ΑΕΚ: Πλήρης η εικόνα του Αλμέιδα για όσα θα κρατήσει και όσα θα ''πετάξει''

Ένας κύκλος έκλεισε με τρόπο δυσάρεστο, το αίσθημα της χαρμολύπης να κυριεύει στη σκέψη για όσα πέτυχε αλλά και όσα δεν κατάφερε η ΑΕΚ στην Ευρώπη.

Αυτό που δεν αμφισβητείται, είναι ότι έκανε θόρυβο στο πέρασμά της, παίζοντας σε ένα γκρουπ επιπέδου Champions League, το οποίο είχε φέρει -για διαφορετικούς λόγους- τέσσερις ομάδες τέτοιας δυναμικής μαζί σε έναν χαμηλότερο όμιλο, αυτόν της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής συλλογικής

διοργάνωσης.

Η Ένωση που έκανε διπλό στο Μπράιτον, η ΑΕΚ που ανάγκασε τους Άγγλους να γράψουν ότι κυριάρχησε απέναντί τους και στο δεύτερο μεταξύ τους ματς στην Αθήνα όμως η ομάδα της Premier League έπεσε από την Ακρόπολη, στάθηκε όρθια και βρήκε το πορτοφόλι με τους τρεις βαθμούς.

Η ΑΕΚ που δεν νίκησε τον Άγιαξ στην έδρα της επειδή στο τέλος χάθηκε μια σπάνια ευκαιρία για τέτοιο επίπεδο, η ΑΕΚ η οποία πάνω που ισοφάρισε στη Μασσαλία τη Μαρσέιγ, έμεινε από γκάφα με δέκα παίκτες και δέχθηκε γκολ στην ίδια φάση, κόντρα στη ροή του αγώνα.

Συνεπώς, η ΑΕΚ που τους έκανε όλους να ματώσουν για να την αφήσουν εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας, που δεν έγινε σάκος του μποξ, τουναντίον κέρδισε το σεβασμό, ενίοτε και τον θαυμασμό όλων για το ποδόσφαιρο και την προσέγγισή της. Υπάρχει ασφαλώς, όπως σε όλα τα θέματα, ακόμα μία όψη πιο σκληρή αλλά και εξόχως χρήσιμη εφόσον αξιοποιηθεί σωστά.

Μετά από 10 αγώνες, αποκτάς πλήρη εικόνα

Ξεπερνώντας το λογικό παράπονο ότι θα μπορούσε να είχε φτάσει πιο μακριά, το οποίο δικαιούται να έχει καθώς υπήρχαν στιγμές που εφόσον είχε διαχειριστεί καλύτερα δεδομένα θα είχε προχωρήσει, πρέπει να σταθεί στην ουσία.

Ήταν ένα ταξίδι δέκα αγώνων το οποίο πήγε καλά μετά από 6 χρόνια ευρωπαϊκής ανυπαρξίας, οπότε υπήρξε σημαντική πρόοδος. Μαζί και καταγραφή δεδομένων και σκέψεων που ασφαλώς θα βοηθήσουν τον Ματίας Αλμέιδα να δει κάποια πράγματα πιο καθαρά.

Η ΑΕΚ που δεν νίκησε ούτε μία φορά σε 5 ευρωπαϊκούς αγώνες στην έδρα της, η ΑΕΚ που έδωσε πέντε πέναλτι σε φάση ομίλου στους αντιπάλους της, που σπατάλησε κάποιες καταπληκτικές ευκαιρίες για γκολ που θα άλλαζαν τη μοίρα της, η ΑΕΚ που έκανε δώρο τέσσερα γκολ λόγω λαθών των γκολκίπερ της και κάμποσες φάσεις λόγων άλλων ατομικών λαθών, η ΑΕΚ που μέτρησε τις δυνάμεις και το επίπεδο όλων των παικτών του βασικού κορμού της, βλέποντας κάποιους να ανταποκρίνονται καλά όμως και άλλους να μην περνούν τη βάση.

Μέσα από αυτό το ταξίδι στο οποίο ο Αλμέιδα ήθελε -και σωστά έπραξε- να στηρίξει απόλυτα το περυσινό γκρουπ και ασφαλώς να διαπιστώσει και ο ίδιος ποιοι επαρκούν για τις παραπάνω πίστες και ποιοι όχι, έχει πλέον καταρτιστεί ένα manual το οποίο του παρέχει τη δυνατότητα να λάβει τις σωστές μελλοντικές αποφάσεις.

Εκείνος ξέρει καλύτερα, εκείνος θα κάνει τις υποδείξεις, όμως σίγουρα γνωρίζει πλέον ότι δεν θα προχωρήσει με θεωρήσεις αλλά με γεγονότα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο Ιανουάριος

Το ρόστερ της ΑΕΚ θα έχει αρκετές προσθαφαιρέσεις από την επόμενη σεζόν, είναι και η ανάγκη για χαμήλωμα του μέσου όρου με 14 ποδοσφαιριστές του υπάρχοντος ρόστερ να κυμαίνονται ηλικιακά από 31 έως και 37 ετών, το ερχόμενο καλοκαίρι.

Δύσκολα πάντως θα γίνουν περισσότερες από μία-δύο κινήσεις τον Ιανουάριο, ίσως δε και καμία καθώς ο Αλμέιδα πολύ δύσκολα ανάβει πράσινο φως για παίκτη μέσα στο χειμώνα, παρά μόνο αν πρόκειται για περίπτωση την οποία η ομάδα μελετά και δουλεύει εδώ και καιρό.

Το πρωτεύον για εκείνον είναι να γίνει η άμεση και απόλυτα ομαλή προσαρμογή στην ιδέα ότι πλέον υπάρχουν μόνον εγχώριες διοργανώσεις, να φύγει από το μυαλό όλων η σκέψη ότι είχαν τις δυνατότητες για κάτι περισσότερο στην Ευρώπη. Έρχονται δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις που κρύβουν παγίδες, με τον πολύ πιο οργανωμένο Παναιτωλικό από τότε που ο Πετράκης ανέλαβε και τον εξαιρετικό Πανσερραϊκό που της έκανε τη ζημιά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δύο νίκες είναι απαραίτητες για να κλείσει όμορφα τη χρονιά και να εκκινήσει με περισσότερη ηρεμία και αυτοπεποίθηση την επόμενη, στην αφετηρία της οποίας έχει να δώσει διαδοχικά ντέρμπι κόντρα σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη (δις για το Κύπελλο). Τέσσερα ματς φωτιά σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων!

Keywords
Τυχαία Θέματα