Ολική Αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος: Από το χειρουργείο στο σπίτι, αυθημερόν

17:46 12/12/2019 - Πηγή: In.gr

του Παναγιώτη Μυστίδη

Διευθυντή Α΄ Ορθοπεδικού Τμήματος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

Η αρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που μπορεί να προσβάλλει όλες τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, μείωση δραστηριοτήτων, με τελικό αποτέλεσμα την κακή ποιότητα ζωής.

Παναγιώτης Μυστίδης

Μια πολυκεντρική μελέτη σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία από το 2013 έως το 2015 έδειξε ότι σε ηλικίες 18 έως 44 ετών ένα ποσοστό 7,1% πάσχουν από αρθρίτιδα ισχίου-γόνατος. Στις ηλικίες 45 έως 64 ετών το ποσοστό είναι 29,3%, ενώ σε άτομα άνω των 65

ετών το ποσοστό αυξάνεται στο 49,6% – δηλαδή, ένας στους δύο πάσχει από αρθρίτιδα γόνατος ή ισχίου. Συνεπώς, πρόκειται για πάθηση που αφορά ευρύτατες ομάδες στον γενικό πληθυσμό.

Στα αρχικά στάδια της αρθρίτιδας οι βιολογικές θεραπείες (βλαστοκύτταρα, PRP κλπ.) μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους ασθενείς. Στις προχωρημένες μορφές αρθρίτιδας, ωστόσο, η θεραπεία είναι η αρθροπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση μέρους ή όλης της άρθρωσης με προθέσεις.

Οι σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας

Οι πιο σύγχρονες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS-Minimal Invasive Surgery) εφαρμόζονται με άριστα αποτελέσματα και κερδίζουν συνεχώς έδαφος έναντι των συμβατικών μεθόδων. Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε όλα τα πρότυπα κέντρα του εξωτερικού, όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης (fast track) με σκοπό την ταχύτερη και ασφαλή θεραπεία. Με τις νέες τεχνικές, λοιπόν, πραγματοποιούμε ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του με ασφάλεια και χωρίς επιπλοκές την ίδια ημέρα της επέμβασης.

Το πρόγραμμα της ταχείας αποκατάστασης απαιτεί την αρμονική συνεργασία ομάδας πολλών ειδικοτήτων στον τομέα της υγείας (ιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών κ.ά.). Οι πρωτοποριακές μέθοδοι στις οποίες έχει στραφεί η Ορθοπεδική, έχουν όλα τα πλεονεκτήματα της αρθροπλαστικής με τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας (άμεση κινητοποίηση, μικρή τομή, ελάχιστο πόνο, αναίμακτη διαδικασία κλπ.) με επιπλέον οφέλη για τον ασθενή, όπως το μικρότερο κόστος νοσηλείας, την ελαχιστοποίηση της νοσηρότητας (αποφυγή επιπλοκών) και, τέλος, την μεγαλύτερη στήριξη -σωματική και ψυχολογική- του ασθενούς που επανέρχεται στις καθημερινές δραστηριότητές του ταχύτερα.

Οι πάσχοντες που θα ακολουθήσουν το πρόγραμμα ταχείας αποκατάστασης (fast track) πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να επιλεχθούν, ώστε με ασφάλεια και επιτυχία να επιστρέψουν αυθημερόν στο σπίτι τους. Ένας ασθενής με πολλαπλά προβλήματα υγείας, για παράδειγμα, μετά την επέμβαση MIS συνήθως παραμένει στο νοσοκομείο για μία ή δύο ημέρες για τη ασφαλέστερη παρακολούθησή του. Από την εφαρμογή του προγράμματος ταχείας αποκατάστασης για ολική αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center προκύπτει ότι οι άνδρες συμμετέχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις γυναίκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα