7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα Κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή παρουσιάστηκε χθες στο χώρο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο θερινό σινεμά Λαΐς.

Ένα πρόγραμμα το οποίο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζεται σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει μία διετή παρέμβαση που απαρτίζεται από κινηματογραφικές και εικαστικές εκδηλώσεις, συνολικά δύο φεστιβάλ και οκτώ αφιερώματα, χωρισμένα

σε τρεις κύκλους.

Σκοπός είναι, αφενός η συνέχεια καθιερωμένων στον προγραμματισμό της Ταινιοθήκης εκδηλώσεων, όπως το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, και αφετέρου η θεσμοθέτηση νέων θεματικών κύκλων στα επόμενα χρόνια: Έλληνες της διασποράς στον παγκόσμιο κινηματογράφο, Επικαιρότητα & Πρωτοπορία, Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ. Το παρόν στην συνέντευξη τύπου έδωσε και η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους δύσκολους καιρούς που ζούμε και πόσο η πολιτεία έχει ανάγκη να στηρίξει τέτοιους θεσμούς αλλά δήλωσε και την ικανοποίηση της για τους πόρους που έχουν εξασφαλισθεί στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.

Η Μαρία Κομνηνού Γενική Γραμματέας Ταινιοθήκης της Ελλάδος παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που εντάσσονται στην πράξη η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2014 και περιλαμβάνει τα εξής:

Από 17 έως τις 27 Οκτωβρίου παρουσιάζεται το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας
Η 7η διοργάνωση χωρίζεται σε τρία μεγάλα αφιερώματα, ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ εντάσσονται τρία νέα τμήματα: δύο διεθνή κι ένα ελληνικό. Η πρωτοβουλία αυτή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, ήδη από την πρώτη διοργάνωσή της το 2004, έχει ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στην απαίτηση του ελληνικού κοινού για μια σύγχρονη εστία που θα καλλιεργήσει την κινηματογραφοφιλία, στην πιο πολυδιάστατη μορφή της.

Το κεντρικό αφιέρωμα του 7ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, εστιάζεται στον Χαρούν Φαρόκι, έναν ριζοσπαστικό δημιουργό, καταξιωμένο τόσο στον κινηματογραφικό όσο και στον εικαστικό χώρο.

Στην Ελλάδα μας συστήνεται μ' ένα τρίπτυχο αφιέρωμα το οποίο περιλαμβάνει:Έκθεση στην αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, την οποία θα εγκαινιάσει ο ίδιος ο Φαρόκι στις 29 Οκτωβρίου και στην οποία θα εκτεθούν 7 βίντεο‐εγκαταστάσεις του καλλιτέχνη από το 1995 έως σήμερα. Ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της συνολικής φιλμογραφίας του. Θα προβληθούν 15 συνολικά ταινίες σε βίντεο και φιλμ που καλύπτουν χρονικά πέντε δεκαετίες από το 1969 έως το 2009. Κάθε πρόγραμμα θα αποτελείται από μία παλαιότερη και νέα ταινία, ενώ ο ίδιος ο κινηματογραφιστής θα είναι παρών για να σχολιάσει κάποιες από τις ταινίες του. Τέλος θα πραγματοποιηθεί masterclass στο Ινστιτούτο Goethe Αθηνών.

Συνέχεια στο αφιέρωμα έχει ο Πέδρο Κόστα, ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Ευρωπαίους auters, για να παρουσιάσει το πλήρες αναδρομικό αφιέρωμα στο έργο του. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Πορτογαλίας θα προβληθεί η πλήρης φιλμογραφία του Πέδρο Κόστα η οποία περιλαμβάνει πέντε μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, δύο ντοκιμαντέρ και πέντε μικρού μήκους ταινίες.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Projeto Rossellini, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει έξι ψηφιακά αποκατεστημένες ταινίες του κορυφαίου Ρομπέρτο Ροσελίνι.

Τα νέα τμήματα του φεστιβάλ
Κινηματογραφικά μέτωπα / Film fronts
Το νέο αυτό τμήμα του Φεστιβάλ, έχει σκοπό να παρουσιάζει πολύ πρόσφατες ταινίες από το παγκόσμιο σινεμά της πρωτοπορίας. Ένα σινεμά που είναι διαφορετικό, αλλά όχι απόμακρο και που παρατηρεί, αλληλεπιδρά και επηρεάζει την ευρύτερη κινηματογραφική γλώσσα.
2 Narrate or Νot /Αφηγηματικά + Όχι
Αφηγηματικά αφιερώματα τα οποία εστιάζουν στην κρίση. Θα παρουσιαστούν 8 ταινίες αυστηρά εστιασμένες στο 2013 και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, δίνοντας έμφαση στην υποκειμενική αλήθεια μιας κρίσης με όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξες νότες.

Ελληνικό Σινεμά Τώρα! / Greek Cinema Now!
Παρουσιάζει ελληνικές παραγωγές αυστηρά επιλεγμένες με γνώμονα το πώς διαχειρίζονται το «εδώ και τώρα» της ελληνικής πραγματικότητας και συνομιλούν επάξια με τον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη.

Παράλληλα θα υπάρξουν ειδικές προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις από 25 Οκτωβρίου με προσκεκλημένους διάσημους θεωρητικούς της κινηματογραφικής πρωτοπορίας όπως η Νικόλ Μπρενέζ και η Λόρα Μάλβεϊ.

Τέλος, το αφιέρωμα στους Έλληνες δημιουργούς που ξεκίνησε φέτος και πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 για τον Κώστα Γαβρά θα συνεχιστεί το Δεκέμβριο του 2013 με αντίστοιχο αφιέρωμα στον Ηλία Καζάν και στον Νίκο Παπατάκη. Μέσα στο 2014 θα υπάρξει επίσης αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο δημιουργό Ζαν Λικ Γκοντάρ.

Ρεπορτάζ: Μαρία Τιγκιρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα