Στουρνάρας : Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές

22:46 14/10/2019 - Πηγή: In.gr

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, καθώς και την απειλή του GRexit, στο οποίο η Ελλάδα έφθασε δύο φορές πολύ κοντά (μία το 2012 και μία το 2015), έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας,

κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου «Η Τελευταία Μπλόφα» των Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού.

Μία από αυτές είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει το 2015 από τη Ρωσία να τυπώσει δραχμές!

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας είπε: «Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό μία δική μου προσθήκη που αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Έχει να κάνει με το τηλεφώνημα που δέχτηκε στις 6 Ιουλίου 2015, μία ημέρα ακριβώς μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.»

» Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο βιβλίο τους με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο…» («Un président ne devrait pas dire ça…», εκδόσεις Stock, 2016) οι Γάλλοι δημοσιογράφοι Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ, ο Ρώσος πρόεδρος εκμυστηρεύτηκε στον τότε πρόεδρο Ολάντ ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στη ρωσική για την εκτύπωση δραχμών, επειδή δεν διέθετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για να το κάνει.»

» Ο Πούτιν έκρινε σε εκείνη τη συγκυρία ότι όφειλε να ενημερώσει γι΄αυτό το θέμα τον Ολάντ, ενώ η τύχη της Ελλάδος κρεμόταν από μία κλωστή και βρισκόμασταν λίγες μέρες πριν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Ο Πούτιν διευκρίνισε βέβαια στον Ολάντ ότι η Ρωσία δεν επιθυμούσε να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο» αποκάλυψε ο Γιάννης Στουρνάρας παραθέτοντας αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο δυο Γάλλων δημοσιογράφων.

Η «πληροφορία» του Πούτιν στον Ολάντ

Σύμφωνα με το αυτούσιο απόσπασμα από το βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων που παρέθεσε αυτούσιο ο κ. Στουρνάρας:

«…Εκείνο το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2015, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν εξομολογητικός. Μας διηγείται μια εκπληκτική ιστορία.

‘Ο Βλαντιμίρ Πούτιν’, μας λέει τον ‘κάλεσε μυστηριωδώς’, τρεις μέρες νωρίτερα, στις 6 Ιουλίου, την επομένη του δημοψηφίσματος που είχε διοργανώσει και κερδίσει ο Τσίπρας, για να του ‘δώσει μια πληροφορία’.

Γεμάτος περιέργεια, ο Ολάντ, μας μεταφέρει τη συζήτηση του με τον οικοδεσπότη του Κρεμλίνου.

– Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση ανάμεσά μας….

– Ναι, κανένα πρόβλημα, πες μου, απαντά ο Ολάντ, πολύ περίεργος…

– Η Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στην Ρωσία, γιατί δεν έχουν, πια, εκτυπωτικές μηχανές για να το κάνουν, επιβεβαιώνει ο Πούτιν.

Απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία, εκείνη τη χρονική στιγμή, εξέταζε καλά το ενδεχόμενο να φύγουν από την Ευρώπη, και κατά συνέπεια να ξανασυνδεθούν με το ιστορικό τους νόμισμα.

– Τι τους απάντησες; ρωτά ο Ολάντ

– Απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;

– Είναι ένα κυρίαρχο κράτος η Ελλάδα, αν έβγαινε από τη ζώνη ευρώ, θα χρειαστεί χαρτονομίσματα, δεν θα με σόκαρε αν η Ρωσία το έκανε, θα απαντούσε έτσι σε ένα αίτημα, αυτοσχεδιάζει ο Ολάντ, όλο και περισσότερο αιφνιδιασμένος.

– ‘Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτή η πρόθεσή μας’ καταλήγει ο Πούτιν, πριν κλείσει το τηλέφωνο.

Περίεργο, αυτό το τηλεφώνημα, ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τι μήνυμα ήθελε να περάσει; ‘Αναρωτήθηκα γιατί μου το είπε αυτό’ αναρωτιέται ο Ολάντ, μπροστά μας.

»Ίσως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα εκτός της ζώνης ευρώ, και επίσης για να μου πει ότι αυτό ήταν ένας κίνδυνος και έπρεπε να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί.»

Ο Ολάντ ήταν σίγουρος ότι αν ο Πούτιν έκανε αυτήν την εντυπωσιακή κίνηση προς το μέρος του, »ήταν με καλή πρόθεση».

»Εξάλλου, την κράτησα για τον εαυτό μου». Τέλος πάντων, όχι εντελώς.»

Χάος, πανικός και αδιέξοδο

«Η αποκάλυψη αυτή των δυο Γάλλων δημοσιογράφων σε ένα βιβλίο τους που δημοσιεύθηκε το 2016 με περιεχόμενο συνομιλίες που είχαν με τον τέως Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, και το οποίο δημοσιεύτηκε με τη συναίνεσή του, είναι ενδεικτική του χάους και πανικού που επικρατούσε στην Ελλάδα τις δύσκολες εκείνες μέρες και του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκε η χώρα εκείνο το καλοκαίρι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για ανερμάτιστη διαπραγμάτευση, αντιφατικά μηνύματα και συνεχείς μπλόφες που προκαλούσαν σύγχυση στους εταίρους της χώρας.

Το βιβλίο των δύο Γάλλων, «προσθέτει επίσης ακόμα μία ένδειξη, στις τόσες άλλες που διαθέταμε τότε, ότι η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με τα αδιέξοδά της ανερμάτιστης διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015, φλέρταρε επικίνδυνα με την επιστροφή στη δραχμή» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Οι δραματικοί μήνες

Χαρακτηρίζοντας «δραματικούς» τους μήνες που έζησε η χώρα από τα τέλη του 2014 και μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015, ο κ. Στουρνάρας εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον λαϊκισμό που ήδη από το τέλος του 2014 «δίχασε την ελληνική κοινωνία σε δύο στρατόπεδα, σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς […] και έφερε στο προσκήνιο νέες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες αρνήθηκαν να δουν την πραγματικότητα και στηρίχτηκαν σε μια λαϊκίστικη και ακραία ρητορική […] εμποδίζοντας την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο κ. Στουρνάρας κάνει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον απολογισμό της περιόδου εκείνης, χωρίς να παραλείψει να μιλήσει και για τις ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, αλλά και της προσωπικής επίθεσης που δέχθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοπιάσαμε πολύ να μη φύγει το τρένο από τις ράγες»

Ο κ. Στουρνάρας ξεκίνησε την ομιλία του ομολογώντας ότι δυσκολεύτηκε να δεχτεί την πρόσκληση.

«Σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να αναλύσω με αντικειμενικότητα το βιβλίο των πολύ αγαπητών μου Ελένης Βαρβιτσιώτη και Βικτώριας Δενδρινού».

Πρώτον, όπως εξήγησε, γιατί συνδέεται φιλικά μαζί τους και δεύτερον γιατί η περίοδος που πραγματεύεται το βιβλίο τους «δεν ήταν για μένα απλώς μια από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολίτευσης.»

» Ήταν ταυτόχρονα και μια περίοδος που ανέδειξε το ρόλο και τη συμβολή της Τράπεζας της Ελλάδος στη διατήρηση της ευστάθειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και τελικά στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, και στην οποία περίοδο έτυχε να είμαι ο Διοικητής της.»

» Δηλαδή, το βιβλίο τους αναφέρεται σε μια πολύ πρόσφατη περίοδο, κατά την οποία τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος και εγώ, αφιερώσαμε ατέλειωτες ώρες και κοπιάσαμε πολύ για να μην φύγει το τρένο από τις ράγες».

Θυμίζοντας δε το πολεμικό κλίμα μεταξύ του ίδιου και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε: «Κι αυτό μέσα σε ένα κλίμα συνεχών αντεγκλήσεων, πιέσεων, συνεχών κλητεύσεών μου στη Βουλή σε διάφορες εξεταστικές επιτροπές, επίσημων ανακοινώσεων του Μεγάρου Μαξίμου ή ανεπίσημων non-papers και διαρροών εναντίον μου, και, τελικώς, προσπαθειών παρεμπόδισης του έργου μας μέσα από μεθοδεύσεις και διαδικασίες που δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου».

Η μόνη χώρα που χρειάστηκε τρία μνημόνια

Χαρακτηρίζοντας το βιβλίο ‘Η Τελευταία Μπλόφα’ «συγκλονιστικό χρονικό» και «εξαιρετικό ιστορικό ντοκουμέντο» το οποίο συστήνει σε «κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα» να διαβάσει «για να μάθει και κυρίως για να μην λησμονήσει» ο κ. Στουρνάρας τονίζει ότι το βιβλίο «πιάνει το νήμα της αφήγησης από τα τέλη του 2014, όταν η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, δοκιμασιών και θυσιών του ελληνικού λαού».

«Βασική προϋπόθεση ολοκλήρωσης των προγραμμάτων ήταν η διατήρηση της δημοσιονομικής και νομισματικής σταθερότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», επανέλαβε ο κ. Στουρνάρας και εξαπέλυσε επίθεση στους λαϊκιστές που αποπροσανατόλισαν την κοινή γνώμη περί μνημονίων και πιθανών λύσεων και δίχασαν την κοινωνία.

«Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι είμαστε η μόνη χώρα μέλος της ευρωζώνης που παρέμεινε για τόσο μεγάλο διάστημα σε πρόγραμμα, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που έκλεισαν σύντομα τις εκκρεμότητές τους» είπε χαρακτηριστικά.

Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit το 2012

Keywords
Τυχαία Θέματα