Θα της μείνει αξέχαστος ο Ορελ Γκρίνφελντ…

06:15 14/1/2020 - Πηγή: In.gr

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ στον πρώτο γύρο είχαν πρωταγωνιστήσει σε ένα καταπληκτικό ντέρμπι που τελείωσε με 2-2. Προχθές έπαιξαν στην Τούμπα και δεν φάνηκε να έχουν προοδεύσει σε κάτι. Κέρδισε ο ΠΑΟΚ χάρη σ’ ένα γκολ πέναλτι του Βιεϊρίνια και η ΑΕΚ φωνάζει γιατί δεν της δόθηκε κι αυτής ένα πέναλτι στο τέλος

όταν ο Βαρέλα χρησιμοποίησε άτσαλα τα χέρια του σε μια προσπάθεια του Βράνιες. Για μία ακόμα φορά η συζήτηση για το τι έγινε θα περιοριστεί στη διαιτησία – η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το ματς με εννέα παίκτες έπειτα από αποβολές του Χουλτ και του Λιβάγια στις καθυστερήσεις. Ο ισραηλινός διαιτητής Ορελ Γκρίνφελντ, που επιλέχτηκε από τον αρχιδιαιτητή Περέιρα για να διευθύνει το ματς, θα της μείνει αξέχαστος.

VAR

Η ΑΕΚ φωνάζει κυρίως για μια δύσκολη φάση που έγινε στο 84′. Στο γύρισμα του Βράνιες ο Βαρέλα παίζει με τα χέρια ψηλά και βρίσκει αναμφίβολα την μπάλα. Ο Γκρίνφελντ μιλά με τον συμπατριώτη του στο VAR και δεν δίνει τίποτα. Κατά σατανική σύμπτωση, ο ίδιος διαιτητής στο ίδιο γήπεδο πριν από δύο χρόνια, στο ματς ΠΑΟΚ – Σπάρτακ Μόσχας 3-2, είχε δώσει πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ σε μια ίδια ακριβώς φάση! Μοιάζει απίστευτο…

Ολιβέιρα

Δυστυχώς, αν γίνεται κάθε φορά φασαρία για τη διαιτησία στα μεγάλα ματς, είναι και γιατί οι ομάδες με την απόδοσή τους σπάνια επιτρέπουν να μιλήσεις για κάτι άλλο. Και το χθεσινό ντέρμπι της Τούμπας ήταν ένα ματς τού ενός γκολ, αφού καταλάβαινες πως όποιος προηγηθεί θα κερδίσει. Το κατάφερε ο ΠΑΟΚ γιατί κράτησε πιο πολύ την μπάλα και χωρίς να δημιουργήσει πολλές ευκαιρίες ήταν πιο απειλητικός. Η ΑΕΚ αντέδρασε όταν ο προπονητής της Μάσιμο Καρέρα αποφάσισε να παίξει με ένα κανονικό σέντερ φορ – τον Νέλσον Ολιβέιρα: είναι να απορείς γιατί τον κράτησε τόση ώρα στον πάγκο. Η παρουσία του μετά το 75′ βοήθησε την ΑΕΚ να ανεβεί στο γήπεδο και να γίνει απειλητική – είχε μάλιστα και δοκάρι με τον Μάνταλο. Και μετά ήρθε ο Γκρίνφελντ.

Οκτώ

Κανένα περιθώριο για συζήτηση για τη διαιτησία δεν υπήρξε στη Λαμία, από όπου ο Ολυμπιακός πέρασε και κράτησε την κορυφή. Η Λαμία είχε δώσει οκτώ ματς φέτος στο γήπεδό της και δεν είχε ηττηθεί σε κανένα, αλλά δεν είχε αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα του Ακη Μάντζιου μόχθησε στην άμυνα, έψαξε μια – δυο αντεπιθέσεις και δεν άφησε στους παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς χώρους για να κάνουν το αγαπημένο τους παιχνίδι τρέχοντας στις αντεπιθέσεις. Και στο τέλος του ματς έχασε με 0-4 χωρίς να καταλάβει πώς. Από έναν Ολυμπιακό που δεν είχε τους Αβραάμ Παπαδόπουλο, Σισέ, Ομάρ Ελαμπντελαουί, Γκιγέρμε, Ποντένσε, Σουντανί και Φορτούνη, αλλά που παρατάχθηκε με μια ενδεκάδα στην οποία δεν υπήρχαν κενά: όποιος αγωνίστηκε, αγωνίστηκε στη θέση του και αυτό στην προκειμένη περίπτωση αρκούσε.

Παντού

Φυσικά ο πρωταγωνιστής της νίκης ήταν ξανά ο πολυτιμότερος παίκτης του Ολυμπιακού φέτος, ο Γιουσούφ ελ Αραμπί, που πέτυχε τρία προσωπικά γκολ, αναγκάζοντας ακόμα και τους οπαδούς των γηπεδούχων να τον χειροκροτήσουν. Βλέπεις την ευκολία με την οποία ο παίκτης αυτός φτάνει στο γκολ κι αναρωτιέσαι πως διάβολο πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στα πρωταθλήματα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Το γεγονός ότι για να αγωνιστεί εκεί ακριβοπληρώθηκε εξηγεί το πράγμα μόνο εν μέρει: καλά λεφτά για αποτελεσματικά σέντερ φορ πληρώνουν πολλά παντού στην Ευρώπη.

Παλκοσένικο

Είναι αλήθεια ότι αν νιώθεις ότι έχεις αδικηθεί από ομάδες και προπονητές τόσο στο γαλλικό όσο και στο ισπανικό πρωτάθλημα μπορεί να καταλήξεις κάποια στιγμή να πεις ότι «με ενδιαφέρουν μόνο τα συμβόλαια και θα παίζω περισσότερο για τα χρήματα παρά για τη δόξα». Ωστόσο ο Ελ Αραμπί, που βλέπουμε στην Ελλάδα, δεν είναι η περίπτωση του σκληρού επαγγελματία μισθοφόρου που κάνει απλά τη δουλειά του: και μόνο ο ενθουσιασμός που βγάζει όταν πανηγυρίζει τα γκολ, είτε βρίσκεται στη Λαμία είτε στο γήπεδο της Τότεναμ, δείχνει πως ο τύπος είναι γεννημένος πρωταγωνιστής και κάθε πρωταγωνιστής ζει για το χειροκρότημα του μεγάλου παλκοσένικου. Το μυστήριο της μεγάλης παραμονής του στο Κατάρ παραμένει μυστήριο και ίσως και να μην υπάρχει σε αυτό καμία εξήγηση.

Σε επαγγέλματα στα οποία είσαι υποχρεωμένος να γυρνάς τον κόσμο με μία βαλίτσα στο χέρι, καμιά φορά αισθάνεσαι την ανάγκη να βρεις έναν προορισμό με μόνο κριτήριο το πόσο σε αγαπάνε: στο Κατάρ πραγματικά τον λάτρευαν και το ίδιο θα συμβεί, όπως όλα δείχνουν, και στον Ολυμπιακό. Κρίμα για τον Ολυμπιακό που δεν τον ανακάλυψε όταν ήταν νεότερος: θα είχε ένα πραγματικό τανκ στην κορυφή της επίθεσής του για χρόνια. Από την άλλη ίσως ο τύπος παίξει ακόμα πολύ διότι δεν είναι ξεζουμισμένος: δεν έπαιξε ποτέ του εξήντα ματς τον χρόνο στη Λίγκα ή στην Πρέμιερ Λιγκ κι αυτό φαίνεται.

Αλλαξε

Οι νίκες των πρωτοπόρων τράβηξαν το ενδιαφέρον, αλλά η βαθμολογία άλλαξε πολύ. Η ΑΕΚ χάνοντας έμεινε 13 βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό και 12 πίσω από τον ΠΑΟΚ, όμως ο απερίγραπτος συνωστισμός γίνεται πίσω της. Ο Αρης έμεινε τέταρτος μετά την ισοπαλία στη Λάρισα με την ΑΕΛ: δεν κερδίζει εκεί σχεδόν τριάντα χρόνια! Τον έπιασε στους 26 βαθμούς η Ξάνθη που πέρασε εύκολα από τον Βόλο. Ο Παναθηναϊκός ξόρκισε τη διαβολοβδομάδα, στην οποία έχασε δύο φορές και κέρδισε με 3-0 τον Πανιώνιο: έχασε και πέναλτι. Ο Ατρόμητος περνώντας από το Αγρίνιο με ένα γκολ του Γιακουμάκη στο 94′ ανέβηκε στην έβδομη θέση έχοντας τους ίδιους βαθμούς με τους Πράσινους. Εκτός εξάδας ύστερα από καιρό έμεινε ο ΟΦΗ που έχασε στην Τρίπολη με 2-0. Πριν από μόλις τρεις εβδομάδες ήταν τέταρτος!

Κρούσμα

Στα σημαντικά γεγονότα της αγωνιστικής, το ρατσιστικό κρούσμα που είχαμε στη Λάρισα. Ο ποδοσφαιριστής Μπα του Αρη θέλησε να φύγει από το γήπεδο όταν κάποιοι από την εξέδρα τον αντιμετώπισαν με κραυγές και άλλες ηλιθιότητες. Για το περιστατικό πήρε θέση και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που σωστά το καταδίκασε. Αλλά η όλη ιστορία γεννά μια απορία. Δεν έχουμε κάμερες στα γήπεδα; Δεν είναι τα εισιτήρια ονομαστικά; Δεν πρέπει να γνωρίζει η Αστυνομία ποιος κάθεται πού; Ειλικρινά ρωτάω. Καλές είναι οι καταδίκες, αλλά αν δεν περνάνε από το αστυνομικό τμήμα για εξηγήσεις οι κάθε λογής ανόητοι δεν θα σταματήσουν. Ισα ίσα: οι συγκεκριμένοι ηλίθιοι πληθαίνουν όταν καταλαβαίνουν πως, μολονότι τους δίνεις σημασία, δεν τους κόβεις το γήπεδο…

Keywords
Τυχαία Θέματα