Περιμένοντας την επιστολή του Πρίγιοβιτς…

22:00 7/1/2019 - Πηγή: In.gr

Η χρονιά ξεκίνησε, όλα δείχνουν, με μια σημαντική αποχώρηση. Ο MVP του πρώτου γύρου του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, δελεάστηκε από τα πετροδόλαρα και είναι έτοιμος να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Αλ Ιτιχάντ – από χθες βρίσκεται στο Ντουμπάι. Ολοι λένε ότι απομένουν οι επίσημες ανακοινώσεις – εγώ πάλι λέω ότι λείπει μόνο η κλασική πλέον επιστολή του αποχαιρετισμού,

με την οποία ο Πρίγιοβιτς θα ορκίζεται στους οπαδούς του ΠΑΟΚ πόσο αγαπάει την ομάδα και θα τους ζητάει κατανόηση για την επιλογή του. Αυτή την επιστολή τη δημοσιοποιούν όλοι οι παίκτες, που αφού κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βρουν ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο, στη συνέχεια επιθυμούν να μας αποχαιρετήσουν μιλώντας όχι για λεφτά (που είναι αυτό που τους ενδιαφέρει…), αλλά για αισθήματα.

Ταμείο

Ο Πρίγιοβιτς αποχωρεί με τον τρόπο κάμποσων άλλων που έφυγαν από εδώ τελευταία. Με τον ίδιο τρόπο έφυγαν από την Ελλάδα ο Ντίντακ και ο Βράνιες από την ΑΕΚ, ο Μπεργκ και ο Ζέκα από τον ΠΑΟ, αλλά και ο Ιντέγιε από τον Ολυμπιακό λίγο παλιότερα. Ολοι είχαν συμβόλαια που δεν έληγαν, όλοι δελεάστηκαν από προσφορές όσων γνώριζαν πως οι παίκτες θεωρούσαν ότι πρέπει να πάρουν κάτι παραπάνω. Πώς το ήξεραν αυτό οι διάφοροι Σαουδάραβες, αλλά και οι Κινέζοι, οι Βέλγοι, οι Ισπανοί κτλ; Είναι πολύ απλό: οι ατζέντηδες φρόντισαν να το κάνουν γνωστό και στη συνέχεια όλα πήραν τον δρόμο τους. Καμία ελληνική ομάδα δεν μπορεί να κρατήσει έναν παίκτη αν αυτός θέλει να φύγει. Αργά η γρήγορα θα τον χάσει για λιγότερα από όσα υπολόγιζε ότι θα βάλει στο ταμείο της. Είναι κανόνας. Ακόμα κι η ΑΕΚ που πέρυσι τέτοιο καιρό κράτησε τον Βράνιες, τον έχασε το καλοκαίρι για ψίχουλα: τα χρήματα που πήρε είναι χρήματα που πληρώνουν για μεταγραφές οι ομάδες της Γ’ Εθνικής της Αγγλίας και της Β’ Εθνικής της Γερμανίας. Τουλάχιστον ο ΠΑΟΚ θα πάρει 10 εκατ. – όταν τα πάρει.

Επιστολή

Περιμένω να διαβάσω την επιστολή του Πρίγιοβιτς που θα είναι ίδια με την επιστολή του Ντίντακ, που ήταν ίδια με την επιστολή του Μπεργκ, που ήταν ίδια με την επιστολή του Ιντέγιε κ.λπ. Ολοι αυτοί οι παίκτες στο τέλος ζητάνε συγγνώμη, ορκίζονται πως πέρασαν πολύ ωραία εδώ, επικαλούνται προσωπικούς λόγους που τους υποχρεώνουν να πουν αντίο, μας θυμίζουν πόσο μας αγαπούν και ότι δεν θα μας ξεχάσουν ποτέ. Ολοι λένε περίπου τις ίδιες μισές αλήθειες, δηλαδή τα ίδια ψέματα.

Αγορά

Ας το καταλάβουν οι ομάδες μας, αλλά και οι οπαδοί τους: η πώληση ενός παίκτη πρέπει να είναι προτεραιότητα σημαντική όσο και η αγορά του. Είναι πάντα προτιμότερα κάποια σοβαρά χρήματα από μια επιστολή «αγάπης και συγγνώμης». Επίσης είναι πολύ βασικό μια ομάδα να μπορεί σε αυτές τις περιπτώσεις να επιβάλλει τα θέλω της: οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ π.χ. θέλουν τα 10 εκατ. ευρώ άμεσα και δεν επιθυμούν να τα εισπράξουν σε δόσεις διότι γνωρίζουν ότι οι Σαουδάραβες δεν είναι και οι πιο συνεπείς στις πληρωμές – ο ΠΑΟ για τον Μπεργκ ακόμα περιμένει χρήματα. Αλλά δύσκολα ο ΠΑΟΚ θα επιβάλει τα θέλω του από τη στιγμή που ο παίκτης είναι από χθες στο Ντουμπάι.

Μετράνε

Ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να κυνηγήσει τον Πρίγιοβιτς, να τον απειλήσει με τιμωρίες ή να καταγγείλει τους Σαουδάραβες που του πήραν τα μυαλά προσφέροντάς του 5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ολα αυτά θα ήταν ωραία, γιατί κάποιος πρέπει να δείξει στους ποδοσφαιριστές ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει, μετράνε. Μόνο που από έναν τέτοιο καυγά κανείς δεν έχει κέρδος: κέρδος έχεις ή όταν ο παίκτης υπάρχει στην ομάδα και σε βοηθάει παίζοντας όσο καλύτερα μπορεί, ή αν βάλεις κάποια σοβαρά χρήματα στο ταμείο πουλώντας τον. Και τα δυο για να γίνουν πρέπει να του έχεις κάνει ένα νέο συμβόλαιο πριν από τη μεταγραφική περίοδο με αυξημένες αποδοχές και νέες ρήτρες. Αν αυτό δεν το έχεις κάνει, φρόντισε τουλάχιστον να πάρεις ως προκαταβολή όσο περισσότερα μπορείς. Είναι σημαντικότερα από μια δακρύβρεχτη επιστολή με το αντίο του παίκτη.

Λέγκια

Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν και μερικές άλλες παράμετροι. Χρήματα από τη μεταγραφή (ένα 20%) παίρνει και η Λέγκια Βαρσοβίας – η πρώην ομάδα του Πρίγιοβιτς, που εποπτεύει το deal και δεν θέλει να χαλάσει με τίποτα. Και μετά υπάρχει και μια παράξενη σύμπτωση που κάνει την ιστορία της αποχώρησης του Πρίγιοβιτς να μοιάζει με πώληση: ο ΠΑΟΚ πρέπει να βρει 9 εκατ. ευρώ για να μην έχει προβλήματα με το Financial Fair Play της UEFA – αυτό είναι το κόστος της περσινής του αποτυχίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τρέχει ήδη μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά αν μπουν στο ταμείο χρήματα από την πώληση του Σέρβου, όλα είναι πιο βολικά και πιο εύκολα. Aν η ΑΜΚ καλυφθεί, έστω και μερικά, θα υπάρχουν χρήματα για την αγορά του αντικαταστάτη του Σέρβου, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση θα ‘πρεπε να βρεθεί κάποιος ελεύθερος. Δεν ξέρω αν τον πούλησε τελικά τον Πρίγιοβιτς ο ΠΑΟΚ, αλλά κι αν το έκανε καλά έκανε. Είναι προτιμότερο να πουλάς παίκτες, παρά να γράφεις ζημιές.

Μπεργκ

Θα πάρει για τη θέση του τον Μάρκους Μπεργκ; Ακούγεται πολύ, αλλά δεν είναι και τόσο απλό. Πρώτα από όλα στο συμβόλαιο του Μπεργκ υπάρχει ένας όρος που λέει ότι αν επιστρέψει στην Ελλάδα ο ΠΑΟ πρέπει να εισπράξει 5 εκατομμύρια ευρώ: η χαρά που θα κάνανε στον Παναθηναϊκό είναι τεράστια, αλλά δεν βλέπω κανέναν διατεθειμένο να κάνει τέτοια τρέλα. Επειτα το ίδιο το συμβόλαιο του Μπεργκ είναι τεράστιο: δεν μου προκύπτει ότι ο ΠΑΟΚ έχει διάθεση να πληρώσει σε έναν ποδοσφαιριστή 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ολοκληρώσει την πώληση του Σέρβου και να αναλύσει ψύχραιμα τα δεδομένα.

Φαινόταν

Αν έχει κάνει ένα λάθος είναι ότι δεν φαίνεται προετοιμασμένος για την αντικατάσταση του παίκτη: έπρεπε να έχει δουλέψει σε αυτό καλύτερα γιατί το πράγμα φαινότανε. Ο Πρίγιοβιτς έψαχνε τον επόμενο εργοδότη καιρό τώρα, αλλά κι αυτό να μη συνέβαινε και πάλι μια ελληνική ομάδα πρέπει να έχει εναλλακτικές λύσεις, ώστε να μην τρέχει την τελευταία στιγμή για να βρει τον αντικαταστάτη ενός καλού παίκτη της. Παραδόξως πρέπει πάντα να σκέφτεσαι ότι ο καλύτερός σου μπορεί να φύγει. Καλούς ψάχνουν όσοι έχουν ανάγκες. Κι όσοι έχουν και λεφτά τους αγοράζουν κιόλας…

Keywords
Τυχαία Θέματα