Τσίπρας – Βαρουφάκης: Πολεμικό κλίμα μεταξύ των πρώην «συντρόφων» λίγο πριν τις κάλπες

00:02 26/6/2019 - Πηγή: In.gr

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο νυν πρωθυπουργός έσταζε… μέλι για τον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Στο «παρά πέντε» των εθνικών εκλογών, βλέποντας ότι ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό του στη Βουλή και το κυριότερο ότι παίρνει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε μία άνευ προηγουμένη

επιθετική ρητορική εναντίον του πρώην «συντρόφου» του.

To 2015 o Αλέξης Τσίπρας είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για υφαρπαγή ψήφων από το χώρο της Κεντροαριστεράς. Τέσσερα χρόνια μετά, ο πρωθυπουργός λίγο πριν παραδώσει την εξουσία – αν επαληθευτούν τα δημοσκοπικά στοιχεία – στρέφει τα βέλη του προς τον Γιάνη Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον «συστημική προσωπικότητα» ενώ απειλεί ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει και ο ίδιος για τους πρώτους μήνες του 2015. Και όλα αυτά για έναν προφανή λόγο.

Η δυναμική που αναπτύσσει το ΜέΡΑ25 το οποίο έφτασε στην «πηγή αλλά δεν ήπιε νερό» στις πρόσφατες ευρωεκλογές, προβληματίζει τον πρωθυπουργό ο οποίος παρακολουθεί  τον Γιάνη Βαρουφάκη που άλλοτε αποθέωνε  να… ψαρεύει ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» τέτοιες ημέρες, πριν από ακριβώς τέσσερα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν συνειδητά πολιτικοί σύντροφοι στη μάχη κατά της τρόικας. Πλέον είναι δύο εχθροί στην πολιτική αρένα που μυρίζει πολιτικό αίμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε δυνάμεις στις ευρωεκλογές και καταγράφηκε «αιμορραγία» από το ΜέΡΑ25.

Μπροστά στο φάσμα μίας νέας συντριβής στις 7 Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας βάζει στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Οικονομικών. «Ξαφνικά, από το πουθενά, ο κ. Βαρουφάκης παρουσιάζεται από τα συστημικά μέσα και έχει τεράστια προβολή για έναν και μοναδικό λόγο. Διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι μπορεί να κόψει τη δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Από εκεί που κανείς δεν ασχολούνταν με το κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολούνταν αλλά επί χρόνια τον εξύβριζαν, ξαφνικά μας τον παρουσιάζουν ως έναν νέο δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή. Τον θεωρούν ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ, όταν εγώ δεν το έχω πει αυτό για κανένα κόμμα της δεξιάς ή της αριστεράς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνέντευξη στην ΕΡΤ3.

Επιχειρώντας μάλιστα να απαντήσει σε όσα έχουν βγει στο προσκήνιο για τους πρώτους μήνες του 2015, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως κάποια στιγμή θα μιλήσει και ο ίδιος και δεν θα αφήσει να γραφτεί η ιστορία σύμφωνα μόνο με την αφήγηση του κ. Βαρουφάκη για το έγινε τους πρώτους μήνες του 2015.

«Είναι έντιμος, δεν κάνει πίσω στις απόψεις του»

Πίσω, στο μακρινό 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε για το φαινόμενο Βαρουφάκη, την εντιμότητά του και τους λόγους για τους οποίους ενοχλούσε κάποιους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ότι την μιλάνε αυτοί» δήλωνε ο πρωθυπουργός.

Σημείωνε δε, ότι «μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας, βεβαίως έχοντας ριζοσπαστικές θέσεις και απόψεις , αντιλήψεις οι οποίες είναι δεδομένες» ενώ έλεγε με… καμάρι για τον υπουργό του ότι   δεν κάνει πίσω εύκολα, είναι έντιμος και επιμένει στις απόψεις του.

Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί ότι ο κ. Τσίπρας έλεγε τότε για την περίφημη διαπραγμάτευση, ότι αυτή δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο. «Ποτέ δεν άνηκε σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας. Όταν κερδίσει η ομάδα, κέρδισαν οι παίκτες, αν χάσει θα φταίει ο πρωθυπουργός. Και έχει και τη συλλογική ευθύνη» τόνιζε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ»

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι είναι χαμένη η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εκνευρισμό στον πρωθυπουργό και στα στελέχη του κόμματος.

«Μετά τις ευρωεκλογές κάποιοι φίλοι-σύντροφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ στεναχωρήθηκαν όταν είπα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη. Σύντροφοι, μην πυροβολείτε τον ταχυδρόμο», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Η ψήφος είναι χαμένη για τρεις λόγους. Πρώτον, αν εμείς θα κλείναμε σήμερα το ΜέΡΑ 25 και λέγαμε όλοι, ψηφίστε ΣΥΡΙΖΑ, για να μην βγει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα κάναμε τη διαφορά, γιατί η διαφορά είναι 10%, εμείς είμαστε κόμμα του 3% και έτσι δεν θα δούλευε. Και δεν θα δούλευε γιατί κάθε μνημόνιο τρώει έναν πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας πέρασε δύο μνημόνια, το 3ο και το 4ο, τι περίμενε, ότι θα ξεπεράσει το χρυσό κανόνα αυτό της μνημονιακής Ελλάδας;»

» Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να ψαλιδιστεί η αυτοδυναμία του κου Μητσοτάκη, είναι να μπει το ΜέΡΑ 25 στη Βουλή. Όποτε όποιος δεν θέλει αυτοδυναμία της ΝΔ, πρέπει να ψηφίσει ΜέΡΑ 25.»

» Τρίτον, οι βουλευτές, οι σύντροφοί μας του ΣΥΡΙΖΑ, τι θα λένε στη Βουλή από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι θα λένε στους υπουργούς της ΝΔ; Θέλω πίσω το ΕΚΑΣ, τα τρένα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, γιατί μας έχεις αυτά τα «ματωμένα» πλεονάσματα της λιτότητας; Θα γυρνάνε εύλογα οι υπουργοί της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και θα λένε: «μα, εσείς τα κάνατε». »

Χθες, με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 επανήλθε στην κόντρα που έχει ανοίξει με τον πρωθυπουργό εξαπολύοντας νέα επίθεση. «Ο κύριος Τσίπρας δείχνει αποφασισμένος να αποφύγει κάθε πιθανότητα συνάντησης με την ωριμότητα, διαλέγοντας για μια ακόμη φορά να ζήσει σε μια βολική αυταπάτη: αυτή του κλεισίματος της ψαλίδας μιας επώδυνα ταπεινωτικής ήττας».

 Στα ιδιότυπα μαθηματικά αυτής της θεωρίας, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 το 2.99% του ΜέΡΑ25 είναι αυτό που του στερεί την επανάκτηση του 10% της διαφοράς από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, διαφορά που τον εξανάγκασε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές συναισθανόμενος το βροντώδες της απώλειας λαϊκής νομιμοποίησης. «Ο κ. Τσίπρας επιλέγει να ξαναεμπιστευτεί τους ίδιους κακούς συμβούλους που τον διαβεβαίωναν πρίν την πανωλεθρία των ευρωεκλογών ότι η διαφορά είναι μικρή και ίσως και υπέρ του» σημειώνει το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα