Πτώση Τείχους του Βερολίνου : Εικαστικό «χάπενινγκ» από μαθητές για την επέτειο

12:13 13/11/2019 - Πηγή: In.gr

Ένα πρωτότυπο εικαστικό «χάπενινγκ» διοργάνωσαν χθες οι μαθητές της Ελληνογερμανικής Αγωγής και της DSA Γερμανικής Σχολής Αθηνών σε μία εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Στην εκδήλωση μαθητές των δύο σχολείων έφτιαξαν ένα δικό τους «τείχος», το οποίο στη συνέχεια γκρέμισαν σε μια συμβολική κίνηση που «ντύθηκε» με τους ήχους των τραγουδιών των παιδιών της χορωδίας.

«Δεν

πρέπει όμως να ξεχάσουμε ποτέ και εσείς παιδιά πρέπει να διδαχθείτε και από την ύπαρξη αλλά και από την πτώση του τείχους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, που παρέστη στην εκδήλωση.

«Όταν ήμουν στην ηλικία σας, δεν μου άρεσε να έρχεται ένας μεγάλος με κοστούμι και γραβάτα και να μου λέει τι να κάνω. Και τώρα κάνω και εγώ το ίδιο. Όμως η γενιά μου έχει την υποχρέωση να μεταφέρει την εμπειρία που ευτυχώς δεν έχετε ζήσει, την έλλειψη ελευθερίας και δημοκρατίας», συνέχισε χαρακτηριστικά. «Αυτή η ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται. Η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες έννοιες, είναι στόχος και πρέπει να τις προστατεύουμε και να τις προφυλάσσουμε. Θα πρέπει όλοι να εξαφανίσουμε ιδέες που μάχονται την ελευθερία και τη δυνατότητα του ανθρώπου να αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του», κατέληξε.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 12 Νοεμβρίου πρωταγωνίστησαν οι μαθητές και μαθήτριες της DSA Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, παιδιά που δεν έχουν μνήμες από την ιστορία αυτή, παιδιά που μελέτησαν τα γεγονότα της περιόδου, αποτίμησαν τις προεκτάσεις της ιστορικής αυτής στιγμής και αποφάσισαν να οργανώσουν μια μεγάλη γιορτή.  Σε συνεντεύξεις  άλλωστε ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα αυτά διάβασαν ότι η νύχτα εκείνη της 9ης Νοεμβρίου έμοιαζε με μία μεγάλη γιορτή, ότι ο κόσμος που ερχόταν από την άλλη πλευρά του τείχους τραγουδούσε και γελούσε, ότι υπήρχε χαρά αλλά και μεγάλη περιέργεια.

Για τις ανάγκες της γιορτής τα παιδιά έχτισαν ένα τείχος από χαρτόκουτα. Τα ένωσαν, τα κόλλησαν και συμβολικά χωρίστηκαν στα δύο. Πήραν τα πινέλα, τις μπογιές, την έμπνευση και το ταλέντο τους και ζωγράφισαν πάνω στα κουτιά, γέμισαν το τείχος με χρώματα, με εικόνες, με τη φαντασία και την αισιοδοξία της δικής τους γενιάς.  Το τείχος τους και από τις δύο πλευρές του έγινε ένα μικρό έργο τέχνης. Οι μαθητές στη συνέχεια προχώρησαν  με μία συμβολική κίνηση, αφαιρώντας σταδιακά τα χαρτόκουτα του τείχους και  γκρεμίζοντας αυτό που τους χώριζε.

Στην εκδήλωση «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες», που πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, καλωσορίζοντας τον κόσμο οι Διευθυντές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, Frau Annete Brunke – Kullik  και Σταύρος Σάββας είπαν «Το ότι σήμερα εμείς στην Αθήνα τιμάμε το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται με το ότι τα σχολεία μας έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τη Γερμανία και τη γερμανική γλώσσα. Και γι’ αυτό είναι για εμάς σημαντικό όλοι οι μαθητές που φοιτούν στη DSA Γερμανική Σχολή Αθηνών και την Ελληνογερμανική Αγωγή να γνωρίζουν για αυτό το ιστορικό γεγονός και να γιορτάζουν με χαρά και παλμό, με δράσεις, μουσική και χορό. Επιπλέον, αυτή η από κοινού εκδήλωση μας βοηθά να χτίσουμε γέφυρες όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και εδώ μεταξύ των μαθητών των σχολείων μας».

H Frau Bohnet, σύμβουλος για ζητήματα Πολιτισμού και Πολιτικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «30 χρόνια ήδη, 30 χρόνια που η Γερμανία είναι ενωμένη, 30 χρόνια που η Γερμανία δεν χωρίζεται από ένα τείχος. Αλλά 30 χρόνια είναι μια ολόκληρη γενιά. Οι περισσότεροι από όσους είναι σήμερα εδώ δεν είχαν γεννηθεί, όταν έπεσε το τείχος. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 άλλαξαν τα πάντα, η Γερμανία, η Ευρώπη, ολόκληρος ο κόσμος. Η 9η Νοεμβρίου είναι μία ημέρα που γεννήθηκε πάλι ο κόσμος».

Την ώρα που η χορωδία ερμήνευσε το τελευταίο τραγούδι  «99 Luftbaloons» της Nena, τα παιδιά άφησαν να πετάξουν προς τον ουρανό  τα άσπρα τους μπαλόνια. Άφησαν να πετάξει ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που με το θάρρος και το πάθος τους για ελευθερία έριξαν το τείχος, άφησαν  τις ευχές τους για το μέλλον, άφησαν το δικό τους στίγμα στον εορτασμό μιας επετείου που ξεπερνά τα γερμανικά σύνορα και ενώνει με την ίδια συγκίνηση όλη την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα