Τιμή – ρεκόρ σε δημοπρασία για το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας

08:15 17/11/2020 - Πηγή: In.gr

Ένα λευκό, μεταξωτό παπούτσι που ανήκε στη Μαρία Αντουανέτα πουλήθηκε σήμερα έναντι 43.750 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Osenat.

Marie Antoinette’s silk shoe goes up for sale in Versailles https://t.co/AIVpY48Fv7 pic.twitter.com/F3PH2YT2md

Reuters (@Reuters) November 14, 2020

Πόλεμος για το γοβάκι της

Το παπούτσι είναι φτιαγμένο από μετάξι στο μπροστινό μέρος και

από κατσικίσιο δέρμα στη φτέρνα, με τέσσερις φιόγκους στο επάνω μέρος, δερμάτινη σόλα και τακούνι ύψους 4,7 εκατοστών, καλυμμένο με γκρι δέρμα. Έχει μήκος 22,5 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι η βασίλισσα φορούσε παπούτσια νούμερο 36, με τα σημερινά δεδομένα.

Marie-Antoinette’s shoe to go on the block https://t.co/FHXZjoSzlD

MSN South Africa (@MSNSouthAfrica) November 13, 2020

Το παπούτσι είχε δοθεί στη Μαρί-Εμιλί Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν, στενή φίλη της Μαντάμ Καμπάν, της αρχιθαλαμηπόλου της βασίλισσας. Η Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν το φύλαξε, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον θάνατό της το 1816 και στη συνέχεια πέρασε στους απογόνους της, στην κατοχή των οποίων βρισκόταν μέχρι και σήμερα.

Marie-Antoinette’s shoe to go on the block https://t.co/J7fICg3GDY pic.twitter.com/y7GotL6nSM

— Jacaranda News (@JacaNews) November 13, 2020

«Αυτή η δημοπρασία γίνεται σε μια περίοδο που οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν πραγματικές αβεβαιότητες για τις αξίες τους και πολλοί από αυτούς στρέφονται στην ιστορία της Γαλλίας. Η Μαρία Αντουανέτα είναι ένα πρόσωπο που εγείρει το ενδιαφέρον όλου του κόσμου», είπε ο Οζενά.

Τεράστιο ενδιαφέρον για το γοβάκι

Η πώληση θα γίνει στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών, όπου είχαν την αυλή τους η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄πριν να οδηγηθούν στην γκιλοτίνα, το 1793.

Στη φτέρνα του παπουτσιού είναι γραμμένο το όνομα της βασίλισσας και ο Ζαν-Πιερ Οζενά, του οίκου δημοπρασιών που το βγάζει προς πώληση, είπε ότι πιστεύεται πως το φορούσε τακτικά, στις καθημερινές δραστηριότητές της στο παλάτι.

22.5 centimetre-long shoe, adorned with four ribbons near its tip, is in good condition apart from slight wear of the silk, the Osenat auction house says. #FMTNews #FMTLifestyle #MarieAntoinette #Shoes #Auction #History https://t.co/bLSN0KO3Lo

Free Malaysia Today (@fmtoday) November 14, 2020

Χάρη στο «ζωηρό ενδιαφέρον» που έδειξαν οι συλλέκτες, η τιμή του παπουτσιού ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, η οποία ήταν γύρω στα 8-10.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα