Προσφυγικό : Πιέζεται και ανησυχεί η κυβέρνηση, νέα διευρυμένη σύσκεψη

20:55 4/12/2019 - Πηγή: In.gr

Με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να αναδεικνύεται -σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- από την κοινωνία ως νούμερο ένα πρόβλημα, ενώ την ίδια στιγμή οι ροές συνεχίζουν με αμείωτο σχεδόν ρυθμό και η Αντιπολίτευση ανεβάζει τους τόνους για το ζήτημα ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός συγκαλεί νέα διευρυμένη σύσκεψη, αύριο, Πέμπτη, το πρωί.

Θα είναι η πρώτη σύσκεψη του πρωθυπουργού μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα του θέματος, αλλά και τον φόβο

μήπως τελικά γίνει η αχίλειος πτέρνα της κυβέρνησης.

Απόδειξη των κρίσιμων διαστάσεων που έχει πάρει το ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού και της ανησυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να είναι ένα από τα θέματα που έθεσε στην κρίσιμη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ελληνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έβαλε στο στο τραπέζι το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως η τουρκική ακτοφυλακή δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις της Αθήνας να περισυλλέξει πρόσφυγες και μετανάστες από τα παράλια.

Για το ζήτημα του προσφυγικού ο πρωθυπουργός μιλά και σε όλες τις επαφές του με ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας από την Ευρώπη να δείξει αλληλευγγύη και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, μοιράζοντας σωστά το βάρος. Προς το παρόν πάντως πέρα από διαβεβαιώσεις καλών προθέσεων και υποσχέσεις για το μέλλον η Ελλάδα δεν φαίνεται να έχει κερδίσει κάτι ουσιαστικό.

Συμμετοχή των αρμόδιων Επιτρόπων στη σύσκεψη

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεχωριστή σημασία η συμμετοχή στην αυριανή διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτη Σχοινά και της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Να σημειωθεί πως ο νέος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και η Ίλβα Γιόχανσον πραγματοποιούν μίνι περιοδεία στην Αθήνα και στην Άγκυρα, ώστε να προετοιμάσουν τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και της πολιτικής ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Σχοινάς, είχε εξηγήσει πως ο στόχος των δύο επισκέψεων, σε Αθήνα και Άγκυρα, είναι να χτιστούν γέφυρες για την σύγκλιση σε μια μελλοντική συνεκτική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στην αντεπίθεση περνά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ασφυκτικές πιέσεις για το ζήτημα του προσφυγικού ασκεί στην κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα έβαλε στο στόχαστρό του και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος επιστολή του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο, μίλησε για «ομολογία ότι τα κλειστά κέντρα θα λειτουργούν παράλληλα με τις υπάρχουσες ανοιχτές δομές», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αδιέξοδο».

Την ερμηνεία αυτή του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε κατηγορηματικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας ότι «Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές».

Σε ότι αφορά την παράλληλη λειτουργία των ανοιχτών και κλειστών δομών για την οποία γίνεται λόγος στην επιστολή Χρυσοχοΐδη στην Επίτροπο της ΕΕ το υπουργείο εξηγεί ότι αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου ολοκληρωθούν οι νέες δομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα