«Περικυκλώνει» το Αιγαίο η Τουρκία – Πιέζουν ασφυκτικά Ευρώπη και ΗΠΑ

23:36 13/3/2019 - Πηγή: In.gr

Με την Τουρκία να πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα στην οικονομία, τις κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ειδικά μετά το «χαστούκι» του ευρωκοινοβουλίου που πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Η τουρκική

προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς πέρα από τις συνεχείς προκλητικές Navtex για ασκήσεις, η Αγκυρα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο και είναι χαρακτηριστικό πως την περασμένη εβδομάδα μέσα σε τρεις ημέρες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 116 παραβιάσεις αλλά και σε μία υπέρπτηση της βραχονησίδας Μαυριάς, ανατολικά της Αμοργού. Η έως τώρα στάση της Τουρκίας δείχνει ότι δεν κινείται, τουλάχιστον εμπράκτως, στην κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα», την στρατιωτική άσκηση – μαμούθ, η Αγκυρα δεν ηρεμεί, αντιθέτως ενισχύει την παρουσία της στο Αιγαίο, μιας και στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν την παίρνει» να κάνει πολλά λόγω των προειδοποιήσεων των ξένων χωρών που έχουν υψώσει ομπρέλα στις εταιρείες που διενεργούν έρευνες.

Ετσι, η Αγκυρα, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», επανέρχεται στη γνωστή πρακτική των παράνομων Navtex, ανακοινώνοντας πως δεσμεύει μια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά για άσκηση με πραγματικά πυρά σε ημερομηνίες που θα περιλαμβάνουν την 25η Μαρτίου, δηλαδή την εθνική μας επέτειο, αλλά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα (24-30 Απριλίου).

Η Navtex που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους πως στην παραπάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί άσκηση στις ημερομηνίες 11-12 και 13 Μαρτίου, 25-28 Μαρτίου, 15-18 Απριλίου, 22 Απριλίου και 24-30 Απριλίου. Ουσιαστικά δηλαδή η Τουρκία «κλειδώνει» αυτή την περιοχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε περίοδο σημαντικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών για την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα είχε δεσμεύσει ακριβώς την ίδια περιοχή και πάνω κάτω στις ίδιες ημερομηνίες και πέρυσι. Και τότε είχε ανακοινώσει ότι η άσκηση θα διεξαγόταν στις 25 Μαρτίου 2018 καθώς επίσης και μέσα στην περίοδο του Πάσχα που είχε πέσει στις 8 Απριλίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές του «Πενταγώνου», οι τουρκικές δυνάμεις ανακοινώνουν τις ασκήσεις αλλά δεν εμφανίζονται ποτέ για τη διεξαγωγή της άσκησης. Αναγγέλλουν δηλαδή τη δέσμευση της περιοχής με προφανή στόχο να δηλώσουν ότι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και για να εκνευρίσουν την ελληνική πλευρά.

Κι όλα αυτά καταπατώντας κάθε παλαιότερη συμφωνία για μορατόριουμ σε εθνικές ή θρησκευτικές εορτές.

Νέα κρίση με ΗΠΑ

Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται στριμωγμένος από τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, μετά από την απόφαση να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο πρότεινε στον προϋπολογισμό να ενταχθεί για το 2020 κονδύλι 300 εκατ. δολαρίων για το πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της οργάνωσης Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (την γνωστή ως SDF), που καθοδηγείται κυρίως από τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), τους Κούρδους μαχητές της Συρίας και από τους Άραβες συμμάχους τους.

Σύμφωνα με το hellasjournal, η οργάνωση αυτή θεωρείται όργανο του αμερικανικού Πενταγώνου και έχει αναλάβει τον πόλεμο εναντίον του ISIS. Οπως έγινε γνωστό βρίσκονται στο ύστατο στάδιο εκκαθάρισης του τελευταίου θύλακα των τζιχαντιστών στη Συρία. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Τουρκίας «Χουριέτ», γράφει ότι το Πεντάγωνο κατανέμει το ίδιο ποσό με το 2019 στο YPG, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είναι ένα παρακλάδι του PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα), της οργάνωσης του φυλακισμένου Οτσαλάν που αγωνίζεται για αυτονομία μέσα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Το Πεντάγωνο έχει ζητήσει άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια για την οικοδόμηση μιας “δύναμης διασυνοριακής ασφάλειας” στη Συρία. Τα ποσά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου ύψους 718,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δύναμη αυτή, θα αντικαταστήσει τους Αμερικανούς πεζοναύτες που κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν από τη Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η δύναμη θα στρατοπεδεύει μεταξύ των συνόρων της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα