«Πώς η έρευνά σας αλλάζει τη ζωή μας;» – Το ΑΠΘ δείχνει στο κοινό τις δραστηριότητές του

18:18 7/10/2020 - Πηγή: In.gr

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ανέπτυξε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) δημιουργώντας μια σειρά ολιγόλεπτων βίντεο με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ερευνητές και τις ερευνήτριές του, για να «δείξει» στην κοινωνία την επιστημονική του παρουσία και τα αποτελέσματα της.

Η δράση του ΑΠΘ «Δημιουργία ολιγόλεπτων βίντεο για την ανάδειξη των ερευνητικών

αποτελεσμάτων και τη σύνδεση της έρευνας με την κοινωνία» αφορά 33 βίντεο που είναι ήδη έτοιμα και θα αναρτώνται σταδιακά σε σελίδες του Ιδρύματος . Σ αυτά οι καθηγητές και ερευνητές του, απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς η έρευνά τους αλλάζει τη ζωή μας, ποιος είναι ο αντίκτυπος της έρευνάς τους στην κοινωνία και ποιες οι δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει.

Όπως δήλωσε σχετικα ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου «στόχος μας είναι η εξωστρέφεια και αυτό σημαίνει σημαίνει διάχυση του έργου που γίνεται απο το πανεπιστήμιο στην κοινωνία, ανταπόδοση των χρημάτων που έρχονται σ αυτό, έργα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Ο ίδιος σημείωσε ότι το πλήθος των εγκεκριμένων προτάσεων για το 2015-2019 ήταν 335 σε προγράμματα κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ) 204 σε εθνικά προγράμματα εκτός ΕΣΠΑ, 124 σε προγράμματα Horizon 2020, 99 σε προγράμματα Erasmus, 90 σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, 13 σε διεθνή προγράμματα άλλου τύπου, 12 σε έργα παροχής υπηρεσιών και 9 σε διάφορες προκηρύξεις που δεν βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένο  προγραμματικό πλαίσιο.

(Από αριστερά) ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Πρόεδρος του ΕΛΚΕ ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, και ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Νίκος Παναγιώτου

«Όλα αυτά υλοποιούνται με τη συμμετοχή νέων ερευνητών και ερευνητριών και έχουν ως αποτέλεσμα το brain drain στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο να μετατρέπεται σε brain gain», υπογράμμισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Επισήμανε, ακόμη, το ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα της ερευνητικής αλλά και της συνολικής δραστηριότητας του Αριστοτελείου στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς «σύμφωνα με έρευνα του 2017-2018, το ΑΠΘ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας 15-20% τόσο με τις εισροές όσο και με τις εκροές του.

Ο αντιπρύτανης Έρευνας του Ιδρύματος Ευστράτιος Στυλιανίδης,  δήλωσε απο την πλευρά του, ότι ο στόχος της δημιουργίας των βίντεο είναι διπλός: αφενός να γνωρίσει ακόμη καλύτερα και ευρύτερα η πανεπιστημιακή κοινότητα το έργο που επιτελούν οι ερευνητές συνάδελφοι,  αφετέρου να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά προς την κοινωνία, την οικονομία και τη βιομηχανία και το ερευνητικό έργο που παράγεται να γίνει γνωστό. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως «δυστυχώς, ο κορονοϊός λειτούργησε από τη μια αποτρεπτικά στο να μην γίνουν περισσότερα βίντεο, ωστόσο μας έδωσε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε και το συνολικό πλαίσιο των δράσεων που οργανώνουν οι Πρυτανικές  Αρχές».

Ο επικεφαλής της ομάδας που έκανε τα βίντεο, καθηγητής  Νίκος Παναγιώτου, χαρακτήρισε «αξιέπαινη την προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο να καταδειχθεί προς τα έξω το έργο των ερευνητών». Σημείωσε, ακόμη, πως «θέλουμε να αναδείξουμε πώς η έρευνα αλλάζει τη ζωή μας, καθώς και να προτάξουμε τον ορθό λόγο απέναντι στην παραπληροφόρηση και την έλλειψη εμπιστοσύνης στους ειδικούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα