Ψηφιακά στοιχήματα

05:50 16/11/2020 - Πηγή: In.gr

Μπορεί σε κάποιους μυημένους να θυμίζει λίγο την Alexa που διαμορφώνει το «έξυπνο σπίτι». Κατεβάζεις την εφαρμογή, συνδέεις στη συσκευή όλα τα wi-fi συστήματα, από το ψυγείο, την κουζίνα και την τηλεόραση έως τους λαμπτήρες στο ταβάνι, και μετά δίνεις εντολές. Τα φώτα ανοιγοκλείνουν, η θερμοκρασία στον φούρνο ρυθμίζεται κατά παραγγελία, η τηλεόραση ανοίγει μόνη της στο κανάλι του ζητάς. Στην αρχή εντυπωσιάζεσαι με το νέο παιχνίδι, μετά η ρουτίνα σβήνει τον ενθουσιασμό. Στο τέλος, επανέρχεσαι στις παλιές συνήθειες και ανοιγοκλείνεις τους

διακόπτες με το χέρι.

Θα μπορούσε να ισχύει το ίδιο και με τη συλλογική στάση μπροστά στην πανδημία και τον νέο εγκλεισμό. Την περασμένη άνοιξη το 13033 προκαλούσε τον γενικό θαυμασμό, τώρα φαίνεται ότι αποτελεί μια ρουτίνα και τα μηνύματα αποστέλλονται σωρηδόν. Ενίοτε, ούτε καν – κάποιοι σπεύδουν από τον δρόμο να στείλουν SMS, επειδή βλέπουν πιο κάτω σταματημένους για έλεγχο. Είναι ένα πρόβλημα που λαμβάνουν υπόψη στην κυβέρνηση, βλέποντας τους αριθμούς σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θύματα να μην παρουσιάζουν κάμψη και εξετάζοντας το πλαίσιο μιας σκληρότερης καραντίνας. Ωστόσο, η νέα κουλτούρα που διαμορφώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το σχέδιο μετάβασης σε ένα «κράτος hi-tec» ήρθε για να μείνει. Ο κορωνοϊός ήταν μια ευκαιρία για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα και τις προτεραιότητες και έναν πιο γρήγορο βηματισμό – και όχι η αφορμή. Ο σχεδιασμός βρισκόταν ήδη στα σκαριά πριν ανακαλύψουμε στον χάρτη την Ουχάν και θα προχωρούσε, έτσι κι αλλιώς.

Τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μάλιστα, δεν τον απασχολεί καθόλου εάν οι αλλαγές οδηγήσουν σε μια νέα ρουτίνα, απεναντίας αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος. Οσο περισσότεροι εντάξουν σε μια νέα καθημερινότητα τη διαδικτυακή σχέση τους με το κράτος, τόσο το καλύτερο.

Σε πολιτικό επίπεδο, η μετάβαση ήδη θεωρείται από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένα από τα κερδισμένα στοιχήματα. Και λόγω των αναγκών της περιόδου, ο Πιερρακάκης «τρέχει» πιο γρήγορα το χρονοδιάγραμμα που έχει στον δικό του μπλε φάκελο και το σχέδιο προχωρά χωρίς ουσιαστικά προβλήματα. Στην πανδημία η δική του ατζέντα έγινε ένα μεγάλο κυβερνητικό  όπλο. Στον προσεχή ανασχηματισμό ίσως οι πρωθυπουργικές αποφάσεις να συνδέονται και με έναν ενισχυμένο ρόλο. Ο δεύτερος κύκλος του lockdown κάνει ακόμη πιο μεγάλο το «πακέτο», με νέο στόχο η τηλεδιάσκεψη να ξεφύγει από τα εργασιακά όρια και τα στελέχη εταιρειών και να αποτελέσει, σε πρώτο στάδιο εναλλακτικό δρόμο και στο τέλος  της ημέρας τον κανόνα της πρόσβασης του πολίτη στο Δημόσιο. Ηδη δικαιολογητικά από τα ΚΕΠ ζητούνται μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και από τον ΟΑΕΔ και τον ΕΦΚΑ. Στις εφορίες η τηλε-επαφή γίνεται προς το παρόν μόνο για τους κλειδάριθμους, προσεχώς θα γίνεται για μια σειρά εργασιών, ακόμη και για τη σύσταση εταιρειών.

Πριν από το τέλος του έτους προγραμματίζεται το σύστημα να καλύψει την ψηφιακή ασφαλιστική ενημερότητα, την έκδοση απολυτηρίων λυκείου, τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων μέσα από την άυλη συνταγογράφηση. Στα ΚΕΠ έχει προβλεφθεί ακόμη και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης από τρίτα πρόσωπα για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και εξυπηρέτηση στη νοηματική γλώσσα. Ενας καινούργιος κόσμος ανατέλλει, αθόρυβα εν μέσω πανδημίας – και οι ταχύτητες αναμένονται ακόμη μεγαλύτερες: στις 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται η δημοπρασία και από τον Ιανουάριο, με αφετηρία περιοχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει η λειτουργία των δικτύου 5G. Μέχρι τότε, το gov.gr μπορεί να είναι μια εφαρμογή που θα έχει κατέβει στα περισσότερα κινητά.

Με όρους χρονοδιαγράμματος, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βλέπει τον ορίζοντα μετά τον κορωνοϊό. Μια ψηφιακά υπανάπτυκτη χώρα, άλλωστε, δεν μπορεί να ελπίζει στην προσέλκυση σοβαρών επενδυτών. Η ψηφιακή Ελλάδα, ωστόσο, προσφέρεται ήδη και για εκλογικά στοιχήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα