Τα «στρατόπεδα» ενόψει των συνταγματικών αλλαγών στην ΠΓΔΜ

10:17 23/11/2018 - Πηγή: In.gr

Κορυφώνονται και προχωράνε με ταχείς ρυθμούς στην ΠΓΔΜ οι διαδικασίες για τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με το Ζόραν Ζάεφ να διαμηνύει με κάθε ευκαιρία ότι με τη συμφωνίας προστατεύεται και ενισχύεται η γλώσσα και η ταυτότητα, έχει αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών που υποστηρίζει την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσκόπηση

για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «TELMA», ποσοστό 56,5% των πολιτών της χώρας δήλωσε ότι υποστηρίζει την τρέχουσα κοινοβουλευτική διαδικασία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ποσοστό 40,8% δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος τάσσεται το 43,3% των σλαβικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ, ενώ ποσοστό 54,4% τάσσεται κατά.

Αντιθέτως, το 92,6% των αλβανικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ τάσσεται υπέρ της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος και μόλις 5,3% κατά.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ) προηγείται με διαφορά 5,3% του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοτσκι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το SDSM συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 26,8% των ψηφοφόρων, έναντι ποσοστού 21,5% που συγκεντρώνει το VMRO-DPMNE.

Ακολουθούν το συγκυβερνών αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι με 6,7%, η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα με 3% και το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA με ποσοστό 2,4%. To ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 36%.

Πάντως, το VMRO-DPMNE προηγείται στους σλαβικής καταγωγής ψηφοφόρους κατά 4,9%, ωστόσο στην γενική πρόθεση ψήφου το SDSM υπερκαλύπτει αυτή τη διαφορά λόγω της αυξημένης επιρροής του στους ψηφοφόρους αλβανικής καταγωγής, όπου η απήχηση του VMRO-DPMNE είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 7 έως 15 Νοεμβρίου 2018 σε δείγμα 1.100 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα