ΣΥΡΙΖΑ σε βέρτιγκο αδυνατεί να βρει αντιπολιτευτική περπατησιά

06:04 5/11/2019 - Πηγή: In.gr

Αφοπλισμένος αντιπολιτευτικά και εγκλωβισμένος στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μην μπορώντας να βρει δημιουργική στρατηγική από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στελέχη και βουλευτές αναλώνονται σε επιχειρήματα παλαιάς κοπής και η Κουμουνδούρου δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει ρητορική της επόμενης ημέρας, ενώ η υπόθεση της Novartis, με αφορμή την προανακριτική, μονοπωλεί ως θεματολογία την αντιπαράθεση του με τη Νέα Δημοκρατία,

χάνοντας το βασικό “στασίδι” για την ύπαρξη του, που δεν είναι άλλο από τα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ενόψει της προανακριτικής επιτροπής, που συνεδριάσει την Πέμπτη, το κλίμα είναι αρκετά εκρηκτικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει στη γραμμή του Παύλου Πολάκη και στη μετωπική σύγκρουση.

Αλέξης… Πολάκης

Ο  Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μην κάνει πίσω, όπως αναμενόταν, και αρνείται να αλλάξει τα μέλη του, επιμένοντας στους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, παρότι έχουν κληθεί ως μάρτυρες στην υπόθεση. Με νέα επιστολή του, χθες Δευτέρα, προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  δηλώνει ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ορισθεί και χαρακτηρίζει παράνομη την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών.

Το ερώτημα είναι πόσο επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τραβήξει το σχοινί, και αν θα το φτάσει στα άκρα, κάτι που θα φανεί στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τη στάση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο και την παρουσία τους στην Προανακριτική.

Ήδη, στο εσωτερικό του κόμματος, εκφράζεται προβληματισμός για την απουσία ουσιαστικής  αντιπολίτευσης. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, να προσέξει ιδιαιτέρως τις επόμενες   κινήσεις του και το γενικότερο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, με το κενό να μεγαλώνει τόσο ως προς το προγραμματική του οντότητα, αλλά και ως προς την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος του.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, στο ερώτημα “αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα πως θα πήγαιναν τα πράγματα;”, μόνο το 22,1% απαντά καλύτερα από τώρα.

Το πρόβλημα φαίνεται μεγαλύτερο με τις απαντήσεις στο ερώτημα “ γενικά ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ”, με το 14,8% να δηλώνει “υποστήριξη”, το 15,9% απαντά “ανοχή” , ενώ “απογοήτευση” νιώθει το 35,1% και “θυμό” 32,2%, ποσοστά, τα οποία αθροιστικά (67,3%) είναι δυσάρεστα υψηλά. Παράλληλα, το 51,8% απαντά ότι θέλει  “πιο δημιουργική αντιπολίτευση” από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 24,3% “πιο ήπια”, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που επιλέγουν κορυφαία στελέχη ( Πολάκης, Τζανακόπουλος, Ραγκούσης κλπ), με το 16,9% να αναφέρει ότι θέλει “πιο επιθετική” κριτική.

Ανύπαρκτος

Με εξαίρεση, λοιπόν, την Προανακριτική στη Βουλή με το θέμα των μαρτύρων,  ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Η διαρκής πόλωση που ακολουθεί  φαίνεται να έχει κουράσει, ακόμα και τη δική του εκλογική βάση, ενώ δείχνει να χάνει και την Κεντροαριστερά, που βλέπει όλο και πιο θετικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη διείσδυση του πρωθυπουργού στον εν λόγω χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  πάντως, στον άμεσο σχεδιασμό, από τον ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται να προσεγγίσουν θέματα πιο κοντά στην ιδεολογική τους ταυτότητα, μήπως και τονώσουν τα αντανακλαστικά της παραδοσιακής τους δεξαμενής, βάζοντας μπροστά το προσφυγικό, υπογραμμίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις.

Παράλληλα δίνεται “γραμμή” για τις αποκρατικοποιήσεις, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργού Ενέργειας  κ. Κωστή Χατζηδάκη. Αυτή τη φορά δεν θα έχει ρητορική περί ξεπουλήματος α λα 2014, ωστόσο θα δοθεί έμφαση στον τρόπο και το σκοπό των εν λόγω πωλήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα