Μπάγερν: Το "μαύρο κουτί" της ευρωπαϊκής αποτυχίας

Στις 23 Αυγούστου του 2020 η Μπάγερν πανηγύριζε την κατάκτηση του τροπαίου του Champions League επικρατώντας 1-0 της Παρί Σεν Ζερμέν. Έπειτα από το 2013 οι Βαυαροί βρίσκονταν στην κορυφή της Ευρώπης, με καθοδηγητή της όλης προσπάθειας τον Χάνσι Φλικ.

Περίπου δύο χρόνια αργότερα, η Μπάγερν είναι εκτός της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης από τα προημιτελικά. Αποτυχία στο Champions League

για δεύτερη σερί σεζόν. Μάλιστα, ο φετινός αποκλεισμός σήκωσε μεγάλη συζήτηση, εξαιτίας του αντιπάλου, καθώς η Βιγιαρεάλ κατάφερε να σοκάρει τους Βαυαρούς.

Το κίτρινο υποβρύχιο τορπίλισε την Μπάγερν, με τον Τσουκουέζε να κάνει το 1-1 στο 88ο λεπτό και σε συνδυασμό με τη νίκη 1-0 στο πρώτο παιχνίδι να στέλνει τη Βιγιαρεάλ στους τέσσερις του θεσμού. Την σιγή της Allianz Arena αντικατέστησε λίγες ώρες αργότερα ο θόρυβος των γερμανικών ΜΜΕ που αναζητούσε τις ευθύνες για τον αποκλεισμό.

Καμία ανάληψη της ευθύνης από επίσημα χείλη

"Το πρώτο παιχνίδι ήταν πολύ βασικό, δεν ήμασταν αρκετά καλοί εκεί. Απόψε ήταν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Τόμας έπρεπε να το βάλει αυτό, δεν έχεις πολλές τέτοιες ευκαιρίες σε έναν αγώνα" ανέφερε ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν στις δηλώσεις του αμέσως μετά το παιχνίδι. Ο προπονητής της Μπάγερν, με λίγα λόγια, έριξε την ευθύνη στην άστοχη κεφαλιά του Μίλερ.

Η Μπάγερν στη ρεβάνς απέναντι στη Βιγιαρεάλ είχε 23 τελικές, οι οποίες άξιζαν 1.4 xGoals. Οι Βαυαροί αδυνατούσαν να δημιουργήσουν μεγάλες ευκαιρίες μπροστά από την εστία του Ρούλι, ειδικά στο α' μέρος που η ισπανική άμυνα ήταν απροσπέλαστη.

Επιπλέον, η Μπάγερν έμοιαζε να μην έχει plan b, όταν μπλόκαρε από την άμυνα των Ισπανών. Ενδεικτικό, πως ελάχιστα έπαιξε με κάθετο παιχνίδι, ενώ αντιθέτως δοκίμαζε πολλές σέντρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά της UEFA, οι Βαυαροί είχαν 41 σέντρες, από τις οποίες οι 10 ήταν επιτυχημένες.

Ευθύνη δεν ανέλαβε ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, αλλά ούτε και ο CEO των Βαυαρών, Όλιβερ Καν, ο οποίος μετά το ματς δήλωσε: "Αποκλειστήκαμε στα προημιτελικά, αλλά δεν θα βάλουμε τα κλάματα. Θα έχουμε άλλη ευκαιρία την επόμενη χρονιά. Τώρα θα συγκεντρωθούμε στο πρωτάθλημα".

Γενικότερα στη Γερμανία υπάρχει προβληματισμός για τον ρόλο του Όλιβερ Καν. Ο παλαίμαχος τερματοφύλακας δεν έχει βγει με επιτυχία μπροστά στις δύσκολες στιγμές της δύσκολης χρονιάς (π.χ. πρόβλημα με ανεμβολίαστους παίκτες), ενώ έχει επιλέξει να βρίσκεται στο background. Συχνά, έρχεται σε αντιπαραβολή με τον Ούλι Χένες και τον Καρλ-Χάινζ Ρούμενιγκε, οι οποίοι ήταν περισσότερο παρεμβατικοί στα αγωνιστικά και μη τεκταινόμενα.

Η Μπάγερν του Νάγκελσμαν δεν έχει σταθερότητα

Για δεύτερη σερί σεζόν η Μπάγερν έχει βρεθεί εκτός Champions League από τα προημιτελικά, ενώ έχει αποχαιρετήσει από νωρίς και το DFB Pokal. Πέρσι ο Χάνσι Φλικ είχε αρκετά "συγχωροχάρτια" δεδομένου ότι ήταν ο προπονητής που είχε επαναφέρει την Μπάγερν στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ η σεζόν ήταν περίεργη εξαιτίας του επιβαρυμένου προγράμματος και της κόπωσης. Το ίδιο δεν ισχύει για τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, ο οποίος δέχεται κριτική στην πρώτη του σεζόν.

Είναι αλήθεια πως μετά από την Χόφενχαϊμ και την Λειψία είναι η πρώτη μεγάλη δουλειά του 34χρονου προπονητή. Για πρώτη φορά οι απαιτήσεις για επιτυχία σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο είναι τεράστιες. Στις πρώτες του μέρες έχει προσπαθήσει να περάσει κάποιες από τις ιδέες του, όσον αφορά στο επιθετικό ποδόσφαιρο, με επιτυχία.

Έχει πάρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα που έχουν επιτρέψει στην Μπάγερν να είναι στο +9 από την 2η Ντόρτμουντ στην Bundesliga, ωστόσο υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας. Οι Βαυαροί υπό τις οδηγίες του έχουν γνωρίσει ταπεινωτικές ήττες, όπως το 5-0 με την Γκλάντμπαχ και το 4-2 με την Μπόχουμ. Η Μπάγερν του Νάγκελσμαν είναι ικανή για το καλύτερο, αλλά και για το χειρότερο, κάτι που δεν μπορεί να φέρει αγωνιστική ηρεμία. Πάντως, έχει λάβει τα credits για τη διαχείριση εσωτερικών ζητημάτων, όπως εκείνο με τους ανεμβολίαστους ποδοσφαιριστές.

Ελλιπής μεταγραφικός σχεδιασμός το καλοκαίρι

Φυσικά ένας εκ των ανθρώπων της Μπάγερν με μεγάλο μερίδιο ευθύνης είναι ο αθλητικός διευθυντής, Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Ο ελλιπής μεταγραφικός σχεδιασμός χρεώνεται στον 45χρονο Βόσνιο. Οι Βαυαροί, αν και έχασαν τους Άλαμπα και Μπόατενγκ το καλοκαίρι (τους Κουτίνιο, Τιάγκο και Πέρισιτς το 2020), δεν κινήθηκαν στην αγορά για μεταγραφή κάποιου μεγάλου ονόματος.

Οι πιο ακριβές κινήσεις ήταν η απόκτηση των δύο παικτών της Λειψίας, του Νταγιότ Ουπαμεκανό (42.5 εκατομμύρια ευρώ) και του Μαρσέλ Ζαμπίτσερ (15 εκατομμύρια ευρώ). Η μεταγραφή του 27χρονου Αυστριακού δεν έδωσε στην Μπάγερν τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι είναι ένας παίκτης που γνωρίζει ο Νάγκελσμαν από τους ταύρους. Παράλληλα, κινήσεις φετινές ή παλαιότερων σεζόν, όπως αυτές των Μπούνα Σαρ, Ομάρ Ρίτσαρντς και Μαρκ Ρόκα δεν έχουν λειτουργήσει για την Μπάγερν.

Η ομάδα του Μονάχου στην πραγματικότητα έχει μάξιμουμ 15 παίκτες υψηλού επιπέδου. Απόδειξη πως στο 1-1 με τη Βιγιαρεάλ, μόνο ο Γκνάμπρι ήταν ο παίκτης που μπορούσε να έρθει από τον πάγκο και να δώσει το κάτι παραπάνω. Το πρόβλημα αυτό ενδέχεται να μεγεθυνθεί το καλοκαίρι. Οι Λεβαντόβσκι, Μίλερ, Γκνάμπρι και Νόιερ διαπραγματεύονται νέο συμβόλαιο και δεν αποκλείεται κάποιοι εξ αυτών να αποχωρήσουν. Ο Ζίλε πηγαίνει στην Ντόρτμουντ στο τέλος της σεζόν και ελεύθερος μένει ο Τολισό, επομένως οι απώλειες μπορεί να είναι μεγάλες.

Έως τώρα η Μπάγερν είναι κοντά στους Νουσαΐρ Μαζραούι (24 ετών, δεξιός μπακ) και Ράιαν Χράφενμπερχ (19 ετών, μέσος) από τον Άγιαξ. Ωστόσο, τα γερμανικά ΜΜΕ διερωτώνται αν οι δύο αυτοί παίκτες μπορούν να βοηθήσουν άμεσα τους Βαυαρούς.

Η Μπάγερν "φωνάζει" για ενίσχυση, ιδιαίτερα με ποιοτικούς παίκτες που θα δώσουν βάθος στο ρόστερ. Παρόμοια συζήτηση έγινε και την περσινή σεζόν μετά τον αποκλεισμό από την Παρί, ωστόσο η θερινή μεταγραφική περίοδος άφησε με κενά τους Βαυαρούς.

Το "αίνιγμα" που καλούνται να λύσουν τα... κεφάλια στο Σάμπενερ Στράσε είναι δύσκολο. Η οικονομική κατάσταση των Βαυαρών, που έχει πληγεί όπως πολλές ομάδες από τον κορονοϊό, δεν επιτρέπει κοστοβόρες μεταγραφές. Επομένως, οι επιλογές περιορίζονται και οι υπεύθυνοι της Μπάγερν πρέπει να κινηθούν έξυπνα μαθαίνοντας και από τα λάθη του παρελθόντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα