O Αλμέιδα είναι η σταθερά της ΑΕΚ απέναντι σε όλα

Επέστρεψε η ΑΕΚ από την Τούμπα με μια ήττα καθαρού σκορ (2-0), το οποίο ωστόσο από μόνο του, σε κάποιον που δεν έχει παρακολουθήσει την αναμέτρηση, δεν λέει την αλήθεια του αγώνα.

Δέχθηκε δύο τέρματα σε τρεις τελικές του αντιπάλου της, όταν εκείνη είχε 17, ακόμα και αν οι περισσότερες εξ αυτών δεν οδήγησαν σε κλασικές ευκαιρίες, όσο άλλες φορές. Από μόνος του, ωστόσο, ο αριθμός δείχνει ποια ομάδα απείλησε περισσότερο. Μαζί και ποια ήταν λιγότερο αποτελεσματική.

Εκ των υστέρων, πολλά μπορούν να ειπωθούν.

Όμως ό,τι λέγεται και γράφεται για όσα η ομάδα και ο προπονητής θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα, δεν συντελούνται κακοπροαίρετα αλλά στη λογική μιας καλόπιστης συζήτησης. Ούτε καν κριτικής.

Και τούτο είναι κάτι που ο Αλμέιδα και η ομάδα έχουν κατακτήσει μέσα από τη δουλειά τους. Ακόμα και το να λέμε -όπως εγώ προσωπικά, πολλάκις κάνω- ότι η προ Μουντιάλ σύνθεση έμοιαζε πιο ελκυστική στο μάτι και πιεστική στο γήπεδο, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι το plan b πέτυχε! Με αυτό η ομάδα ανέβηκε στην κορυφή, οπότε σίγουρα δεν έγινε κάτι λάθος.

Είναι απλά αυτή η αίσθηση που προκαλείται, ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να κυλήσουν αλλιώς σε κάποια ματς, σαν η ίδια η ομάδα να αποδίδει χαμηλότερα από αυτό που πραγματικά μπορεί. Κι αυτό επίσης όμως, είναι μια απόδειξη για το πόσο ψηλά έχει η ίδια σηκώσει τον πήχη των απαιτήσεων όλων από εκείνη.

Άπαντες περιμένουν περισσότερα διότι γνωρίζουν ότι έχει τις δυνατότητες για να το πράξει. Όλο αυτό, δημιουργήθηκε από τον Αλμέιδα, άρα το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει εκεί ο άνθρωπος που ξέρει πως να το φτιάξει οδηγώντας την ομάδα σε πειστικές αγωνιστικές απαντήσεις.

Δικαιολογημένα τα διαιτητικά παράπονα

Σε τρία ντέρμπι που η ΑΕΚ δεν κατάφερε φέτος να νικήσει, τονίστηκαν σημαντικά από μέρους της παράπονα. Τα οποία, με τη σωστή και ανεπηρέαστη ερμηνεία των φάσεων, είναι απολύτως δικαιολογημένα. Στη Λεωφόρο και τα δύο πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναϊκός, σηκώνουν συζήτηση για την ορθότητά τους.

Στο Καραΐσκάκης, δεν της δόθηκε ξεκάθαρο πέναλτι του Πασχαλάκη στον Μάνταλο, με την αιτιολογία ενός οφσάιντ που δεν υπήρχε. Στην Τούμπα, το μαρκάρισμα του Ινγκασον στον Γκαρσία ίσως σηκώνει κόκκινη, αλλά ο ρέφερι δείχνει πλάγιο, ούτε καν φάουλ ώστε η φάση να εξεταστεί από το VAR.

Τρία εκτός έδρας μεγάλα ματς και όλες οι επίμαχες αποφάσεις ήταν κατά της ΑΕΚ. Επιλογές διαιτητών που δεδομένα επηρέασαν την εξέλιξη των παιχνιδιών και κατ' επέκταση το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτή, είναι μια παράμετρος η οποία δεν επιτρέπει να κριθεί με απόλυτη τιμιότητα το σχέδιο του Αλμέιδα, πριν από τα συγκεκριμένα παιχνίδια.

Διότι αν τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά, σήμερα η συζήτηση για το σχήμα και τα πρόσωπα να μην υπήρχε σε τέτοιο βάθος. Όλα παίζουν το ρόλο τους και τέτοιες αποφάσεις, όπως και να το κάνουμε επηρεάζουν και την κρίση για την προσπάθεια κάθε προπονητή.

Το σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ δεν πανικοβάλλεται. Έχει βρει τη σταθερά της και αυτή είναι ο Αλμέιδα με τη δουλειά του. Αυτός ξέρει καλά, αυτός θα βρει τις λύσεις ώστε η ομάδα να προσπερνά και αυτού του είδους τις αναποδιές. Διότι στην Τούμπα, ήταν προφανές ότι με την εικόνα της θα μπορούσε να το καταφέρει, ξέχωρα από αυτή την περίεργη διαιτητική απόφαση. Κοιτάζοντας τον εαυτό της θα βρει τις απαντήσεις, διότι από λύσεις και ποιότητα, διαθέτει όσο ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα