Βαρουφάκης : Ούτε αμυντική, ούτε αμοιβαία επωφελής η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

18:52 30/1/2020 - Πηγή: In.gr

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι η προς κύρωση συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ «δεν είναι αμυντική» και «δεν είναι αμοιβαία επωφελής».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την κύρωση αυτής της συμφωνίας «διευκολύνουμε τις μιλιταριστικές επιλογές των ΗΠΑ στην περιοχή».

Εχθρός της Ευρώπης ο Τραμπ

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για «μονομερή διευκόλυνση της Ελλάδας

στις μιλιταριστικές  επιδρομές των ΗΠΑ».

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, εξηγώντας επιπλέον, γιατί οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 καταψηφίζουν αυτή την ελληνοαμερικανική συμφωνία σημείωσε ότι υπάρχουν και «νέα δεδομένα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που ζούμε».

Στο πλαίσιο αυτό θύμισε περσινή συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία χαρακτήρισε την ΕΕ ως έναν βασικό εχθρό των ΗΠΑ λόγω του εμπορικού πολέμου.

Σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης πως ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Τραμπ όταν εξελέγη ήταν η κατάργηση της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν, προκειμένου να λειτουργήσει ως «πολιορκητικός κριός για να δημιουργήσει ρήγματα στην ΕΕ».

«Την επόμενη μέρα η Μέρκελ είπε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία και λίγα λεπτά μετά 10 γερμανικές εταιρείες βγήκαν και είπαν ότι δεν θα την τηρήσουν γιατί προτιμούσαν να μην έχουν δασμούς στις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Μερικές μέρες μετά Μέρκελ και Μακρόν τσακώθηκαν για τους αμερικανικούς δασμούς. Αυτά είναι τα δεδομένα στο ιμπεριαλιστικό πλαίσιο που ζούμε».

Yes Men

Αναφερόμενος στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας, στη σχέση Τραμπ και Ερντογάν ο γραμματέας του ΜέΡΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιβραβεύει «το δυναμιτιστή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Το νεκροθάφτη του παλαιστινιακού λαού». Επιβραβεύετε –συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης- το Σαλβίνι, τον Όρμπαν, τον Πούτιν κλπ.

Οι «yes men» δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι καταψηφίζει και ως «φίλος του Τζ. Ασάνζ που σαπίζει στη φυλακή επειδή τόλμησε να κάνει γνωστά τα εγκλήματα των ΗΠΑ».

Στο ΜέΡΑ25 καταψηφίζουμε τη συμφωνία με ΗΠΑ, ως Έλληνες γιατί δεν ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα, καταψηφίζουμε ως Ευρωπαίοι τον "δυναμιστή" της Ευρώπης, καταψηφίζουμε ως φίλοι και αλληλέγγυοι του Τζούλιαν Ασάνζ που τον καταδυναστεύουν οι ΗΠΑ γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα τους.

— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) January 30, 2020

Καταψηφίζουμε ακόμα εκ μέρους του παλαιστινιακού λαού για τα δεινά του, εκ μέρους των εβραίων δημοκρατών που θέλουν μια δίκαιη λύση για ειρηνική συνύπαρξη στην περιοχή, αλλά και εκ μέρους των Αμερικανών προοδευτικών που αντίκεινται σε όλα όσα κάνει η σημερινή τους Κυβέρνηση.

— ΜέΡΑ25 (@mera25_gr) January 30, 2020

Υπογράμμισε μάλιστα ο κ. Βαρουφάκη ότι «είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα κουνήσουν έστω το μικρό τους δαχτυλάκι για να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα