Το MEGA στο μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό – Πώς θα λειτουργήσει

23:33 13/7/2020 - Πηγή: In.gr

Οι μουσουλμάνοι πλέον θα μπορούν να θρησκεύονται στο επίσημο μουσουλμανικό τέμενος στο Βοτανικό μέσα στους επόμενους μήνες.

Η κάμερα του MEGA κατέγραψε εικόνες από το πρώτο δημόσιο τζαμί. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της μουσουλμανικής κοινότητας, το οποίο μετά από πολύχρονες παλινωδίες γίνεται πραγματικότητα.

42 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ελληνική πολιτεία έκανε λόγο για την ανέγερση ενός δημοσίου μουσουλμανικού τεμένους. Το ισλαμικό τέμενος, το οποίο μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες

του, είναι η πραγματοποίηση του ονείρου όλων των μουσουλμάνων της Ελλάδας.

«Μένουμε Ελλάδα νόμιμα. Χρειαζόμαστε να κάνουμε προσευχή, που; Δεν μπορώ να πάω στην εκκλησία και να κάνω προσευχή, πρέπει να έχουμε ένα τέμενος» λέει ο Μουρταζά Γκουλάμ, μέλος του ΔΣ του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών.

Η Τουρκία πάντα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το κενό της ύπαρξης μουσουλμανικού τεμένους, προσφέροντας μάλιστα έμμεση ή απευθείας χρηματοδότηση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, καθώς η Ελλάδα στο πλαίσιο της θρησκευτικής ισονομίας είχε αναλάβει τα έξοδα κατασκευής του τεμένους.

Η τοποθεσία του τεμένους

Το επίσημο τέμενος κατασκευάστηκε σε χώρο που διέθεσε το Πολεμικό Ναυτικό και διαθέτει εξωτερικούς χώρους όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν μουσουλμάνοι θρησκευόμενοι, την περίοδο τους ραμαζανιού.

Ο ιμάμης θα είναι πρόσωπο διορισμένο από το ελληνικό δημόσιο, ενώ τη διοίκηση του τεμένους θα έχει το διοικητικό συμβούλιο. Στο εσωτερικό, υπάρχει ξεχωριστός χώρος προσευχής γυναικών, ενώ εξωτερικά δεν υπάρχει μιναρές, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το ισλαμικό τέμενος Αθηνών αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, μετά και την πρόσληψη βοηθητικού προσωπικού, ενώ στο εσωτερικό θα μπορούν να προσεύχονται 300 άτομα.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Keywords
Τυχαία Θέματα