Τσίπρας : Ο πτωχευτικός κώδικας οδηγεί σε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας
«Για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας ιδιωτικής περιουσίας που έρχεται, κατά τη γνώμη μου, και σε αντίθεση με τις διατάξεις του Συντάγματος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή, με αφορμή τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπαΟ πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για κοινωνικό πρόβλημα και υποστήριξε την πρωτοβουλία που έχει πάρει η Ένωση με ένα σχέδιο νόμου για την παρούσα
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για μια ολιστική παρέμβαση στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, για να σημειώσει πως κατά τη δική του γνώμη «εδώ έχουμε μια ολιστική η ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας». Εξέφρασε τον φόβο του ότι «αν αυτό υλοποιηθεί θα βρεθούμε σε μια ιδιαίτερη συνθήκη, ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πια θα βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης».
«Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και χρεοκοπούν επιχειρήσεις, ότι πτωχεύουν κράτη, δεν γνωρίζαμε ότι πτωχεύουν και φυσικά πρόσωπα», σχολίασε.
Κίνδυνος ατομικής χρεοκοπίαςΟ κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δέκα χρόνια μετά την ουσιαστική πτώχευση της χώρας και δυο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας, τώρα βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν τις κρίσεις, οι ευάλωτοι συμπολίτες μας θα βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της ατομικής χρεοκοπίας και αυτό είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο ιδίως αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διερεύνηση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του εισοδήματος μετά την κρίση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομία».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να αναδειχθούν όχι τόσο οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά οι θέσεις και πρωτοβουλίες της Ένωσης «ως μια άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν έτι περαιτέρω και θα δυσχεράνουν τη δυνατότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μπορέσουν να αντέξουν από την νέα επιδείνωση της οικονομίας και να έχουν μια πραγματική ευκαιρία να ανακάμψουν, η οποία αίρεται με αυτή την κοινοβουλευτική παρέμβαση».
Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αυγητίδης, είπε ότι έλαβαν την πρωτοβουλία να διατυπώσουν μια πρόταση που έχουν επεξεργαστεί σημαντικοί επιστήμονες του χώρου, καθηγητές, δικαστές, νομικοί, με σκοπό να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για το πτωχευτικό. Είπε ότι ενώ κατέθεσαν την πρόταση νόμου από τον περασμένο Απρίλιο για να λειτουργήσει ως ερέθισμα, «δυστυχώς αυτός ο διάλογος δεν επακολούθησε».
Συνάντηση με την Ένωση Δικαίου Προστασίας Καταναλωτών
Δέκα χρόνια μετά την πτώχευση της χώρας και δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του χρέους και την ανάκαμψη της οικονομίας, σήμερα βλέπουμε ότι όσοι άντεξαν την κρίση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ατομική χρεοκοπία.Οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού δικαίου έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται μια συνθήκη ολικής απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας.Είναι κρίσιμο να αναδείξουμε τις θέσεις της Ένωσης Δικαίου Προστασίας των Καταναλωτών ως μια άμυνα της κοινωνίας των πολιτών απέναντι σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα επιδεινώσουν περαιτέρω τη θέση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020
Απροστάτευτο το νοικοκυριό και η πρώτη κατοικία«Φοβούμαστε ότι έγινε αυτό που θέλαμε να αποτρέψουμε, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα να μην αντιμετωπιστούν σαν μια επιχείρηση που είναι υπό πτώχευση και που θα πρέπει να ακολουθήσει ρευστοποίηση της περιουσίας της», είπε, τονίζοντας ότι «επιδίωξη μας ήταν να ακολουθήσει ένα πτωχευτικό δίκαιο που θα είχε κοινωνικό χαρακτήρα».
Είπε ότι σήμερα στη Βουλή έχουμε ένα σχέδιο νόμου που αποκαλείται ως σχέδιο «δεύτερης ευκαιρίας» το οποίο «πρέπει να το συζητήσουμε κατά πόσο αποτελεί δεύτερη ευκαιρία και αν αποτελεί ευκαιρία, για ποιον είναι ευκαιρία και πώς θα μπορούσε να διορθωθεί». «Δεν μπορούμε», σημείωσε, «να αφήσουμε απροστάτευτο το νοικοκυριό και κυρίως την πρώτη κατοικία».
«Ελπίζουμε αυτός ο διάλογος έστω και αργά να γίνει, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να φέρει κάποια αποτελέσματα που θα είναι σε όφελος του κοινωνικού συνόλου»
Ο Δημήτρης Σπυράκος, μέλος του ΔΣ, τόνισε ότι το σχέδιο της Ένωσης Δικαίου Προστασίας Καταναλωτή εστιάζει στην οπτική του καταναλωτή, του φυσικού προσώπου, του μη εμπόρου, «όμως το πτωχευτικό δίκαιο το σχέδιο ρύθμισης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή κατατεθειμένο στη Βουλή δεν αφορά μόνο τους μη εμπόρους». Επισήμανε ότι «κατεξοχήν το πτωχευτικό δίκαιο αφορά τους εμπόρους παντού στον κόσμο, είναι πρωτοτυπία η επέκταση και στους μη εμπόρους».
Σημείωσε ότι η πρόταση της Ένωσης προσπαθεί να συνδυάσει το πτωχευτικό δίκαιο το ισχύον που ισχύει για τους εμπόρους -γιατί οι έμποροι μπορεί να είναι και φυσικά πρόσωπα-, με την προστασία της πρώτης κατοικίας». Σχολίασε δε ότι «πέραν αυτού, δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι έντονα κοινωνικό χαρακτήρα έχουν πολλές από τις διατάξεις του σχεδίου πτωχευτικού δικαίου που ήρθε στη Βουλή για τις επιχειρήσεις». Προσέθεσε ότι «έχει στοιχεία οπισθοδρόμησης σε σχέση με το νομικό γίγνεσθαι στην ΕΕ, το οποίο δεν φημίζεται και για την προοδευτικότητα της».
Πηγή ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κρούσματα: Αυτές οι πόλεις είναι ένα βήμα από το lockdown
- Διακεκριμένος δημοσιογράφος πιάστηκε να αυνανίζεται σε κλήση στο Zoom – «Νόμιζα πως το είχα βάλει στο mute»
- Δίκη Χρυσής Αυγής: Εμφανώς εκνευρισμένη η πρόεδρος - Ο διάλογός της με την εισαγγελέα
- Ελληνοτουρκικά - Τουρκικά ΜΜΕ: «Σκανδαλώδεις οι κινήσεις της Ελλάδας»
- Ιωάννινα: Δύο ανήλικοι νοσηλεύονται θετικοί στον κορονοϊό
- Νατάσσα Μποφίλιου: Σπάνια οικογενειακή έξοδος στο θέατρο με άψογο στυλ
- Σκάφος έμφορτο με μετανάστες ανοικτά της Νήσου Χρυσής
- Τελευταίο αντίο στον Κώστα Μπατή – Συντετριμμένη η οικογένειά του
- Ραχήλ Μακρή: Το χρονικό του τροχαίου και το μέλλον στο J2US
- Big Brother: Οριστικό τέλος για την 24ωρη μετάδοση του - Αποκάλυψη για Σοφία και Δημήτρη (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Θλίψη στο «τελευταίο αντίο» για τον Κώστα Μπατή
- Η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου φέρνει στην επιφάνεια τη σύγκρουση δύο κόσμων
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της Τρίτης από τον Κώστα Κουρουνιώτη
- Συντάξεις : Πότε θα δοθούν τα χρήματα – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά
- Βίκυ Σταμάτη : «Έπαθα έμφραγμα ενώ οδηγούσα»
- 14χρονος μαθητής : «Δεν είχα κάνει τίποτα, έλεγα την αλήθεια»
- Δίκη Χρυσής Αυγής – Παπαδάκης: «Ράπισμα στην εισαγγελική αξιοπιστία η σημερινή διαδικασία»
- BBC: Σοκαριστική έρευνα για ισλαμικές σχολές «κολαστήρια»
- Ολυμπιακός : Ακυρώνεται η διαδικασία διάθεσης εισιτηρίων για το ματς με τη Μαρσέιγ
- Τσίπρας : Ο πτωχευτικός κώδικας οδηγεί σε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας

- Τελευταία Νέα In.gr
- Τσίπρας : Ο πτωχευτικός κώδικας οδηγεί σε αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας
- Oruc Reis : Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο – Πού βρίσκονται τα συνοδευτικά του
- Μπόλονι : Δεν υπόσχομαι τα πάντα – Φετινός στόχος τα πλέι-οφ
- «Χάκερ του ρωσικού στρατού» πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στους Ολυμπιακούς
- Brooklyn Museum : «Στο σφυρί» πολύτιμα έργα τέχνης από τη συλλογή του
- BBC: Σοκαριστική έρευνα για ισλαμικές σχολές «κολαστήρια»
- ΠΑΟΚ : Ρεκόρ συμμετοχών στο Europa League
- Μπορέλ : Η ΕΕ έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού
- Κοροναϊός – Θεσσαλονίκη : Πώς έφτασε και πάλι μία «ανάσα» πριν τον πορτοκαλί συναγερμό – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πώς σχολιάζει η αντιπολίτευση την απόφαση για τα γήπεδα
- Συναγερμός για σκάφος με μετανάστες νότια της Ιεράπετρας
- Oruc Reis: Εφτασε στα 9 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο
- Αφαίρεση εννέα βαθμών στον Πανιώνιο
- Βόλος – ΠΑΣ Γιάννινα 2-1: Δείτε τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές του αγώνα
- Έδωσε στέγη στην 90χρονη που πέταξαν στον δρόμο
- Ραχήλ Μακρή: Το χρονικό του τροχαίου και το μέλλον στο J2US
- Γρηγόρης Πετράκος: Δεν έχω φορέσει ακόμα στη ζωή μου μάσκα - Η ανελευθερία μου χαλάει τη διάθεση (Video)
- Άγριες Μέλισσες Spoiler Alert: Δείτε την αποψινή σκηνή ζηλοτυπίας του μπουζουξή Τάκη στην «προστατευόμενή» του Δρόσω
- InContact Duo Live στο Jazzét Cafe