Οδηγούμε το ηλεκτρικό Smart

Που θα πάει. Οι περαστικοί θα αρχίσουν να συνηθίζουν στην εικόνα αυτοκινήτων με κλειστή μάσκα, καθώς τώρα κοιτάζοντας τέτοια μοντέλα, παραξενεύονται αρκετά.

Ο λόγος είναι ότι δεν κυκλοφορούν, ακόμα, πολλά αμιγώς ηλεκτρικά, τα οποία ακριβώς επειδή δεν χρειάζονται ψύξη εκεί που στα συμβατικά αυτοκίνητα υπάρχει ο θερμικός κινητήρας, έχουν κλειστή μάσκα και όχι γρίλιες.

Το smart όλοι το γνωρίζουν, αλλά κοιτώντας αυτή την έκδοση, και μάλιστα

σε λευκό χρώμα, διαπιστώνουν ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό. Και έτσι είναι, διότι είναι το smart EQ electric drive.

Πλέον, τα smart θα παράγονται μόνο ως ηλεκτρικά, κάτω από την ομπρέλα της ειδικής μάρκας EQ.

Το μοντέλο, με τα 2,7 μέτρα μήκος, το fortwo παραμένει ο ηγέτης στην ευελιξία μέσα στην πόλη, και μάλιστα μπορείς να παίρνεις τέτοιες σβούρες με τα σχεδόν 7 μέτρα κύκλο στροφής, που κάνεις τους άλλους να νιώθουν άβολα.

Αυτό που ενδιαφέρει, βέβαια, τους περισσότερους, είναι πόσα χιλιόμετρα μπορείς να κινηθείς. Ξεκινώ από το γεγονός ότι ως αυτοκίνητο πόλης, είναι για την πόλη. Δηλαδή, αν θέλεις να κινηθείς εκτός αυτής, τότε θα πρέπει να το έχεις πλήρως φορτισμένο, να οδηγείς στο πρόγραμμα Eco και να κινείσαι με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, έως 100 χλμ., για να φθάσεις σε απόσταση 100 χλμ.

Διαφορετικά, αν πιάσεις την τελική ταχύτητα των 135 χλμ./ώρα, τότε η μπαταρία αδειάζει γρήγορα και θα αναζητήσεις οπωσδήποτε γρήγορα ένα κοντινό σημείο φόρτισης.

Επαναλαμβάνω, ότι όλα τα ηλεκτρικά, θέλουν διαφορετική διαχείριση και τα αγοράζεις για συγκεκριμένους λόγους, για οικονομία, για να μη ρυπαίνεις, για να μην πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας, για να οδηγείς με ηρεμία και χωρίς θορύβους.

Δυνατό, αν και οι 82 ίπποι δεν φαντάζουν πολλοί, καθώς τα 160 Nm ροπής σου χαρίζουν απευθείας εκρηκτική εκκίνηση. Μάλιστα, τα 60 χλμ./ώρα έρχονται σε μόλις 4,8 δευτερολεπτα.

Επειδή αναφέρθηκα στην αυτονομία, την οποία τη βλέπεις στο ξεχωριστό όργανο, μπροστά και αριστερά στο ταμπλό. Μέσα στην πόλη, με το συνεχές σταμάτα ξεκίνα, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας επαναφορτίζει –έως κάποιο σημείο- την μπαταρία, έτσι ώστε η αυτονομία να αγγίζει και τα 135 χλμ., πάντα σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Eco.

Για η φόρτιση, από ταχυφορτιστή μπορείς να πάρεις το 80% σε περίπου 40 λεπτά, σε αυτοκινητόδρομο με πιο δυνατούς φορτιστές και σε λιγότερο, ενώ σε απλή πρίζα για το 100% θέλεις τουλάχιστον 6-7 ώρες.

Θα το ευχαριστηθείς στην καμπίνα, γιατί μολονότι είναι λίγο πιο στενός από πριν, εντούτοις παραμένει άνετο, έχει πολύ νεανικά χαρακτηριστικά, καλύτερα υλικά σε πλαστικά και ταπετσαρίες, και βέβαια, αυτά που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή, με ψηφιακό περιβάλλον, συνδεσιμότητα και εφαρμογή My smart, που παρέχει μέσω του smartphone πλειάδα πληροφοριών και υπηρεσιών.

Σε εξοπλισμό φέρει LED φώτα μπροστά, Cruise control και περιοριστή ταχύτητα, ενώ οδηγικά είναι ήπιο στη συμπεριφορά του, με καλοστημένη ανάρτηση και εντελώς αθόρυβη λειτουργία, ενώ οι θόρυβοι που περνούν στην καμπίνα, είναι ελάχιστοι.

Smart EQ electric drive, νέας εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα