ΑΕΚ: Τα στοιχεία που χρειάζεται για να πάρει το ντέρμπι, το "μπάλωμα" στα δεξιά και ο νέος ρόλος του Πινέδα

23:34 7/1/2023 - Πηγή: Sport 24

Η ΑΕΚ φιλοξενεί τον Παναθηναϊκό μετά από αρκετό καιρό στη Νέα Φιλαδέλφεια (08/01, 19:30, COSMOTE Sport 1 και Live SPORT24), καθώς η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες έπαιξαν στο Νίκος Γκούμας ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου 2002, όταν η Ένωση είχε επικρατήσει 1-0 χάρη στο όμορφο γκολ

του Ίλια Ίβιτς από πάσα με τακουνάκι του Νικολαΐδη.

Μετά από αρκετά χρόνια οι δύο ομάδες μονομαχούν, ούσες στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και παρότι υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, η μάχη της Κυριακής στην OPAP Arena μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση της μάχης για τον τίτλο.

Στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο έχουν αφήσει πίσω τους την ήττα στους Ζωσιμάδες και πλέον σκέφτονται μόνο πώς θα πάρουν τους τρεις βαθμούς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό για να μειώσουν τη διαφορά στους τέσσερις και στη χειρότερη να παραμείνει στο +3 από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Ο Αλμέιδα πήρε μαζί του τον Λάζαρο Ρότα για το ντέρμπι, όμως ο Έλληνας μπακ έχει μόλις μια προπόνηση στα πόδια του (και αυτή λειψή) και έτσι πολύ δύσκολα θα βρεθεί στην ενδεκάδα. Άλλωστε

Τα στοιχεία που η ΑΕΚ πρέπει να έχει για να επιβληθεί στο ντέρμπι

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν έχει αλλάξει τη φιλοσοφία που δούλευε από όταν ανέλαβε την ΑΕΚ και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στο ντέρμπι. Η πίεση με υψηλή ένταση στην άμυνα και στους μέσους του Παναθηναϊκού για γρήγορη ανάκτηση κατοχής και άμεσες επιθέσεις θα είναι για μια ακόμα φορά το σχέδιό της.

Σε αυτό το κομμάτι είναι πολύ σημαντικό η Ένωση να "επιβληθεί", διότι ο Παναθηναϊκός έχει σε μεγαλύτερο βαθμό από τους κιτρινόμαυρους στο ρεπερτόριό του να επιτίθεται με 10+ πάσες. Αν μπορέσει να τον περιορίσει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού θα έχει κάνει ένα βήμα προς τη νίκη. "Κλειδί" σε αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό ο περιορισμός του Πέρεθ που είναι ο "εγκέφαλος" του τριφυλλιού, που παίρνει πολλές μπάλες και μεταφέρει με ασφάλεια την μπάλα προς τη γραμμή κρούσης.

Στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι Γιόνσον - Πινέδα είχαν στα καθήκοντά τους (και) να περιορίσουν τον Ινμπόμ Χουάνγκ (ειδικά ο Δανός). Το κατόρθωσαν σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο μέρος και σε εκείνο το χρονικό διάστημα η ΑΕΚ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο χορτάρι.

ΑΕΚ: Με Ρότα η αποστολή για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ωστόσο σε αυτό το παιχνίδι η ΑΕΚ θα πρέπει να βελτιωθεί κατακόρυφα στην αποτελεσματικότητά της στις τελικές προσπάθειες. Οι Αραούχο και Γκαρσία (που αναμένεται να συντελέσουν το δίδυμο στην επίθεση) είναι οι πιο απειλητικοί παίκτες στη Super League (με βάση πάντα τα Expected Goals). Ειδικά ο αρχηγός της Ένωσης έχει "αδικήσει" πολλές φορές τον εαυτό του με τα άσχημα τελειώματά του και με βάση όσα έκανε τις προηγούμενες σεζόν του στην Ελλάδα.

Ακόμα και στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ Γιάννινα, η ΑΕΚ είχε ένα διάστημα στο πρώτο μέρος που απώλεσε τέσσερις ευκαιρίες από το ύψος της μικρής περιοχής και αν είχε σκοράρει σε κάποια εξ αυτών θα μπορούσε να είχε φύγει ακόμα και με τη νίκη από τα Ιωάννινα. Το "αν" όμως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει παρά μόνο η δουλειά και η βελτίωση για τα επόμενα ματς.

Και στο ντέρμπι που οι ευκαιρίες δεν έρθουν... εύκολα ακόμα και η παραμικρή πρέπει να αξιοποιηθεί για να έρθει ο στόχος των τριών βαθμών. Το "εύκολο γκολ" λείπει από την ΑΕΚ. Ο Φαν Βερτ μπορεί να το προσφέρει και ίσως αποδειχθεί "φάρμακο" για ένα ακόμα παιχνίδι.

Το "μπάλωμα" στα δεξιά και ο Πινέδα που "μπαίνει στα παπούτσια" του Γκατσίνοβιτς

Ως προς την ενδεκάδα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιστροφή του Νταμιάν Σιμάνσκι. Ο Πολωνός μέσος εξέτισε την ποινή του λόγω καρτών με τον ΠΑΣ και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό θα πάρει φανέλα βασικού.

Στον άξονα ελαφρώς πιο μπροστά του θα έχει τον Γιόνσον με τον Πινέδα να αγωνίζεται στα αριστερά. Με αυτούς τους δύο η ΑΕΚ έχει μεγαλύτερη "ασφάλεια" στο ανασταλτικό κομμάτι κερδίζει σε τρεξίματα, ωστόσο χάνει σε δημιουργία. Βέβαια η εικόνα της Ένωσης στους Ζωσιμάδες αλλά και η μεγαλύτερη πίεση που αναμένεται να δεχθεί από τον Παναθηναϊκό, ειδικά στην δεξιά της πτέρυγα, κάνουν ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία και των δύο ταυτόχρονα στην ενδεκάδα, προκειμένου να "μπαλώσουν" τις όποιες αδυναμίες.

Ο Πινέδα θα μετατοπιστεί στα αριστερά, αναλαμβάνοντας τον ρόλο που είχε ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος ήταν από τους κορυφαίους της Ένωσης στο πρώτο ντέρμπι που έδωσε η ΑΕΚ στην OPAP Arena κόντρα στον ΠΑΟΚ.

Έτσι ο Μεξικανός διεθνής πρέπει να κάνει ανάλογη εμφάνιση και να επιδιώξει το "κάτι παραπάνω" που προσέφερε ο Σέρβος στην ατομική προσπάθεια, τη δημιουργία αλλά και την εκτέλεση. Έχει τα προσόντα να το κάνει και μένει να φανεί αν θα τα καταφέρει καθώς η παρουσία του στο ντέρμπι θα είναι από τις πιο κομβικές.

Στο δεξί άκρο της επίθεσης θα αγωνιστεί ο Άμραμπατ, μιας και ο Πάολο Φερνάντες δεν έκανε πειστική εμφάνιση στο επίσημο ντεμπούτο του με την ΑΕΚ. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός είχε καλή εικόνα απέναντι στον ΠΑΣ, μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και την ίδια στιγμή μπορεί να προσφέρει τη βοήθεια που θα χρειαστεί ο Σιντιμπέ, μιας και εκτός απροόπτου ο Γάλλος πολύπειρος αμυντικός θα αγωνιστεί βασικός.

Από εκεί και πέρα ο Αθανασιάδης θα παραμείνει κάτω από τα δοκάρια, η τετράδα της άμυνας θα παραμείνει η ίδια σε σχέση με το παιχνίδι με τον ΠΑΣ (Σιντιμπέ, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί) και στην κορυφή της επίθεσης αναμένεται να αγωνιστούν οι Γκαρσία και Αραούχο. Φυσικά δεν αποκλείεται να υπάρξει έκπληξη που να διαφοροποιήσει την ενδεκάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα