Σοφία Κοκοσαλάκη : Όταν πόζαρε στο φακό του Καρλ Λάγκερφελντ

21:59 14/10/2019 - Πηγή: In.gr

Η είδηση του θανάτου της ελληνίδας σχεδιάστριας Σοφίας Κοκοσαλάκη, άφησε σαστισμένο τον κόσμο της μόδας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η Σοφία Κοκοσαλάκη άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 46 ετών, έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας μια σπουδαία παρακαταθήκη σε όλο τον κόσμο της μόδας. Σχεδιάζοντας ρούχα με υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ήταν βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η

σπουδαία δημιουργός γνώριζε καλά πώς να τα συνδυάζει με σύγχρονα στοιχεία για το αποτέλεσμα μίας άκρως κομψής διαχρονικότητας στα σύνολά της.

View this post on Instagram

A classic #sophiakokosalakidress paris s/s05 #sophiakokosalaki #lilydonaldson

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Aug 7, 2018 at 2:07am PDT

View this post on Instagram

Greek light, blue seas and all but it ain’t August without dark twilight waves, black shells and wild Nereids #sophiakokosalakicollections

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Aug 1, 2019 at 4:20pm PDT

View this post on Instagram

Crete, the gift that keeps on giving. From the Minoans to recent times, the aesthetic interpretation possibilities are endless, surprising and diverse #crete

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on May 11, 2018 at 2:30pm PDT

Το ελληνικό φοκλόρ και η ιστορία μετουσιώνονταν με φανταστικό τρόπο στα σχέδιά της, αποκτούσαν σύγχρονη και παράλληλα διαχρονική αισθητική.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1972 με καταγωγή από την Κρήτη, η μεγάλη σχεδιάστρια ρούχων σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφοιτώντας μετέπειτα, και συγκεκριμένα το 1998 από το Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου του Λονδίνου. Ενδιάμεσα, είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό Γυναίκα σε θέματα μόδας, ενώ οι πρωτότυπες δημιουργίες της είχαν ήδη αρχίσει να πωλούνται σε καταστήματα μόδας στην Ελλάδα.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE ενώ το 2004 κατάφερε να κερδίσει το βραβείο New Generation Designer.

Επιστέγασμα της δημοφιλίας της αποτέλεσε η επιλογή της στο σχεδιασμό των όλων των κουστουμιών για την Αθήνα 2004 – όπου ειδικά ξεχώρισαν οι φορεσιές της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

View this post on Instagram

A very talented Greek left us today @sophiakokosalaki she make us proud and will never forget her or her work !

A post shared by Gina Margaritopoulou (@gina_minas) on Oct 14, 2019 at 10:12am PDT

Μια ακόμα σημαντική αναγνώριση της δουλείας της Κοκοσαλάκη, ήρθε όταν η αεροπορική εταιρεία Aegean την προσκάλεσε να σχεδιάσει την ενδυμασία του στόλου της, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

View this post on Instagram

Congratulations @aegeanairlines on your 20th year anniversary. Very proud to be a small part of this family and on board this great Greek company .#prettiestgirlstoo #aegeanairlines #20years #greece

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on May 29, 2019 at 10:28am PDT

Οι δημιουργίες της υφαίνονταν με χειρωνακτικό τρόπο ως επί το πλείστον. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη γέννηση της κόρης της, επικεντρώθηκε στο σχεδιασμό κοσμημάτων όπου για ακόμη μια φορά διακρίθηκε για τις δημιουργίες της οι οποίες μεταπλάθουν με σύγχρονο τρόπο την ελληνική ιστορία, την μυθολογία και τους συμβολισμούς της.

Έτσι ο Γόρδιος Δεσμός ή το Λιοντάρι της Νεμέας, μετατράπηκαν μικρά έργα τέχνης που μπορεί κανείς να φορέσει.

View this post on Instagram

S ‘L o o p e d M e t e o r f a l l’ rose gold hoops and freshwater pearls #sophiakokosalakijewelry

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Apr 24, 2019 at 4:53am PDT

View this post on Instagram

A selection of #sophiakokosalakijewelry at the beautiful @ileanamakristore in Athens.

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on May 24, 2019 at 3:40am PDT

Η Σοφία Κοκοσαλάκη ποζάρει στο φακό του Καρλ Λάγκερφελντ

Συμμετέχοντας με τις δημιουργίες της στις μεγαλύτερες διοργανώσεις μόδας του κόσμου, η Σοφία Κοκοσαλάκη παρουσίασε πολλές φορές τις συλλογές της στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι. Ήταν εκεί που συνάντησε και γνώρισε τον κορυφαίο μόδιστρο, Καρλ Λάγκερφελντ.

Μάλιστα στην πρώτη της συμμετοχή στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι, το 2006 ο Καρλ Λάγκερφερλντ, είχε καλωσορίσει το τότε «πρωτάκι» της διοργάνωσης, Σοφία Κοκοσαλάκη, με μία φωτογραφία την οποία τράβηξε ο ίδιος.

Η Σοφία Κοκοσαλάκη, μετά την είδηση του θανάτου του Λάγκερφελντ τον Φεβρουάριο του 2019, δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Instagram εκείνη την φωτογραφία, με το «κλικ» του μετρ της μόδας, θέλοντας να πει το δικό της «αντίο» στον διάσημο σχεδιαστή.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές φωτογραφίες:

View this post on Instagram

Rip KarlHe Really didn’t need to…but he did take time to photograph some new Paris newcomers. I think this is called #generous @sophiakokosalaki @oliviertheyskens @chalayanstudio #karllagerfeld photo @s.leysromine

A post shared by Sophia Kokosalaki (@sophiakokosalaki) on Feb 20, 2019 at 4:33pm PST

View this post on Instagram

Part 2 – In 2006, during 4 days, I had the privilege to be a fly on the wall in charge of shooting the behind the scenes of Karl Lagerfeld's photoshoot of 33 fashion designers for @madamefigarofr . It was so interesting and intimidating to be there seeing him work. Fashion has lost its Mount Everest. His unique talent, vision and humour will be greatly missed. #karllagerfeld #rip #hommage Thank you #nicolepicart for this opportunity of a lifetime.

A post shared by Sandrine Leÿs (@s.leysromine) on Feb 20, 2019 at 3:17pm PST

Παρά το γεγονός ότι η Σοφία Κοκοσαλάκη ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό, η σχεδιάστρια σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις είχε αποκαλύψει, πως θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να ζήσει μόνιμα στην Κρήτη. «Έχω μια φαντασίωση, ότι μετά τα 89 μου θα πάω να ζήσω στην Κρήτη. Όχι πριν, όμως γιατί θέλω να βρίσκομαι στο γίγνεσθαι».

Keywords
Τυχαία Θέματα