και στην Ευρωζώνη μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια τακτική.

Υπενθυμίζεται πως σε προχθεσινή συνέντευξή του, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ράινχολντ Λοπάτκα (επίσης του Λαϊκού Κόμματος), είχε διευκρινίσει ότι ο κ. Σπίντελεγκερ με την πρόσφατη πρόταση του για αποπομπή «απείθαρχων», δεν μίλησε ποτέ για αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Διευκρινήσεις πως με την πρόσφατη πρότασή του δεν εννοούσε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά τη μελλοντική θέσπιση νέων κανόνων στη νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, είχε κάνει νωρίτερα και ο ίδιος ο κ. Σπίντελεγκερ.

Στην τωρινή συνδιάσκεψη του κόμματός του, ο κ. Σπίντελεγκερ τόνισε πως η Αυστρία χρειάζεται την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ, ενώ καταδίκασε ως παράφρονες τις αιτιάσεις για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, του μεγαλύτερου από τα δύο ακροδεξιά κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, του Κόμματος των Ελευθέρων, όπως και του Αυστροκαναδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Φρανκ Στρόναχ (ο οποίος προχωρεί στην ίδρυση νέου κόμματος).

Ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε, εκ νέου, υπέρ ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, που διαθέτοντας πόρους της τάξης των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα διαχειρίζεται υπάρχοντα προγράμματα για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά ως «καθαρά παράλογη» μια «Ένωση χρέους», σημειώνοντας πως η σημερινή κρίση αποτελεί ευκαιρία.

Ο ίδιος επέκρινε έντονα την πρόθεση του εταίρου του στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, να αποφασίσει στο επόμενο συνέδριό του, στις 13 Οκτωβρίου, υπέρ νόμου φορολόγησης των πλουσίων, λέγοντας πως οι συνέπειες τέτοιων μέτρων φαίνονται στη Γαλλία, «όπου φεύγουν οι επιχειρήσεις, αλλά οι άνεργοι παραμένουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα