Το στοίχημα της Εθνικής στα Play offs του Euro 2024

Ανάμεσά τους και η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου που δίνει στα τέλη Μαρτίου 2 πολύ κρίσιμα παιχνίδια κυνηγώντας το όνειρο και ταυτόχρονα το στοίχημα της συμμετοχής σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Μέσα από την εξαιρετική της πορεία στο Nations League κέρδισε μία δεύτερη ευκαιρία να διεκδικήσει το πολυπόθητο εισιτήριο για την τελική φάση του Euro 2024. Μένει να δούμε αν θα καταφέρει να βγει νικήτρια μέσα από το τρίτο μονοπάτι των Play offs και να δώσει

το παρόν σε μία ακόμα σημαντική ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Τα μονοπάτια των Play offs του Nations League

Οι μάχες των play offs του Nations League είναι προγραμματισμένες για τα τέλη Μαρτίου, λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Οι 12 ομάδες χωρίστηκαν σε 3 ομίλους και μόνο ο πρώτος από κάθε μονοπάτι θα δώσει το παρόν στο Euro 2024. Τρία εισιτήρια αναζητούν κάτοχο μέσα από μία διαδικασία ιδιαίτερα απαιτητική και επίπονη.

Στις 21 Μαρτίου θα γίνουν οι ημιτελικοί των ομίλων στις έδρες των ομάδων όπως προέκυψαν από την κλήρωση που πραγματοποίησε η UEFA. Οι νικητές περνάνε στον μεγάλο τελικό του μονοπατιού τους κυνηγώντας μία θέση κάτω από τον γερμανικό ήλιο. Οι τελικοί, οι έδρες των οποίων έχουν ήδη καθοριστεί μέσα από κλήρωση, θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαρτίου. Μέσα σε 5 ημέρες λοιπόν οι αντίπαλοι θα πρέπει να καταφέρουν 2 νίκες επί των αντιπάλων τους στους ομίλους αυτούς για να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Μονοπάτι Α

Στο path A των play offs συμμετέχουν οι Πολωνία, Φινλανδία, Ουαλία και Εσθονία. Στις 21 Μαρτίου οι Ουαλοί φιλοξενούν τους Φιλανδούς και οι Πολωνοί τους Εσθονούς σε νοκ άουτ παιχνίδια. Για τους ηττημένους η διαδικασία σταματάει εδώ. Ο νικητής του πρώτου ημιτελικού θα έχει το πλεονέκτημα να δώσει τον τελικό στην έδρα του. Κατά συνέπεια ο τελικός του Path A θα διεξαχθεί στις 26 Μαρτίου σε Κάρντιφ ή Ελσίνκι.

Σαφές πλεονέκτημα για την Πολωνία στον συγκεκριμένο όμιλο. Χαμηλότερης δυναμικής οι αντίπαλοί της ωστόσο και η ίδια δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το τελευταίο διάστημα. Η συμμετοχή τους στον τελικό του Path Α θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αντιμετωπίζοντας εντός έδρας την Εσθονία.

Μονοπάτι Β

Σε αυτόν τον όμιλο θα βρεθούν αντιμέτωπες Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Ουκρανία και Ισλανδία. Η Βοσνία & Ερζεγοβίνη φιλοξενεί την Ουκρανία και το Ισραήλ την Ισλανδία στην σειρά των ημιτελικών της 21ης Μαρτίου. Ο τελικός λίγες ημέρες αργότερα θα πραγματοποιηθεί σε Σεράγεβο ή Βρότσλαβ ανάλογα των νικητή του πρώτου ζευγαριού.

Ο τρόπος ορισμού των ζευγαριών επεφύλασσε εκπλήξεις στον συγκεκριμένο όμιλο καθώς τα δύο ίσως μεγαλύτερα ονόματα βρίσκονται αντιμέτωπα στον πρώτο ημιτελικό. Σίγουρα ο νικητής ανάμεσα σε Βοσνία & Ερζεγοβίνη και Ουκρανία μπορεί να βλέπει τον γερμανικό ορίζοντα πολύ πιο καθαρά. Μπορεί οι Ουκρανοί να διαθέτουν μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την ομάδα που θα καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη θέση του μονοπατιού.

Μονοπάτι Γ

Ερχόμαστε λοιπόν στο path C όπου συναντάμε την Ελλάδα, τη Γεωργία, το Λουξεμβούργο και το Καζακστάν. Το ντόμινο των αποτελεσμάτων της τελευταίας αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2024 έφερε στον δρόμο της Εθνικής μας ομάδας το Καζακστάν. Η Ελλάδα κληρώθηκε να φιλοξενήσει τους Καζάκους στις 21 Μαρτίου στην OPAP Arena. Δυστυχώς όμως είναι υποχρεωμένη να διεκδικήσει το εισιτήριο της πρόκρισης, αν και εφόσον επικρατήσει στον δικό της ημιτελικό, σε Τιφλίδα ή Λουξεμβούργο ανάλογα με τον νικητή του έτερου ζευγαριού του ομίλου.

Παρακολουθώντας την Εθνική μας ομάδα τα τελευταία χρόνια μπορούμε να αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί στον συγκεκριμένο όμιλο. Με εμφανίσεις όπως οι τελευταίες στα προκριματικά του Euro μπορεί η Ελλάδα να κυνηγήσει την πρόκριση μέσα από τα Play offs ανεξάρτητα την έδρα του τελικού. Πολύ σύντομα θα έχουμε τις απαντήσεις των διεθνών μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα