Παναθηναϊκός - Εφές: Αναμέτρηση θέλησης στο ΟΑΚΑ με 1.42 και 1.57

Η ανηφόρα του προγράμματος της πρώτης πεντάδας αγώνων της σεζόν ανήκει στο παρελθόν. Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σπίτι του. Είναι ώρα για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση. Ακόμα και εάν απέναντι του βρίσκεται η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές.

Τέσσερις αναμετρήσεις εκτός έδρας, πολλές εικόνες, καλές και άσχημες στιγμές. Αυτά περιελάμβανε η ανηφόρα στο ξεκίνημα της σεζόν για το «τριφύλλι» στην Ευρωλίγκα. Η επιστροφή στο ΟΑΚΑ

μοιάζει με «φάρμακο» την προκειμένη στιγμή. Ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του μια εντός έδρας δυάδα παιχνιδιών, μέσα από την οποία θέλει να ακουμπήσει την ανάκαμψη.

Είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίον το ΟΑΚΑ μπορεί να «σηκώσει» αγωνιστικά τους πράσινους, εξ ου και η αναμονή τους για επιστροφή στο σπίτι. Όμως η έδρα δεν αρκεί σε καμία περίπτωση, εάν δεν αποδώσεις καλό μπάσκετ. Απαιτείται πνευματική και σωματική ετοιμότητα αλλά και σωστή διαχείριση. Πόσο μάλλον όταν απέναντι σου βρίσκεται η πρωταθλήτρια της διοργάνωσης.

Με την Αναντολού ζούμε την ημέρα της μαρμότας. Το σύνολο του Αταμάν διατήρησε το ίδιο ρόστερ για μια ακόμα σεζόν και ως συνήθως, ξεκίνησε «αργά» αγωνιστικά. Δεν παίζει καλό μπάσκετ, η άμυνα της είναι προβληματική, σουτάρει άσχημα και αρκετοί από τους γνωστούς παίκτες-κλειδιά δεν διανύουν καλή περίοδο. Το 1-4 νομίζω τα λέει όλα. Η ομάδα του Αταμάν δυσκολεύεται να βρει ισορροπία στο παιχνίδι της, είναι αδύναμη στο κομμάτι του ριμπάουντ και η ποιότητα των συνεργασιών της βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο με συνέπεια να επιμένει σε ένα γρήγορο τέμπο (καθώς δεν νιώθει το ίδιο άνετα στο μισό γήπεδο όπου η ροπή στο λάθος είναι σημαντική) και σε καταστάσεις προσωπικής φάσης.

Πιο αναλυτικά η Αναντολού:

Σουτάρει με 34.9% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου με τους Μπομπουά (30.4%) και Λάρκιν (23.1%) να μετρούν μαζί 13/49 σουτ από τα 6.75. Την ίδια στιγμή, η stretch-ικανότητα του Σίνγκλετον έχει κλειδωθεί στο συρτάρι καθώς ο Αμερικανός PF σουτάρει επίσης με χαμηλά ποσοστά (27.3%) στα πρώτα ματς. Μιλάμε για την καλύτερη shooting team των τελευταίων πάντα…

Οι δύο παρακάτω δείκτες, ασύμβατη με το γνώριμο αγωνιστικό προφίλ αυτής της ομάδας, εξηγούν πολλά για τη δυστοκία των Τούρκων από την περίμετρο. Η Αναντολού παράγει το 52.3% των πόντων της από συνεργασίες και «γράφει» 17.3% σε όρους ποσοστιαίας αξιολόγησης (ανά 100 κατοχές) στο κομμάτι των λαθών. Ο ηγέτης και καλύτερος παίκτης των πρωταθλητών (και φέτος), ο περσινός MVP Vacilije Micic που θα απουσιάσει μάλιστα από την αναμέτρηση του ΟΑΚΑ, μετράει 3.0 ασίστ για 4.8 λάθη ενώ και η απουσία του Σιμόν συνιστά «παράγοντα» αναφορικά με την εικόνα που παρουσιάζει η Εφές σε επίπεδο ανάπτυξης.

Με λίγα λόγια η ομάδα η Αναντολού δεν έχει ακόμα καταφέρει να οικοδομήσει τους απαιτούμενους αγωνιστικούς δεσμούς και το επιθυμητό επίπεδο επικοινωνίας στο επιθετικό (και όχι μόνο) κομμάτι, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να παρουσιάσει την περίφημη Flow Offense με την ταχύτητα ανάπτυξης, την επικοινωνία μεταξύ δυνατής και αδύνατης πλευράς, τους πολλούς δημιουργούς και την αδιάκοπη ροή που σε συνδυασμό με το τέμπο της, χάζεψε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Βryant Dunston 1+ Ασίστ σε απόδοση 1.65 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγάλει από μέσα του την υποχρέωση νίκης στην παρούσα φάση. Ξέρω, είναι δύσκολο. Ο κόσμος θέλει επιτυχίες, ποιοτικό μπάσκετ και ένα φουλ ανταγωνιστικό σύνολο όμως στον επαγγελματικό αθλητισμό η αλήθεια είναι διαφορετικά και η βελτίωση απαιτεί χρόνο. Δεν μπορείς να κάνεις skip κανένα βήμα της διαδικασίας ανάπτυξης ενός συνόλου, ειδικά όταν αυτό προσπαθεί να αφομοιώσει μια καινούργια προπονητική φιλοσοφία. Αυτή είναι η ζωή, αυτό είναι το μπάσκετ. Θα είναι άσχημο μέχρι να γίνει καλύτερο.

Οι πράσινοι οφείλουν να ξεκινήσουν από το αμυντικό κομμάτι. Πρόκειται για μια ομάδα που χτίστηκε σε αυτήν την κατεύθυνση όμως μέχρι τώρα παρουσιάζει μια από τις πιο αδύναμες άμυνες της διοργάνωσης. Τα παιχνίδια της Stoiximan Basket League, όπως αυτό με το Περιστέρι, είναι πολύ χρήσιμα καθώς σε αυτά σφυρηλατείς αγωνιστικούς δεσμούς και συνεργασίες υπό καθεστώς πίεσης. Στο παιχνίδι της Κυριακής, οι παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη έκαναν ένα πολύ μικρό βήμα μπροστά λοιπόν.

Απέναντι στην Αναντολού, ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιβληθεί στο κομμάτι της ταχυδύναμης για να μπορέσει να πάρει το αποτέλεσμα που θέλει. Αυτή θα είναι η βάση. Η ευθύνη σε όρους ατομικής και ομαδικής άμυνας θα είναι το κλειδί. Πίεση μακριά από τη μπάλα και δη σε απόσταση μιας πάσας, ετοιμότητα στα rotations σε πρώτο χρόνο για να αποφευχθεί η άμεση εκτέλεση από την αδύνατη πλευρά. Ο Φλόιντ θα είναι απαραίτητος ώστε να ματσάρει τη δύναμη του Ντάνστον στο «ζωγραφιστό», οι Ρος και Πέρι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πιέσουν ψηλά και να βγάλουν (με την υποστήριξη των Ουάιτ-Έβανς-Παπαγιάννη στις αλλαγές) μεγάλες άμυνες στην τελική ευθεία της τουρκικής επίθεσης (καταστάσεις ένας εναντίον ενός).

Georgios Papagiannis 1+ Kοψίματα σε απόδοση 1.57 στη Stoiximan

Ίσως, μετά και την προσθήκη του Φέρελ, να χρειαστεί ένα ανακάτεμα της τράπουλας στο rotation της περιφερειακής γραμμής, με τους Πέρι-Μέικον να παίζουν περισσότερα λεπτά μαζί. Πολύ προσοχή στους Μόερμαν-Μπομπουά και φυσικά στον «καινούργιο» Ελάιζα Μπράιαντ. Η άμυνα και το παιχνίδι υψηλής ενέργειας είναι μονόδρομος στην προσπάθεια αυτή των γηπεδούχων απέναντι στην σαφώς πιο ταλαντούχα Αναντολού, καθώς οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν πόντους στο ανοιχτό γήπεδο οι οποίοι θα παραχθούν μέσα από την άμυνα τους.

Adrian Moerman 1+ τρίποντα στο 1.36 στη Stoiximan

Σύμφωνα με τον κανόνα (…) της «ημέρας της μαρμότας», μιλώντας πάντα για συνήθειες, η Αναντολού κάποια στιγμή θα ανεβάσει την άμυνα της, θα πιάσει το επιθυμητό επίπεδο συνεργασιών στο επιθετικό κομμάτι και θα ξεκινήσει τον καλπασμό της προς τις κορυφαίες θέσεις της διοργάνωσης. Ίσως όχι με την ορμή που το έκανε τα πρόσφατα χρόνια αλλά με περισσότερη «σοφία» και την εμπειρία του πρωταθλητή. Δεν είναι απαραίτητο όμως να το κάνει τώρα. Οι πράσινοι οφείλουν να ξεκαθαρίσουν από το ξεκίνημα ότι θέλουν αυτή τη νίκη περισσότερο, φωνάζοντας μέσα από κάθε αγωνιστική τους έκφανση στον αντίπαλο : «Όχι τώρα. Όχι εδώ». Στην περίοδο ανακατασκευής του παιχνιδιού των (περισσότερων) ομάδων, ο συγκεκριμένος αγώνας είναι μια αναμέτρηση θέλησης.

Under 165.5 σε απόδοση 1.42 στη Stoiximan

Ηοοpfellas.gr για το Stoiximan Blog | Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές

Keywords
Τυχαία Θέματα