«ΣΤΑ.ΣΥ εργασιών» Τσίπρα και κυβέρνησης

06:16 25/6/2019 - Πηγή: In.gr

Μερικές φορές, όταν αναφερόμαστε στη «βελτίωση της καθημερινότητας» του πολίτη, οριοθετούμε στο μυαλό μας μία κενή περιεχομένου προεκλογική εξαγγελία. Αυτό, όμως, πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, επιτέλους, να μιλήσουμε – και να λύσουμε – όλα εκείνα που ταλανίζουν τον καθένα από εμάς. Ξεκινώντας από το πλέον απλό και αλλού αυτονόητο, όπως είναι το να φτάσεις στη δουλειά σου γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία.

Ακόμα κι αν κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το άκρως επιθυμητό αποτέλεσμα στις αρχές του 2015, το μόνο σίγουρο ήταν η δεδομένη και αδιατάρακτη, τότε, προσπάθεια αναβάθμισης των

υποδομών των αστικών συγκοινωνιών και ενίσχυσης της λειτουργίας τους, με βασικότερη στοχοθεσία εκείνη της εξυγίανσης των επιχειρηματικών σχημάτων.

Τέσσερα χρόνια μετά, αν κάποιος μιλήσει με εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα σταθερής και μη τροχιάς, θα καταλήξει στα εξής συμπεράσματα: η έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών, αναλώσιμων και φυσικά προσωπικού είναι σε τέτοια επίπεδα, που σχεδόν το 50% του στόλου είναι ακινητοποιημένο. Οι αναμονές στις στάσεις λεωφορείων πλησιάζουν το μισάωρο, ενώ στο κάποτε συνεπές Μετρό, η τρίλεπτη αναμονή είναι πια παρελθόν, με τις καλύτερες εκτιμήσεις να την τοποθετούν, πλέον, στο πεντάλεπτο.

Το δεύτερο συμπέρασμα που θα βγάλει είναι πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζουν να υπάρχουν, να λειτουργούν και να προσφέρουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο έργο, χάρη στον ηρωισμό των εργαζομένων τους: οδηγοί λεωφορείων που ακούν καθημερινά παράπονα για τις καθυστερήσεις, αλλά και οδηγοί συρμών του Μετρό που προσπαθούν να κουμαντάρουν σαράβαλα, μέσα σε σήραγγες με επικίνδυνες ελλείψεις ακόμα και στον ηλεκτροφωτισμό.

Αναφορικά με την περίπτωση του ΟΑΣΘ, η κυβερνητική διχαστική προπαγάνδα προσάθησε να κρύψει την ανικανότητά της πίσω από τις κατηγορίες του πατρός του πρωθυπουργικού φίλου, Παππά, κατά των εργαζομένων. Σίγουρα πιστεύουν ότι αυτοί τα κάνουν όλα καλά, σε όλες τις αστικές συγκοινωνίες, αλλά τους βάζουν εμπόδια οι εργαζόμενοι.

Η λύση είναι απλή. Απαιτείται μονάχα σχεδιασμός και βούληση. Από το ξεμπλοκάρισμα της γραμμής 4 του μετρό, ή εκείνης του τραμ προς τον Πειραιά, μέχρι την ουσιαστική ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, όχι μονάχα σε επίπεδο υποδομών και υλικών, αλλά και σε επίπεδο προσωπικού.

Το συγκοινωνιακό έργο δεν είναι μονάχα χρήσιμο στη δύσκολη καθημερινότητα του πολίτη, είναι και ιδιαίτερα κρίσιμο για μία σειρά ζητημάτων, που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Είναι η παροχή των υπηρεσιών των εργαζομένων σε πλαίσιο ευπρέπειας και κλίμα ασφάλειας. Είναι ο περιορισμός της χρήσης του αυτοκινήτου και η συνακόλουθη προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των μετακινήσεών μας, που βελτιώνουν συνολικά τη ζωή μας.

Μερικές φορές, φαντάζει περίεργο να μιλάς για πράγματα αυτονόητα. Δυστυχώς, όμως, από τις 8 Ιουλίου, θα πρέπει να μεριμνήσουμε και για όσα θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.

H Σοφία Νικολάου είναι Υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α΄ Αθήνας – Δικηγόρος

Keywords
Τυχαία Θέματα