Πολωνία : Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις

13:13 30/10/2020 - Πηγή: In.gr

Συνεχίζονται για όγδοη ημέρα οι κινητοποιήσεις στην Πολωνία, με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να εκφράζουν την αντίθεσή τους στον νέο νόμο που επιβάλλει απαγόρευση των αμβλώσεων στη χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για την πολωνική εφημερίδα Gazeta Wyborcza, το 59% όσων συμμετείχαν, ανέφεραν ότι διαφωνούν με τον συγκεκριμένο

νόμο.

Ωστόσο, η απάντηση του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι η απόφαση δεν μπορεί να ανατραπεί.

Ο Jaroslaw Kaczynski, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος θεωρείται ωστόσο ότι είναι αυτός που κινεί τα νήματα, δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι μια προσπάθεια να «καταστραφεί» η Πολωνία, ενώ προέτρεψε τους ανθρώπους να «υπερασπιστούν» το έθνος καθώς και την Καθολική Εκκλησία.

Protesters in Poland rallied for the seventh day in a row against a ruling by the country's constitutional court that banned virtually all abortions. pic.twitter.com/Cw5AhrSiOX

— DW News (@dwnews) October 30, 2020

Μέχρι σήμερα η άμβλωση επιτρεπόταν σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, όταν κινδυνεύει η υγεία της γυναίκας ή ακόμη όταν η γυναίκα μένει έγκυος λόγω βιασμού.

Σύμφωνα ωστόσο με την τελευταία απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η άμβλωση θα πρέπει να απαγορευθεί ακόμη και σε περίπτωση σοβαρής δυσπλασίας του παιδιού, γιατί οτιδήποτε άλλο παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Οι δυσπλασίες είναι σήμερα η πιο συχνή αιτία για τις χιλιάδες νόμιμες αμβλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην Πολωνία. Κατά συνέπεια, η απόφαση των δικαστών ισοδυναμεί με ουσιαστική απαγόρευση.

Εισέβαλαν στις εκκλησίες

Το σαββατοκύριακο οι διαδηλωτές περίπου είκοσι γυναίκες και άνδρες, νεαρής ηλικίας, εισέβαλαν στην εκκλησία και προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στην Αγία Τράπεζα.

Με πλακάτ και ντουντούκες διέκοψαν τη λειτουργία ή μάλλον ανάγκασαν τον καθολικό ιερέα να τη διακόψει.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Πολωνίας. Στα πλακάτ των διαδηλωτών αναγράφονταν συνθήματα όπως «Εχετε αίμα στα χέρια σας», «Κόλαση για τις γυναίκες» ή ακόμη «Ας προσευχηθούμε για το δικαίωμα στην άμβλωση».

Αγνωστοι έγραψαν με σπρέι συνθήματα σε ναούς όπως «Αμβλώσεις χωρίς σύνορα».

Στο Πόζναν, αλλά και σε προάστιο της Βαρσοβίας ορισμένοι βεβήλωσαν μνημεία για τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β’, σπάζοντας το απόλυτο ταμπού, καθώς ο πρώτος πολωνός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας τιμάται μέχρι σήμερα ως εθνικός ήρωας.

Οι αντιδράσεις

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν με τη σειρά τους την έντονη αντίδραση της πολωνικής κυβέρνησης και κινητοποίησαν ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες αυτοανακηρύχθηκαν “υπερασπιστές της πίστης” και έχουν ήδη συγκρουστεί με διαδηλωτές.

WARSAW YESTERDAY. THIS IS WAR. pic.twitter.com/es1bJIWj09

Keywords
Τυχαία Θέματα