Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

23:30 13/7/2020 - Πηγή: In.gr

Αρκετά μετέωρη μπορεί να χαρακτηριστεί η έκβαση που είχε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Παρ’ ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων ήταν ένα «βήμα» πίσω από αυτές με τις οποίες προσήλθε η Ελλάδα, στο τραπέζι τέθηκε ζήτημα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ στο πλευρό της χώρας μας τάχθηκαν μια σειρά από κράτη – μέλη.

Η Αθήνα

ζήτησε να αντιληφθούν οι εταίροι την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εξελίξεις αν η Τουρκία προχωρήσει σε νέα προκλητική κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το μήνυμα που δόθηκε ήταν πως «αν υπάρξει θερμό επεισόδιο, η Ελλάδα θα αντιδράσει και θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42 της Συνθήκης, δηλαδή να ενισχυθεί με απόφαση του Συμβουλίου η χώρα που δέχεται επίθεση».

Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ένα μπλοκ χωρών, οι εκπρόσωποι των οποίων ζήτησαν τον προσδιορισμό και την επιβολή ενός καταλόγου κυρώσεων στην Άγκυρα με σκοπό να σταλεί το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ενέργειές της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών της ΕΕ δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Μεταξύ αυτών είναι η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Σουηδία, ενώ η Αυστρία ζήτησε ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρόλ’ αυτά, κάποιοι υπουργοί Εξωτερικών επέμειναν εξαντληθούν τα περιθώρια συνεννόησης με την Άγκυρα, προτού οι Βρυξέλλες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις

Στις πιθανές κυρώσεις συμπεριλαμβάνονται η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς και διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο ζήτημα για την τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει ήδη πολλά προβλήματα.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, συζητείται η ανάκληση της τελωνειακής ένωσης που περιλαμβάνει και συμφωνίες για δασμούς, καθώς και ο τερματισμός της χρηματοδότησης έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Παράλληλα, άλλο ένα μέτρο που μπαίνει στο τραπέζι αφορά στο θέμα της διακοπής πώλησης όπλων – ανταλλακτικών απ’ όλα τα κράτη μέλη προς την Τουρκία, ωστόσο μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ηγετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα