Παναθηναϊκός: Τα δύο πλάνα του Γιοβάνοβιτς για την πρώτη κόντρα με τον ΠΑΟΚ και ο Βαγιαννίδης

Είναι εντελώς διαφορετικά τα ζητούμενα και τα δεδομένα για τον Παναθηναϊκό σε κάθε ένα απ’ τα τρία back-to-back παιχνίδια σε Κύπελλο Ελλάδας Novibet και Super League που θα κληθεί να δώσει με τον ΠΑΟΚ σε διάστημα 8 ημερών, αρχής γενομένης από τον αποψινό (18/1, 20:30, COSMOTESPORTS 1HD, LIVE από SPORT24), πρώτο

προημιτελικό στην Τούμπα.

Σαφώς και στα τρία παιχνίδια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα κατεβάσει την ομάδα του με νοοτροπία και φιλοσοφία νίκης, όμως η προσέγγιση που απαιτεί κάθε ένα απ’ αυτά τα ματς είναι εντελώς διαφορετική.

Το ίδιο ισχύει και για τη διαχείριση του δυναμικού του, έχοντας ήδη "ανοίξει" αρκετά το rotation με την είσοδο στην ενδεκάδα ή στο συνολικό game plan των Βαγιαννίδη, Πούχατς, Πούγγουρα, Λοντίγκιν και Τσόκαϊ.

Με στόχο όχι μόνο να ισορροπήσει τις "ανάσες" και τα τρεξίματα και να μοιράσει το χρόνο ανάμεσα σε όλους, προκειμένου να βγει η "διαβολοβδομάδα", αλλά και να ξανακάνει στο μέτρο που μπορεί την ομάδα του λίγο πιο απρόβλεπτη.

Μέχρι να έρθουν οι επόμενες (βασικές) "ενισχύσεις", με την απόκτηση του βασικού εξτρέμ κι ενός ακόμη all-arounder μεσοεπιθετικού τύπου Λινγκρ.

Το πέτυχε αυτό, ως ένα βαθμό την περασμένη Κυριακή (15/1) στους "Ζωσιμάδες" με την παρουσία του Βαγιαννίδη στην ενδεκάδα (ως καθαρό δεξιό μπακ κι όχι ως εξτρέμ) και τη διατήρηση του Ιωαννίδη στο βασικό σχήμα και μ’ αυτή τη λογική θα συνεχίσει και στα τρία παιχνίδια με τον δικέφαλο του Βορρά.

Πολύ πιο επιδραστικός ο Μπερνάρ στο "10"

Το μεγάλο ερωτηματικό για τον σχηματισμό και κατ’επέκταση και την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στον αποψινό, πρώτο προημιτελικό έχει να κάνει με το αν ο Σέρβος τεχνικός θα επιλέξει ένα πιο ενισχυμένο κέντρο, με την παρουσία τριών κεντρικών χαφ και τον Μπερνάρ να πηγαίνει στο αριστερό άκρο της επίθεσης (4-3-3) ή αν θα αποφασίσει να διατηρήσει τον Βέρμπιτς στην ενδεκάδα, αφήνοντας εκτός έναν εκ των Ρουμπέν ή Τσέριν (4-2-3-1).

Το πιο πιθανό σενάριο είναι το δεύτερο, όσο κι αν ο Βέρμπιτς δεν δείχνει να είναι σε καλό "φεγγάρι". Κυρίως διότι ο Γιοβάνοβιτς γνωρίζει πως η μετακίνηση του Μπερνάρ στα "φτερά", μειώνει σημαντικά το βαθμό επιδραστικότητας του Βραζιλιάνου μεσοεπιθετικού, ο οποίος κουμπώνει καλύτερα σε όλο το παιχνίδι της ομάδας ως καθαρό "δεκάρι".

Και πιθανότατα θα ξεκινήσει το ματς με τον ΠΑΟΚ πάνω σε αυτή τη λογική, με τον Σλοβένο αριστερά, τον Παλάσιος δεξιά και τον Μπερνάρ πίσω από τον Ιωαννίδη.

Αλλάζοντας σχηματισμό μετά, σε ροή αγώνα, ανάλογα με τα ζητούμενα και τις απαιτήσεις του αγώνα (αν δηλαδή θα πρέπει να περάσει δεύτερο φορ ή τρίτο κεντρικό χαφ με βάσει την εξέλιξη του παιχνιδιού).

Έχουν δουλέψει σε όλες τις εναλλακτικές

Εκτός εάν αποφασίσει να πάει σε κάποιο ενδιάμεσο "τρικ" με τριάδα στα χαφ και τον Μπερνάρ να κινείται διαρκώς εσωτερικά προς τον άξονα, αφήνοντας όλη την πλευρά για τα ανεβάσματα του Χουάνκαρ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Γιοβάνοβιτς και το τιμ του έχουν δοκιμάσει και δουλέψει πάνω σ’όλες τις εναλλακτικές τους εδώ και πολλές μέρες, προκειμένου να υπάρχει ο επιθυμητός βαθμός προσαρμογής κι ετοιμότητας, ανάλογα με τις απαιτήσεις που θα "γεννάει" η ροή του αγώνα.

Από εκεί και πέρα, εάν πάει σε καθαρό 4-2-3-1, είναι πιθανό να μείνει εκτός στην εκκίνηση του αγώνα ο "σκασμένος" Ρουμπέν, που φωνάζει από μακριά πως χρειάζεται φρεσκάδα μετά από σερί αγώνες, με τους Τσέριν (επιστρέφει από την τιμωρία του -4 κάρτες- που τον κράτησε εκτός απ’ το ματς στους "Ζωσιμάδες") και Κουρμπέλη (θα λείψει στον αγώνα της Κυριακής λόγω καρτών) να συγκροτούν το δίδυμο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Ο Βαγιαννίδης και η υπερφόρτωση δεξιά

Ο Λοντίγκιν αναμένεται να πάρει θέση κάτω απ’ τα γκολπόστ όπως έγινε και στα δύο προηγούμενα ματς Κυπέλλου Ελλάδας Novibet με τον Βόλο, ενώ την αμυντική τετράδα θα συγκροτήσουν οι Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Πούγγουρας και Χουάνκαρ (έχει πιθανότητες να ξεκινήσει κι ο Πούχατς).

Η δε παρουσία του "μικρού" στο δεξιό άκρο της άμυνας για δεύτερο σερί ματς, δεν έχει να κάνει μόνο με την επιβράβευσή του για την καλή εικόνα του στον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, αλλά και με το πλάνο υπερφόρτωσης της δεξιάς πλευράς, απέναντι στην "αναιμική" αριστερή πλευρά του ΠΑΟΚ, όπου ο Βαγιαννίδης έχει την ποιότητα, αλλά και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσει ρήγματα και υπεραριθμίες.

Την 23μελή αποστολή του Παναθηναϊκού για τον αποψινό (18/1, 20:30) πρώτο προημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα συγκροτούν οι Μπρινιόλι, Λοντίγκιν, Χριστογεώργος, Βαγιαννίδης, Χουάνκαρ, Ρουμπέν, Σένκεφελντ, Πούχατς, Ιωαννίδης, Σπόραρ, Μπερνάρ, Σάντσες, Τσέριν, Τσόκαϊ, Κουρμπέλης, Κώτσιρας, Σάρλια, Παλάσιος, Πούγγουρας, Σαβιέρ, Βέρμπιτς, Καμπετσής, Κυριόπουλος, Συμεωνίδης και Κρυπαράκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα