«Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών»
Ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης εδώ και λίγες μέρες έχει αντικαταστήσει τη νομικά και εθνικά σωστή φράση «το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε με τους Τούρκους είναι η υφαλοκρηπίδα» με τη νέα φράση «το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε με τους Τούρκους είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». Ασφαλώς ο Πρωθυπουργός εννοεί το σύνολο υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, εφόσον μάλιστα για την τελευταία έχουν ήδη υπογραφεί διμερείς συμφωνίες με άλλες όμορες χώρες πλην της
Σύμφωνα με τις συμβάσεις της Γενεύης (1058, 1960) και τη σύμβαση του Montego Bay της Jamaica (1982), που επικύρωσε η Ελλάδα το 1995 αλλά όχι η Τουρκία, στις θαλάσσιες ζώνες συμπεριλαμβάνονται (α) η αιγιαλίτιδα ζώνη ή χωρικά ύδατα, (β) η συνορεύουσα ζώνη, (γ) η υφαλοκρηπίδα και (δ) η αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι, εάν η Ελλάδα δεχθεί να επεκταθεί η συζήτηση σε όλο το εύρος των θαλασσίων ζωνών πέραν της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, οι Τούρκοι θα θέσουν θέματα κυριαρχίας και θα επιχειρήσουν να συμπεριλάβουν στην ευρύτερη έννοια «θαλάσσιες ζώνες» και θέματα βραχονησίδων, νησίδων κ.λπ. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία επιδιώκει τη συνολική αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι μία ορθολογική και πολιτισμένη συνεννόηση για την νομική διαρρύθμιση συνοριακών εκκρεμοτήτων. Αυτό είναι κάτι που πιθανώς δεν έχει αφομοιωθεί από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που εδώ και δεκαετίες έχει υιοθετήσει (και ορθώς) τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Αυτός όμως δεν είναι κατάλληλο εργαλείο ανάλυσης του τουρκικού αναθεωρητισμού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τρίτες χώρες, που δεν έχουν συλλάβει τον βαθύτερο μεσαιωνικό και φονταμενταλιστικό χαρακτήρα του τουρκικού εγχειρήματος ανασύστασης της οθωμανικής αυτοκρατορίας και του χαλιφάτου. Η Ιστορία είναι περισσότερο κατάλληλο εργαλείο από το διεθνές δίκαιο για να κατανοήσει κάποιος την τουρκική λογική και να αντιμετωπίσει την τουρκική παραβατικότητα.
Η Τουρκία ουσιαστικά έχει θέσει την Ελλάδα μπροστά σε ένα σαφές δίλημμα: ή να δεχθεί την εκούσια de jure φινλανδοποίησή της και την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας της ή να υποστεί έναν de facto ακρωτηριασμό μέσα από ένα μείγμα ωμών παραβιάσεων, μονομερών ή διμερών και νομικά ανυπόστατων ανακηρύξεων όπως το τουρκολιβυκό «σύμφωνο» και μετατροπής του Αιγαίου σε αμφισβητούμενη περιοχή και τελικώς τουρκική επικράτεια. Στο βάθος η Τουρκία σείει τη στρατιωτική αντιπαράθεση, εάν η Ελλάδα αντισταθεί στις τουρκικές επιδιώξεις.
Ασφαλώς στο πλευρό της Ελλάδας θα στοιχηθεί αργά ή γρήγορα η διεθνής κοινότητα, γιατί κανένα κράτος στον κόσμο δεν επιθυμεί την καταρράκωση του διεθνούς δικαίου και κανένα κράτος δεν επιθυμεί την αλλαγή του συνοριακού καθεστώτος (ας φαντασθεί κανείς πόσο εξωπραγματικό θα φάνταζε σήμερα να ανοίξουν ξανά αναχρονιστικές ιστορικές εκκρεμότητες μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, π.χ. Αλσατία – Λωραίννη, που προκάλεσαν δύο αιματηρούς παγκοσμίους πολέμους).
Η στάση της Ελλάδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα αλλά και η λογική επιβίωσης που ισχύει για όλα τα κράτη, πρέπει να είναι η νομικά θεμελιωμένη βασική διαχρονική θέση «το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε με τους Τούρκους είναι η υφαλοκρηπίδα». Και αυτή βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι υπό το κράτος απειλής χρήσης βίας, την οποία ως κράτος απορρίπτουμε χωρίς συζήτηση.
Ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης. Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο του «Μαρξισμός και Τροτσκισμός στην Ελλάδα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Υψηλού κινδύνου οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα
- Άνοιγμα σχολείων: «Κλείδωσε» η ημερομηνία - Δείτε πότε ανοίγουν
- Έτσι μπορεί να εξαφανιστεί ο κορονοϊός και μάλιστα σε 14 μέρες
- Έκκληση για αίμα για τον Τριάντη Αλέξανδρο που νοσηλεύεται στη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Ρίου Πατρών. -ΠΡΟΣΟΧΗ υπάρχει μεγάλη ανάγκη.
- Χοληστερίνη: Προσοχή! Με αυτές τις τροφές θα έχετε καθαρές αρτηρίες (vid)
- Τι είπε ο Χαρδαλιάς για το ενδεχόμενο νέου lockdown
- Σοβαρό ατύχημα με πατίνι στη Χαλκίδα
- Η αθλιότητα Κασιμάτη κατά Κατρούγκαλου και η συγγνώμη της "Καθημερινής"
- Σε αυξημένη επαγρύπνηση το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελλόριζο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τελεσίγραφο στον Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Σε αυξημένη επαγρύπνηση το Πολεμικό Ναυτικό στο Καστελλόριζο
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Τελεσίγραφο στον Ερντογάν
- DW : Πώς άλλαξε η στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας – Πλήρως ικανοποιημένες Αθήνα και Λευκωσία
- Σφοδρή τουρκική επίθεση στον Ακιντζί : Δεν βγάζει άχνα για τη γαλλική παρουσία στη «νότια Κύπρο»
- Τριπλή ήττα για τον τουρκικό στόλο – Πώς έπεσαν οι Τούρκοι στην ελληνική «ενέδρα»
- Κοροναϊός: Σε επιφυλακή ο δήμος Κηφισιάς για την αύξηση των κρουσμάτων
- Λιβύη : Ξέσπασε κρίση στη φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ εξαιτίας των διαδηλώσεων
- Θεσσαλονίκη: Ένταση σε διαδήλωση για τον θάνατο της απεργού πείνας, Ebru Timtik – Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ηγουμενίτσα
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρος ενός παράφρονος;

- Τελευταία Νέα In.gr
- «Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών»
- Η επόμενη μέρα μιας μεγάλης εξαγοράς
- Αθήνα : Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον Αγιο Νικόλαο
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμηρος ενός παράφρονος;
- Τραμπ : Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στον Σίνζο Αμπε
- Σφοδρή τουρκική επίθεση στον Ακιντζί : Δεν βγάζει άχνα για τη γαλλική παρουσία στη «νότια Κύπρο»
- Μεξικό : 552 νεκροί και 5.824 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
- DW : Πώς άλλαξε η στάση της ΕΕ έναντι της Τουρκίας – Πλήρως ικανοποιημένες Αθήνα και Λευκωσία
- Λιβύη : Ξέσπασε κρίση στη φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ εξαιτίας των διαδηλώσεων
- Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ηγουμενίτσα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μουσικό ταξίδι με την Γλυκερία στο Ωραιόκαστρο
- ΕΚΘ: Το τεστ για τον κορωνοϊό να καλύπτεται από τους εργοδότες
- Κορωνοϊός: Εννέα νέα κρούσματα στην Κίνα - Ανοίγουν και πάλι τα σχολεία στην Ουχάν
- Καιρός σήμερα: Η πρόγνωση για το Σάββατο 29 Αυγούστου 2020
- Πότε λέτε ότι ανακαλύφθηκαν οι πρώτοι καθαριστήρες;
- Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη κλειστά τα διεθνή σύνορα του Καναδά
- Big Brother: Οι 17 παίκτες, τα 100.000 ευρώ και ο... Ανδρέας Μικρούτσικος - Βίντεο
- Η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τα φρεσκοβαμμένα της μαλλιά (φωτο)
- Μακρόν: Εάν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος
- Εκδήλωση από το ΕΒΕΘ για τη σημασία της διαχείρισης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας στην επιχειρηματική ανάπτυξη