Τo Fiat 500 F κερδίζει μια θέση στο MoMA

18:32 17/12/2018 - Πηγή: In.gr

To αρχέτυπο Fiat 500 F θα αποτελέσει το επίκεντρο της νέας έκθεσης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, με τίτλο «The Value of Good Design» η οποία θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τον Μάιο, και η οποία είναι αφιερωμένη σε αντικείμενα από τη δεκαετία του ’30 έως στις μέρες μας που ξεχώρισαν για το σχεδιασμό τους όντας ταυτοχρόνως προσιτά στην απόκτησή τους από το ευρύ κοινό.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η επιλογή του 500 της σειράς F η οποία κατασκευαζόταν μεταξύ 1965 -1972 κάθε

άλλο παρά θα μπορούσε να αποτελεί τυχαία επιλογή από τον επιμελητή της έκθεσης καθώς πρόκειται για την πλέον δημοφιλή εκδοχή του αρχικού Nuova 500 κατά τη διάρκεια της 18χρονης πορείας του.

Όσο για τους λόγους της επιλογής, όπως σημειώνει και ο επικεφαλής της Fiat για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, Luca Napolitano: «το 500 αποτελεί τυπικό δείγμα και πρότυπο διαχρονικού ιταλικού στυλ το οποίο με την πάροδο του χρόνου αποκτά ολοένα και περισσότερους «οπαδούς» χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και την ισχυρή προσωπικότητά του».

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι εμπνευστής του αρχέτυπου 500 ήταν ο Dante Giacosa, επικεφαλής μηχανικός της Fiat, ο οποίος είχε συλλάβει την ιδέα ενός μικρού και προσιτού αυτοκινήτου ήδη πριν το ξέσπασμα του Β΄ΠΠ δημιουργώντας το Topolino.

Η συνέχεια δόθηκε το 1957 με αυτό που γνωρίζουμε ως κλασικό 500, ένα αυτοκίνητο με μήκος μικρότερο των 3,0 μέτρων και πλάτος μόλις 1,3 μέτρου, κινητήρα 500 κ.εκ. απόδοσης 18 ίππων τοποθετημένο πίσω και το οποίο μπορούσε να αναπτύξει ταχύτητα έως και 95 χλμ./ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά από το 1957 έως το 1975, το Fiat με τον αριθμό 500 διατέθηκε σε τέσσερα εκατομμύρια μονάδες στις ουκ ολίγες διαφορετικές εκδόσεις και «επανεκδόσεις» του συμπεριλαμβανομένων των D ή Bambina, L (Lusso), R (Rinnovata), το Giardinniera και το Sport.

Σε ό,τι αφορά το 500 F το οποίο επελέγη από το MoMA, γνωστό ως Berlina, αποτελούσε την πιο προσιτή βασική έκδοση του 500 με ανοιγόμενες προς τα εμπρός πόρτες ενώ το εσωτερικό του ήταν πανομοιότυπο με αυτό του πρώτου 500 του 1957.

Keywords
Τυχαία Θέματα