Fortnite: Το παιχνίδι «εθισμός» που έγινε παγκόσμια μάστιγα

Κανείς δεν περίμενε ότι λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του τον Ιούλιο του 2017, το ηλεκτρονικό παιχνίδι Fortnite θα κατάφερνε να γίνει ο «αγαπημένος εθισμός» τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο σε διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, από PC, Mac, PlayStation 4, Xbox One, I-phone, Nintendo Switch

και κινητά Androit.

Έχοντας 125 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης που αυξάνονται συνεχώς, το Fortnite και η Epic που έχει τα δικαιώματα, έχει μηνιαία έσοδα 300 εκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα οφείλονται στην προαιρετική αγορά V-bucks, του ψηφιακού νομίσματος του παιχνιδιού, που επιτρέπουν στον παίκτη να αναβαθμίζει αισθητικά το avatar του και τα όπλα στο παιχνίδι. Πρόκειται μάλιστα για αναβαθμίσεις που δεν επηρεάζουν την απόδοση στο παιχνίδι, αλλά είναι καθαρά για διακοσμητικούς σκοπούς.

Πώς παίζεται το Battle Royale

Το Fortnite μοιάζει με το αποτέλεσμα ενός γάμου ανάμεσα στο Minecraft και την ταινία Hunger Games. 100 παίκτες συγκεντρώνονται σε ένα νησί και στόχος είναι να εξοντώσει ο ένας τον άλλο μέχρι να μείνει ένας ζωντανός, που θα είναι και ο νικητής. Προκειμένου να το πετύχουν αυτό, ψάχνουν για όπλα και αξιοποιούν το περιβάλλον κατασκευάζοντας οχυρώσεις από πέτρα, ξύλο ή μέταλλο. Άλλοι επιλέγουν να είναι επιθετικοί, άλλοι προτιμούν να κρύβονται και να περιμένουν την κατάλληλη ευκαιρία να χτυπήσουν. Όσο περνάει η ώρα ο χώρος του νησιού συρρικνώνεται και οι παίκτες αναγκάζονται να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να δώσουν την τελική μάχη.

Η διαφορά του «Fortnite» από άλλα παιχνίδια του ίδιου τύπου είναι ότι δεν υπάρχουν σκηνές βίας και η αισθητική θυμίζει κινούμενα σχέδια. Μπορεί κανείς να βρει ένα σωρό αστεία όπλα και αξεσουάρ ή να βάλει τον παίκτη του να χορέψει. Στις μάχες δεν υπάρχει αιματοχυσία και όταν ένας αντίπαλος εξοντώνεται είτε εξατμίζεται είτε πέφτει στο έδαφος αναίμακτα. Το μόνο «βίαιο» χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι η κεντρική ιδέα, δηλαδή ότι μόνο ένας παίκτης θα καταφέρει να επιζήσει και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να πολεμήσει εναντίον των υπόλοιπων.

Το πρόβλημα του εθισμού

Όπως και με άλλα ηλεκτρονικά παιχνίδια, έτσι και για το FORTNITE ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από τον εθισμό του χρήστη. Η επιστημονική απάντηση έχει το όνομα ντοπαμίνη, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης κατά 100%.

Το Fortnite δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας. Μπορεί μια πίστα να διαρκεί έως 20 λεπτά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα το παιχνίδι σταματά. Η επιτυχία του Fortnite σίγουρα συνδέεται με την «κοινωνική του πτυχή». Τα παιδιά συναναστρέφονται παίζοντας, η συναναστροφή αυτή όμως είναι εικονική και, όπως τονίζουν ψυχαναλυτές, αυτό έχει απήχηση κυρίως σε μικρά παιδιά τα οποία χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και δυσκολεύονται να κάνουν εύκολα φίλους. Τα παιδιά περνούν ατελείωτες ώρες μπροστά στην οθόνη και αρνούνται να τηρήσουν τον συμφωνηθέντα ηλεκτρονικό χρόνο παιχνιδιού με τους γονείς.

Συνήθως η μανία με το βιντεοπαιχνίδια οδηγεί παιδιά (και μεγάλους) να αποσύρονται σταδιακά από δραστηριότητες που αγαπούσαν πριν. Επιπλέον, νιώθουν εκνευρισμένοι και είναι επιθετικοί όταν δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο για να μπορούν να παίξουν. Παράλληλα, μπορεί οι χρήστες να θυσιάζουν ώρες του ύπνου ή ένα γεύμα προκειμένου να παίξουν.

Αιτίες διαζυγίου

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο βρετανικό website Divorce Online, το δημοφιλές videogame περιλαμβάνεται πλέον και επίσημα στις αιτίες διαζυγίου. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018, περίπου στο 5% των 4.665 αιτήσεων διαζυγίων που κατατέθηκαν στο Ην. Βασίλειο ανέφεραν ως αιτία την εξάρτηση ενός από τους δύο συζύγους από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Καλλιέργεια δεξιοτήτων

Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν πως τα βιντεοπαιχνίδια, και δη το Fortnite, καλλιεργούν δεξιότητες απαραίτητες στη μηχανική ή τα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο πως το Πανεπιστήμιο του Oχάιο ανακοίνωσε τη χορήγηση υποτροφίας σε κορυφαίους παίκτες του Fortnite.

Keywords
Τυχαία Θέματα