Τα 200 χρόνια από το ’21 και οι θιασώτες του τσίρκου

14:05 4/11/2019 - Πηγή: In.gr

Παρακολουθώντας την «συζήτηση» που ξέσπασε με αφορμή διάφορα περιστατικά και παραλειπόμενα των πρόσφατων παρελάσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, διαπιστώνει κάποιος την μόνιμη τάση μας: μας αρέσει να αερολογούμε, να τσιμπάμε σε οτιδήποτε μπορεί να έχει στοιχείο πρόκλησης, να κουβεντιάζουμε εκτός θέματος, να δίνουμε εν τέλει χώρο στην προβοκάτσια και την άκαιρη αμφισβήτηση.

Οι ενδείξεις δεν είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές.

Τα όσα συνέβησαν, ακούστηκαν και εξακολουθούν να συζητούνται με αφορμή την 28η Οκτωβρίου, μπορούν να θεωρηθούν μία απλή πρόγευση για τα όσα θα πρέπει να αναμένουμε

εν όψει των εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ήδη στον Τύπο αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους οι «αναθεωρητικές» διαθέσεις διαφόρων, εγκρίτων και μη. Προφανώς και θα έχουν πολλά να πουν πολλοί εν όψει της επετείου. Δεν είναι κακό, δεν απαγορεύεται. Το θέμα είναι ό,τι έχει ο καθένας να πει, να είναι βάσιμο και στοιχειοθετημένο, αληθές εν πάση περιπτώσει – για να μην λησμονούμε και τον ποιητή…

Το ζήτημα εν προκειμένω είναι η στάση της ελληνικής πολιτείας, όπως αυτή εκπροσωπείται, απέναντι στο γεγονός και την επέτειο.

Όπως συμβαίνει με όλα – έστω και αν δεν είναι αντιληπτό από όλους – η Επανάσταση του 1821 δε μπορεί να αξιολογηθεί με κριτήρια μεταγενέστερα και σε περιβάλλοντα άσχετα με εκείνο στο οποίο συνέβη.

Δεν υπάρχει «αριστερή» και «δεξιά» Επανάσταση, ούτε μπορεί ο Μακρυγιάννης, ο Ανδρούτσος, ο Καποδίστριας να κριθούν με μαρξιστικές ή νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις. Ας είναι αυτός ένας οδηγός για την στάση και την συμπεριφορά διαφόρων.

Υπάρχουν ήδη δύο πρωτοβουλίες, εκείνη των 11 Ιδρυμάτων και της Εθνικής Τράπεζας και η «Ελλάδα 2021», οι οποίες έχουν αναλάβει και προετοιμάζονται για τους εορτασμούς της επετείου. Αποστολή τους μεταξύ των άλλων είναι και να διαφυλάξουν τον εθνικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων, να μεριμνήσουν ώστε όλα να γίνουν σε περιβάλλον ομοψυχίας και εθνικής σύμπνοιας. Θα το κάνουν.

Το ζητούμενο είναι φανερό όμως ότι εντοπίζεται στην στάση των πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων τους. Οι διαθέσεις διαφόρων, όπως εκδηλώθηκαν και προσφάτως με αφορμή τα περιστατικά στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, είναι φανερό πως ρέπουν προς το να μετατρέψουν άλλη μία πολύ σοβαρή υπόθεση σε τσίρκο.

Αυτό πρέπει να αποφευχθεί και αν παραστεί ανάγκη να εμποδιστεί.

Πρέπει να συμβάλλουν όλοι και να επιδείξουν την σοβαρότητα που ταιριάζει στην περίσταση.

Η κυβέρνηση προφανώς και θα έχει κάποια πρωτοβουλία, θα έχει όμως και ευθύνη. Οφείλει να πράξει τα δέοντα ώστε να διαφυλαχθούν οι όροι και το πλαίσιο για τους εορτασμούς.

Η αντιπολίτευση και οι οπαδοί της οφείλουν να αποδείξουν επιτέλους ότι έχουν αποφοιτήσει από το πολιτικό νηπιαγωγείο.

Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα πεδίο στο οποίο θα οφείλει να αναλάβει δράση και πρωτοβουλίες, ώστε να διαφυλάξει το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα συμβούν όλα αυτά.

Αν η χώρα επιθυμεί να συνδυάσει την επέτειο των 200 ετών με τα πρώτα της βήματα στην νέα εποχή, αυτό πρέπει να το αποδείξει.

Και ως προς τούτο, όλοι θα πρέπει να εμφανίσουν τον καλύτερο εαυτό τους, όχι τον χειρότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα