Προγνωστικά EuroLeague: Με συνταγή Λιόν και στο Βερολίνο ο Ολυμπιακός για το 2.07

Ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο της EuroLeague στο Βερολίνο, κόντρα στην Άλμπα, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση της κατάταξης (21:00 Novasports Prime, Live από το SPORT24).

Ασφαλώς, στόχος για τους ερυθρόλευκους είναι η νίκη, προκειμένου να κλείσουν το πρώτο μισό της

regular season με θετικό ρεκόρ. Η ομάδα του κόουτς Μπαρτζώκα ξεμπλόκαρε επιθετικά στο τελευταίο της παιχνίδι, επικρατώντας με 85-73 της Βιλερμπάν στη Λιόν.

Υπενθυμίζεται, ότι στα δύο προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ και από τη Βίρτους στην Μπολόνια, οι πρωταθλητές Ελλάδος είχαν σημειώσει μόλις 56 και 63 πόντους αντίστοιχα.

Με την ASVEL, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είδε τέσσερις παίκτες του να γράφουν διψήφιο αριθμό πόντων. Τον χορό έσυραν ο Αϊζάια Κάναν (19 με 4/7 τρίποντα) και ο Αλεκ Πίτερς (17), ενώ για πρώτη φορά φέτος ήταν διψήφιος και ο Σακίλ ΜακΚίσικ (13). Ο Αμερικανός γκαρντ, που ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό κι έχει αγωνιστεί φέτος μόλις 67:37 λεπτά στη EuroLeague, δείχνει σταδιακά να βρίσκει τα πατήματά του.

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό, που έχει και φέτος υψηλούς στόχους στη διοργάνωση, η Άλμπα για ακόμη μία σεζόν παίζει για τη χαρά του παιχνιδιού και τίποτα περισσότερο. Με ρεκόρ 3-13 σε 16 ματς, οι Βερολινέζοι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προλάβουν έστω τη 10η θέση και το play-in, από το οποίο απέχουν έξι νίκες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι υπάρχει εύκολο ματς στη EuroLeague. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη διπλή αγωνιστική, η Άλμπα έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας εντός έδρας την Μπαρτσελόνα με 74-70, πριν χάσει από τη Φενέρ, ούσα ωστόσο ξανά απόλυτα ανταγωνιστική.

4η χειρότερη άμυνα η Άλμπα

Η ομάδα του Ισραελ Γκονζάλες σημειώνει κατά μέσο όρο 76,5 πόντους ανά ματς φέτος, είναι δηλαδή οριακά καλύτερη από τον Ολυμπιακό, που σκοράρει 76,4. Εκεί που εντοπίζεται ειδοποιός διαφορά είναι στο pace και την άμυνα.

Η Άλμπα πάει τα παιχνίδια της κατά κανόνα πάνω από τις 71 κατοχές, έχει δηλαδή τον 4ο πιο γρήγορο ρυθμό στη λίγκα, ενώ ο Ολυμπιακός παίζει σταθερά στο πιο αργό τέμπο (66). Οι ερυθρόλευκοι ωστόσο, έχουν το 4ο καλύτερο αμυντικό rating (111,0) στη EuroLeague πίσω μόνο από τις Μπαρτσελόνα, Βαλένθια και Ρεάλ, τη στιγμή που η Άλμπα έχει την 4η χειρότερη άμυνα με παθητικό 85,8 πόντους κατά μέσο όρο.

Μεταξύ άλλων αγώνων εντός έδρας, οι Βερολινέζοι δέχθηκαν 99 πόντους από τον Παναθηναϊκό AKTOR, 97 από την Εφές, 91 από τη Φενέρ και 91 από την Μπασκόνια. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ολυμπιακός είχε περάσει επιβλητικά από τη γερμανική πρωτεύουσα, επικρατώντας με 93-60! Στις τελευταίες επτά επισκέψεις τους εκεί, οι ερυθρόλευκοι μετρούν έξι νίκες, χάνοντας μόνο πρόπερσι.

Απολύτως φυσιολογικά λοιπόν, ο Ολυμπιακός είναι καθαρό φαβορί στους 7,5 πόντους. Η Άλμπα άλλωστε, έχει και αμφίβολο τον κομβικό φόργουορντ Λουίς Ολίντε (τρίτος σκόρερ της ομάδας με 10,2 πόντους), που δεν έπαιξε σε κανένα από τα δύο προηγούμενα ματς της EuroLeague.

Πρακτικά, η βασική επιθετική "απειλή" των "άλμπατρος" είναι ο πολύπειρος Γιοχάνες Τίμαν (14,4) και ο Στέρλινγκ Μπράουν (12,1), ενώ προσοχή χρειάζονται και οι ταλαντούχοι Γκαμπριέλε Πρόσιντα και Ματέο Σπανιόλο. Ως σύνολο πάντως, η Άλμπα δεν έχει το απαιτούμενο star quality για να κυνηγήσει κάτι περισσότερο από την αποφυγή της τελευταίας θέσης.

Το διπλό με ένα βατό χάντικαπ 4,5 πόντων σε συνδυασμό με το Over 79,5 του Ολυμπιακού μας επιστρέφει απόδοση 2.02 στη Stoiximan.

Σε ατομικό επίπεδο, παιχνίδια όπως αυτό με την Άλμπα προσφέρονται για να βρουν ρυθμό παίκτες, που προέρχονται από τραυματισμό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Νίκολα Μιλουτίνοβ και ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, που όταν χτίζονταν η ομάδα το καλοκαίρι, αποκτήθηκαν για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει όσα πραγματικά μπορούν.

Ο Γουίλιαμς-Γκος έπαιξε 26 λεπτά στη Λιόν και ήταν εξαιρετικός με 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Στο αμέσως επόμενο ματς, με τον Απόλλωνα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας τον προστάτευσε, αφού τον χρησιμοποίησε κάτω από 12 λεπτά.

Από την άλλη, ο Μιλουτίνοβ... ξεμπούκωσε απέναντι στους Πατρινούς σημειώνοντας 16 πόντους και ενώ προηγουμένως είχε παίξει μόλις ένα λεπτό κόντρα στη Βιλερμπάν, βλέποντας από τον πάγκο τον Μουσταφά Φαλ να σκεπάζει την “ερυθρόλευκη” ρακέτα με οκτώ μπλοκ! Ο εσωτερικός ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο “πύργους” του Ολυμπιακού αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος θετικά για το σύνολο.

Το ενδεχόμενο να πιάσουν και οι δύο το κάτω όριο τους στους πόντους, δηλαδή ο Γουίλιαμς-Γκος να σημειώσει εννιά και ο Μιλουτίνοβ οκτώ, μας δίνει ένα Bet Builder απόδοσης 3.35 στη Stoiximan.

Σε κακό φεγγάρι η Μπαρτσελόνα

Πολύ μεγάλο ματς αναμένεται στο Gaston Medecin, ανάμεσα στη Μονακό και την Μπαρτσελόνα, δύο ομάδες που στοχεύουν όχι απλά στα πλέι-οφ, αλλά και στο πλεονέκτημα έδρας, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητές τους για πρόκριση στο Final Four.

Η Μονακό μετά τις δύο κολλητές ήττες από Φενέρ και Παναθηναϊκό, αντέδρασε κερδίζοντας με 91-80 στο Μόναχο την Μπάγερν. Για ακόμη ένα ματς τη διαφορά έκανε ο συνήθης ύποπτος Μάικ Τζέιμς, σημειώνοντας 28 πόντους με 9/14 σουτ εντός παιδιάς και 8/10 βολές.

Η Μπαρτσελόνα διανύει περίοδο κάμψης, έχοντας γνωρίσει πέντε ήττες στα τελευταία επτά επίσημα παιχνίδια της για την ACB και τη EuroLeague. Σε αυτό το διάστημα κέρδισε μόνο την Μπασκόνια για την ισπανική λίγκα στη Βαρκελώνη και δύσκολα εκτός έδρας τη Ζάλγκιρις. Στο πιο πρόσφατο πάντως παιχνίδι της, συνετρίβη με 91-71 στη Μάλαγα!

Οι Καταλανοί έχουν το απόλυτο με 4/4 νίκες στη regular season κόντρα στη Μονακό, ωστόσο στο περσινό Final Four, οι Μονεγάσκοι κέρδισαν στο μικρό τελικό.

Για την ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς είναι σημαντικό ν' αρχίσει να εκμεταλλεύεται καλύτερα την έδρα της, καθώς μέχρι στιγμής έχει ρεκόρ 4-3 μέσα στο Πριγκιπάτο. Ειδικά η ήττα από τον Παναθηναϊκό AKTOR, με τον τρόπο που ήρθε, πλήγωσε αρκετά τους Μονεγάσκους.

Τώρα πάντως, η μέτρια φόρμα της Μπαρτσελόνα μοιάζει ιδανική ευκαιρία προκειμένου η Μονακό να φτάσει τις 10 νίκες και να πλησιάσει σε απόσταση βολής από τους μπλαουγκράνα. Στο 1.57 ο άσος, στο 2.07 ανεβαίνει στη Stoiximan αν ταυτόχρονα σημειώσει τουλάχιστον 17 πόντους ο Μάικ Τζέιμς.

Ο σταρ της Μονακό είναι πρώτος σκόρερ φέτος στη λίγκα με 19,8 πόντους κατά μέσο όρο και ειδικά στα τελευταία επτά ματς σημειώνει 23! Με τον Τζόρνταν Λόιντ μάλιστα εκτός, λόγω τραυματισμού, ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού τραβάει ακόμη περισσότερο το σκορ για τη Μονακό.

*** Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Keywords
Τυχαία Θέματα