Ολλανδία : Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολεμικά μουσεία μετά από κλοπές ναζιστικών αντικειμένων

17:00 27/10/2020 - Πηγή: In.gr

Πολεμικά μουσεία σε ολόκληρη την Ολλανδία καταβάλλουν προσπάθειες αύξησης των μέτρων ασφαλείας τους μετά από επιδρομές πολύ καλά οργανωμένων ληστών που έβαλαν στο στόχαστρο αντικείμενα που συνδέονται με τα Waffen-SS του Αδόλφου Χίτλερ και άλλα τμήματα του ναζιστικού καθεστώτος.

Εν μέσω τεράστιας παγκόσμιας ζήτησης για αντικείμενα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, μουσεία στο Όσενντρεχτ και το Μπικ έχουν πέσει θύματα κλοπών τις τελευταίες ημέρες και μήνες.

Ως αποτέλεσμα, μια σειρά από ολλανδικούς φορείς έχουν αποσύρει τα πιο πολύτιμα εκθέματά τους από τους εκθεσιακούς

χώρους ή έχουν επιβάλει αυστηρότερα μέτρα, φοβούμενοι ότι οι ληστές θα συνεχίσουν το μπαράζ κλοπών.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας

Το Πολεμικό Μουσείο στο Λουν οπ Ζαντ που εστιάζει στην περίοδο 1940-45 έχει αφαιρέσει τα… πιρούνια, από τα προσωπικά σερβίτσια του Αδόλφου Χίτλερ και του αρχηγού των SS, Χάινριχ Χίμλερ από την έκθεσή του. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το μουσείο έχει ήδη προχωρήσει σε διαδικασίες κατασκευής νέας πόρτας ασφαλείας.

«Χθες πήρα αντικείμενα από τη Νεολαία Χίτλερ, ενώ στολές των SS πρόκειται επίσης να αφαιρεθούν από τη συλλογή», δήλωσε Φρανς βαν Βένροϊ, ιδιοκτήτης του μουσείου.

Το Πολεμικό Μουσείο του Άρνεμ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται να εγκαταστήσει εμπόδια που θα αποτρέπουν την είσοδο μεγάλων οχημάτων στο χώρο του μουσείου.

Το Πολεμικό Μουσείο του Όβερλουν αναφέρει ότι πρόκειται να επιστρέψει δύο σπάνια βιβλία της ναζιστικής περιόδου, ανάμεσά τους και το Βιβλίο των Νεκρών του Άουσβιτς, το οποίο είχε δανειστεί από το Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Τεκμηρίωση του Πολέμου που βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

Κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Πριν δύο εβδομάδες, οι κλέφτες απέσπασαν αντικείμενα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κατά τη διάρκεια νυχτερινής εφόδου στο Πολεμικό Μουσείο του Όσενντρεχτ. Τα κλοπιμαία περιλαμβάνουν στολές των SS, αλεξίπτωτα και πυροβόλα όπλα, ανάμεσά τους και ένα γερμανικό Fallschirmjägergewehr, ένα τυφέκιο που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, αξίας €50.000.

Ο Γιαν ντε Γιόνγκε, ιδιοκτήτης του μουσείου που κατοικεί δίπλα στον εκθεσιακό χώρο, δήλώσε:

«Άνοιξαν τρύπες στην πόρτα για να γυρίσουν το χερούλι από μέσα. Δεν άκουσα τίποτα, ενώ κοιμόμουν σε δωμάτιο που ήταν μεσοτοιχία».

«Στολές των SS, μαχαίρια, κράνη, εμβλήματα, πηλίκια, αλεξίπτωτα, όπλα, κιάλια, τα πήραν όλα. Δεν έμεινε τίποτα. Το όπλο είναι πολύ σπάνιο, όμως κατάφερα να το εκθέσω στο μουσείο».

«Ήταν όλα γερμανικά αντικείμενα, δεν πήραν τίποτα από τους συμμάχους. Όλα είναι άθικτα στη γαλλική, την αγγλική, την καναδική γωνία. Τα γερμανικά αντικείμενα, ιδιαιτέρως τα ρούχα, είναι σπάνια».

Οι ληστές έκοψαν τις γυάλινες βιτρίνες για να φτάσουν στα αντικείμενα, τα οποία είχαν εξαφανιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες».

«Πήραν αντικείμενα που μπορούν να διακινήσουν διεθνώς», εξηγεί ο Ντε Γιόνγκε. «Η συλλογή ήταν ιδιωτική περιουσία και δεν ήταν ασφαλισμένη. Πήραν τουλάχιστον 15 κούκλες ντυμένες με στρατιωτικές στολές».

Τον Αύγουστο είχαν σταλεί αντικείμενα αξίας περίπου €1,5 εκατ. από το Μουσείο Αυτόπτων Μαρτύρων στο Μπικ.

Ο ιδιοκτήτης του μουσείου, Βιμ Σίλεν, δήλωσε ότι η μπροστινή πόρτα είχε ισοπεδωθεί από έξι άνδρες. Έσπασαν όλες τις βιτρίνες, όμως είχαν ξεκάθαρο σχέδιο για τα πράγματα που ήθελαν να αποσπάσουν από το χώρο στα έξι λεπτά που διήρκεσε η επιδρομή τους, όπως λέει.

«Η συλλογή αποτελείται μόνο από αυθεντικά κομμάτια και από έναν αριθμό αριστουργημάτων που είναι πολύ σπάνια και πολύτιμα», εξηγεί ο Σίλεν. «Γνώριζαν τι ήθελαν να πάρουν μαζί τους. Το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να βγάλω είναι ότι κάποιος είχε παραγγείλει την κλοπή. Ορισμένα εκθέματα ήταν τόσο σπάνια που είναι αδύνατο να πωληθούν. Ο πλανήτης μας είναι μικρός. Μόλις εμφανιστεί κάτι από το Μπικ ή το Όσενντρεχτ, θα γίνει αμέσως γνωστό».

«Είναι πολύ ανησυχητικό, όλα τα μουσεία αγωνιούν», τονίζει ο Τζον Μόιλενμπρεκς, διευθυντής του Μουσείου De Bewogen Jaren. «Φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί κατ’ εντολή. Ίσως [τα αντικείμενα] να έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο πλούσιο συλλέκτη».

Οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα